S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Recesiunea este foarte aproape, suntem împinși spre ea de problemele asociate cu criza creditelor

Adrian Dumitru
17. 4. 2023
6 min read

Piața americană a creditelor este în plină agitație. Silicon Valley Bank și Signature Bank, au intrat în dificultate, ceea ce a ridicat temerile privind o posibilă criză a creditelor și o recesiune economică. Ratele dobânzilor cresc vertiginos, băncile se confruntă cu o scădere a depozitelor, iar consumatorii simt că este din ce în ce mai dificil să obțină un împrumut. Toate acestea semnalează că băncile vor înăspri condițiile de creditare, ceea ce ar putea afecta întreaga economie. Dacă situația nu se îmbunătățește, SUA ar putea intra în recesiune.

În cele patru luni ale anului 2023 au crescut temerile legate de o posibilă criză a creditelor, după prăbușirea în martie a Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Comentatori proeminenți, inclusiv economistul Nouriel Roubini, cunoscut sub numele de "Dr. Doom", Bill Gross și Jeffrey Gundlach, au avertizat că apar semnele unei crize a creditelor - iar aceasta ar putea declanșa în cele din urmă o recesiune.

Americanii resimt deja presiunea. Un sondaj privind așteptările consumatorilor realizat de Fed New York a constatat că un număr tot mai mare de gospodării americane consideră că accesul lor la credite s-a înrăutățit, proporția respondenților care afirmă acest lucru atingând un nou nivel maxim.

"Este probabil să existe un mediu de creditare mai restrictiv din cauza stresului din sectorul bancar", a declarat Daniele Antonucci, economist șef la Quintet.

"Rămâne de văzut dacă acest lucru se califică drept o "criză a creditelor" în toată regula. Deși în acest moment am descrie-o mai degrabă ca pe o 'restrângere a creditelor', există riscul ca, dacă nu este ținută sub control, să se transforme în ceva mai amplu", a adăugat el.

Criza creditelor a însemnat o reducere drastică a împrumuturilor bancare acordate consumatorilor și întreprinderilor, ceea ce a făcut ca creditele să fie mai greu de obținut și mai scumpe.

Deci, care este cauza temerilor legate de o criză a creditelor?

Turbulențele bancare: Prăbușirea recentă a Silicon Valley Bank și Signature Bank din cauza unui aflux de retrageri a generat îngrijorări că și băncile regionale din SUA ar putea avea probleme.

Deponenții se grăbesc să își transfere fondurile de la băncile regionale către fondurile de pe piața monetară, care oferă de obicei randamente mai mari și sunt percepute ca fiind mai sigure decât depozitele neasigurate. În săptămâna care s-a încheiat la 15 martie, aproximativ 120 de miliarde de dolari în depozite au fost retrase de la băncile mici, o cifră nebănuit de mare.

Ieșirea depozitelor a stârnit temeri în rândul investitorilor că băncile regionale ar putea fi lovite de o "fugă a băncilor", iar creditorii prudenți s-ar putea retrage pentru a se asigura că nu sunt supraexpuși, ceea ce ar duce la o criză a creditelor.

Creșterea ratelor dobânzilor: Creșterea ratelor dobânzilor este un dublu catalizator pentru criza creditelor din SUA. Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor la 5%, de la aproape zero în urmă cu 12 luni - cea mai mare creștere bruscă a costurilor de împrumut din SUA din 1980 încoace - pentru a domoli inflația în creștere.

Ratele mai mari ale dobânzilor, care au jucat un rol în prăbușirea SVB prin reducerea valorii portofoliului său de obligațiuni, au alimentat temerile că și alți creditori de dimensiuni medii și mici se confruntă cu riscuri similare, ceea ce a dus la o fugă la depozite. Potrivit JPMorgan, aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în depozite au fost retrase din "cele mai vulnerabile bănci americane" de când Fed a început să majoreze ratele dobânzilor în martie 2022. Acest lucru ar putea duce la înăsprirea standardelor de creditare ale băncilor.

Jeff Gundlach

"Regii obligațiunilor" Gross și Gundlach au împărtășit acest punct de vedere, menționând că ratele mai mari ale dobânzilor au redus valoarea obligațiunilor bancare și a altor active și au expus creditorii la un risc mai mare de neplată a împrumuturilor, în special în domeniul imobiliar comercial."

O majorare de 450 de puncte de bază și alte majorări de rate în 12 luni vor afecta în mod necesar bilanțurile care utilizează o contabilitate adecvată - durabilitate și creditare", a spus Gross.

Ratele mai mari ale dobânzilor au crescut, de asemenea, costurile de împrumut. Acest lucru este îngrijorător pentru bănci, deoarece debitorii care se confruntă cu costuri mai mari ar putea să nu-și poată rambursa împrumuturile - iar acest lucru ar putea pune bazele pentru ca băncile să înăsprească standardele de creditare.

"Dar să admitem că nu știm în ce măsură valul de falimente bancare care au avut deja loc va duce la o scădere generală a creditării. Și nu mă aștept ca Fed să înceapă să reducă ratele până în decembrie 2023, iar între timp am putea asista la mai multe probleme", a spus el.

Incertitudinea Fed: Posibilitatea înăspririi creditării complică munca Fed, deoarece creează incertitudine cu privire la sensibilitatea economiei la schimbările de politică monetară, a declarat Preston Caldwell, economist șef pentru SUA la Morningstar

Riscuri de recesiune : Creșterea bruscă a ratelor dobânzilor amenință deja să înăbușe creșterea economiei americane, deoarece a crescut costurile de împrumut și a încurajat economisirea în loc de cheltuieli, investiții și angajări noi

În cazul în care creditul se "usucă", acest lucru ar putea afecta valoarea acțiunilor, a proprietăților imobiliare și a altor active și ar putea paraliza cererea agregată - o rețetă pentru o recesiune dureroasă. În plus, dacă o criză a creditelor duce la o creștere puternică a creditelor neperformante și a falimentelor, pe măsură ce oportunitățile de finanțare se evaporă, aceasta ar putea afecta băncile și sistemul financiar în general și ar putea exacerba recesiunea economică.

În concluzie, o criză a creditelor ar putea avea consecințe devastatoare. Dacă numărul de credite ar scădea sau ar pune în pericol persoanele, aceasta ar paraliza economia SUA prin reducerea cererii, a investițiilor și a creșterii economice. Mai mult, dacă ar duce la un val de credite neperformante, ar putea cauza probleme în sectorul bancar.

Majoritatea observatorilor acestei situații consideră că sistemul bancar este mai rezistent decât în timpul crizei financiare și că Fed dispune de instrumente precum testele de rezistență și liniile de credit de rezervă pentru a atenua orice tensiuni. Cu toate acestea, amenințarea unei crize a creditelor rămâne reală și necesită o monitorizare atentă.

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară. Fiecare investiție trebuie să fie supusă unei analize amănunțite.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.