S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

A recesszió nagyon közel van, a hitelválsággal kapcsolatos problémák a recesszió felé sodornak bennünket.

Ferkó Joó
17. 4. 2023
7 min read

Az amerikai hitelpiac zavarosban van. A Silicon Valley Bank és a Signature Bank bajba került, ami felveti a lehetséges hitelszűküléstől és gazdasági recessziótól való félelmet. A kamatlábak meredeken emelkednek, a bankok a betétek kiáramlásával küzdenek, a fogyasztók pedig úgy érzik, egyre nehezebb hitelhez jutni. Mindez azt jelzi, hogy a bankok valószínűleg szigorítani fogják a hitelezési feltételeket, ami az egész gazdaságot károsíthatja. Ha a helyzet nem javul, az USA recesszióba süllyedhet.

A 2023-as év négy hónapja a Silicon Valley Bank és a Signature Bank márciusi összeomlása után egy esetleges hitelszűküléstől való félelembe fordult.

Neves kommentátorok, köztük a "Dr. Doom" néven ismert Nouriel Roubini közgazdász, Bill Gross és Jeffrey Gundlach arra figyelmeztettek, hogy a hitelválság jelei mutatkoznak - és ez végül recessziót válthat ki.

Az amerikaiak már most is érzik a feszültséget. A New York-i Fed által a fogyasztói várakozásokról készített felmérés szerint az amerikai háztartások egyre nagyobb része véli úgy, hogy a hitelhez való hozzáférésük romlott, és a megkérdezettek aránya új csúcsot ért el.

"A bankszektorban tapasztalható stressz miatt valószínűleg szűkebb lesz a hitelezési környezet" - mondta Daniele Antonucci, a Quintet vezető közgazdásza.

"Hogy ez teljes körű "hitelválságnak" minősül-e, azt még meg kell vizsgálni. Bár mi jelenleg inkább "hitelszűkületnek" neveznénk, fennáll a veszélye, hogy ha nem sikerül ellenőrzés alá vonni, akkor valami szélesebb körűvé válhat" - tette hozzá.

A hitelválság a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak nyújtott banki hitelek drámai csökkenését jelentette, ami megnehezítette és megdrágította a hitelfelvételt.

Mi okozza tehát a hitelválságtól való félelmet?

Banki zavarok: A Silicon Valley Bank és a Signature Bank közelmúltbeli összeomlása a beáramló hitelfelvételek miatt aggodalmakat keltett, hogy az amerikai regionális bankok is bajba kerülhetnek.

A betétesek a regionális bankokból a pénzpiaci alapokba igyekeznek átvinni a pénzüket, amelyek jellemzően magasabb hozamot kínálnak, és biztonságosabbnak tekinthetők, mint a nem biztosított betétek. A március 15-ével végződő héten mintegy 120 milliárd dollárnyi betétet vontak ki a kis bankokból, ami őrületesen nagy szám.

A betétek kiáramlása félelmet keltett a befektetők körében, hogy a regionális bankokat "bankroham" érheti, és az óvatos hitelezők visszahúzódhatnak, hogy biztosak legyenek abban, hogy nem vannak túlterhelve, ami hitelszűküléshez vezethet.

Magasabb kamatlábak : A magasabb kamatlábak kettős katalizátora az amerikai hitelválságnak. A Federal Reserve a 12 hónappal ezelőtti nulla közeli szintről 5%-ra emelte a kamatlábakat - az amerikai hitelfelvételi költségek 1980 óta a legnagyobb emelkedése -, hogy megfékezze a növekvő inflációt.

A magasabb kamatlábak, amelyek szerepet játszottak az SVB összeomlásában, mivel csökkentették kötvényportfóliójának értékét, felerősítették a félelmet, hogy más közepes és kisebb hitelezők is hasonló kockázatokkal néznek szembe, ami a betétek elapadásához vezethet. A JPMorgan szerint mintegy 1 billió dollárnyi betétet vontak ki "Amerika legsebezhetőbb bankjaiból" azóta, hogy a Fed 2022 márciusában kamatemelésbe kezdett. Ez a bankok hitelezési standardjainak szigorításához vezethet.

Jeff Gundlach

A "kötvénykirályok" Gross és Gundlach is ezt a nézetet osztották, megjegyezve, hogy a magasabb kamatlábak csökkentették a banki kötvények és más eszközök értékét, és kitették a hitelezőket a hitelkiesések nagyobb kockázatának, különösen a kereskedelmi ingatlanok esetében".

A 450 bázispontos és további kamatemelések 12 hónapon belül szükségszerűen hatással lesznek a megfelelő könyvelést alkalmazó mérlegekre - a tartósságra és a hitelekre" - mondta Gross.

A magasabb kamatlábak a hitelfelvételi költségeket is növelték. Ez aggasztó a bankok számára, mert a magasabb költségekkel szembesülő hitelfelvevők esetleg nem tudják visszafizetni a hiteleiket - és ez megalapozhatja, hogy a bankok szigorítsák a hitelezési standardokat.

"De valljuk be, nem tudjuk, hogy a már bekövetkezett bankcsődök hulláma mennyire vezet majd a hitelezés általános visszaeséséhez. És nem számítok arra, hogy a Fed 2023 decemberéig megkezdi a kamatcsökkentést, és addig még több problémát láthatunk" - mondta.

Fed bizonytalanság: A hitelezés szigorításának lehetősége megnehezíti a Fed munkáját, mert bizonytalanságot teremt a gazdaságnak a monetáris politika változásaira való érzékenységét illetően - mondta Preston Caldwell, a Morningstar amerikai vezető közgazdásza.

Recessziós kockázatok: A kamatlábak erőteljes emelkedése már most is azzal fenyeget, hogy megfojtja az amerikai gazdaság növekedését, mert megemelte a hitelfelvételi költségeket és megtakarításra ösztönzött a költekezés, a befektetés és az új alkalmazottak felvétele helyett.

Ha a hitel "kiszárad", az a részvények, ingatlanok és más eszközök értékét is megterhelheti, és megbéníthatja az aggregált keresletet - ez egy fájdalmas recesszió receptje. Ezen túlmenően, ha a hitelválság a finanszírozási lehetőségek elpárolgása miatt a nem teljesítő hitelek és a csődök számának ugrásszerű növekedéséhez vezet, az a bankokat és a szélesebb pénzügyi rendszert is sújtja, és súlyosbíthatja a gazdasági visszaesést.

Összefoglalva, a hitelválságnak pusztító következményei lehetnek. Ha a hitelek száma csökkenne, vagy emberek kerülnének veszélybe, az a kereslet, a beruházások és a növekedés csökkenésével megbénítaná az amerikai gazdaságot. Sőt, ha ez a nem teljesítő hitelek hullámához vezetne, az a bankszektorban is problémákat okozhatna.

A helyzet legtöbb megfigyelője úgy véli, hogy a bankrendszer ellenállóbb, mint a pénzügyi válság idején, és hogy a Fed rendelkezik olyan eszközökkel, mint a stressztesztek és a készenléti hitelkeretek, amelyekkel enyhítheti az esetleges feszültségeket. Mindazonáltal a hitelválság veszélye továbbra is valós, és gondos megfigyelést igényel.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetést alapos elemzésnek kell alávetni.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.