S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Recesija je zelo blizu, k njej nas silijo težave, povezane s kreditnim krčem.

Mladen Rudonja
17. 4. 2023
6 min read

Kreditni trg v ZDA je v razsulu. Banki Silicon Valley Bank in Signature Bank sta se znašli v težavah, kar je sprožilo strah pred morebitnim kreditnim krčem in gospodarsko recesijo. Obrestne mere strmo naraščajo, banke se soočajo z odlivom vlog, potrošniki pa menijo, da je vse težje dobiti posojilo. Vse to nakazuje, da bodo banke verjetno zaostrile pogoje kreditiranja, kar bi lahko škodovalo celotnemu gospodarstvu. Če se razmere ne bodo izboljšale, lahko ZDA zapadejo v recesijo.

V štirih mesecih leta 2023 so se po marčevskem propadu bank Silicon Valley Bank in Signature Bank povečali strahovi pred morebitnim kreditnim krčem.

Znani komentatorji, med njimi ekonomist Nouriel Roubini, znan kot "Dr. Doom", Bill Gross in Jeffrey Gundlach, so opozorili, da se pojavljajo znaki kreditnega krča - ta pa bi lahko sčasoma sprožil recesijo.

Američani že čutijo pritisk. Raziskava o pričakovanjih potrošnikov, ki jo je izvedla newyorška centralna banka Fed, je pokazala, da vse več ameriških gospodinjstev meni, da se je njihov dostop do posojil poslabšal, pri čemer je delež anketirancev, ki so to trdili, dosegel novo najvišjo vrednost.

"Zaradi napetosti v bančnem sektorju bo verjetno prišlo do zaostritve kreditnega okolja," je dejal Daniele Antonucci, glavni ekonomist v družbi Quintet.

"Ali se to lahko šteje za popolno 'kreditno krizo', bomo še videli. Čeprav bi ga trenutno opisali bolj kot 'kreditni krč', obstaja nevarnost, da bi se lahko, če ne bo pod nadzorom, spremenil v nekaj širšega," je dodal.

Kreditni krč je pomenil dramatično zmanjšanje bančnih posojil potrošnikom in podjetjem, zaradi česar so krediti težje dostopni in dražji.

Kaj torej povzroča strah pred kreditnim krčem?

Bančni pretresi: Nedavni propad bank Silicon Valley Bank in Signature Bank zaradi navala izplačil je sprožil zaskrbljenost, da bi se tudi ameriške regionalne banke lahko znašle v težavah.

Vlagatelji hitijo s prenosom sredstev iz regionalnih bank v sklade denarnega trga, ki običajno ponujajo višje donose in veljajo za varnejše od nezavarovanih vlog. V tednu, ki se je končal 15. marca, je bilo iz malih bank dvignjenih za približno 120 milijard dolarjev vlog, kar je noro veliko število.

Odliv vlog je med vlagatelji sprožil strahove, da bi regionalne banke lahko prizadel "beg na banke" in da bi se previdni posojilodajalci lahko umaknili, da ne bi bili preveč izpostavljeni, kar bi povzročilo kreditni krč.

Višje obrestne mere : Višje obrestne mere so dvojni katalizator kreditnega krča v ZDA. Ameriška centralna banka Federal Reserve je pred 12 meseci zvišala obrestne mere s skoraj nič na 5 %, kar je bilo najhitrejše zvišanje stroškov izposojanja v ZDA po letu 1980, da bi zajezila naraščajočo inflacijo.

Višje obrestne mere, ki so z zmanjšanjem vrednosti portfelja obveznic prispevale k propadu banke SVB, so spodbudile strahove, da se tudi drugi srednje veliki in manjši posojilodajalci soočajo s podobnimi tveganji, kar je povzročilo množično zbiranje vlog. Po podatkih banke JPMorgan je bilo iz "najbolj ranljivih ameriških bank" umaknjenih približno 1 bilijon dolarjev vlog, odkar je Fed marca 2022 začel zviševati obrestne mere. To bi lahko privedlo do tega, da bi banke zaostrile svoje posojilne standarde.

Jeff Gundlach

"Kralja obveznic" Gross in Gundlach sta se pridružila temu mnenju in opozorila, da so višje obrestne mere zmanjšale vrednost bančnih obveznic in drugih sredstev ter izpostavile posojilodajalce večjemu tveganju neplačila posojil, zlasti na področju poslovnih nepremičnin."

Dvig obrestne mere za 450 bazičnih točk in nadaljnja zvišanja v 12 mesecih bodo nujno vplivala na bilance stanja, ki uporabljajo ustrezno računovodstvo - vzdržnost in kreditiranje," je dejal Gross.

Višje obrestne mere so povečale tudi stroške izposojanja. To je za banke zaskrbljujoče, saj posojilojemalci, ki se soočajo z višjimi stroški, morda ne bodo mogli odplačevati posojil - to pa bi lahko postavilo temelje za to, da bi banke zaostrile posojilne standarde.

"Toda priznajmo, da ne vemo, koliko bo val propadov bank, ki so se že zgodili, povzročil splošno zmanjšanje posojil. In ne pričakujem, da bo Fed začel zniževati obrestne mere pred decembrom 2023, v vmesnem času pa bi lahko imeli še več težav," je dejal.

Negotovost Fed: Preston Caldwell, glavni ekonomist za ZDA pri družbi Morningstar, je dejal: "Možnost strožjega posojanja otežuje delo Fed, saj ustvarja negotovost glede občutljivosti gospodarstva na spremembe denarne politike.

Tveganje recesije: Močno zvišanje obrestnih mer že zdaj ogroža rast ameriškega gospodarstva, saj je zvišalo stroške izposojanja in spodbudilo varčevanje namesto trošenja, vlaganja in zaposlovanja novih

Če bo kreditiranje "usahnilo", bo to lahko vplivalo na vrednost delnic, nepremičnin in drugega premoženja ter ohromilo skupno povpraševanje, kar je recept za bolečo recesijo. Poleg tega bi lahko kreditni krč, ki bi povzročil močno povečanje obsega nedonosnih posojil in stečajev, saj bi izginjale možnosti financiranja, prizadel banke in širši finančni sistem ter poslabšal gospodarsko recesijo.

Skratka, kreditni krč bi lahko imel uničujoče posledice. Če bi se število posojil zmanjšalo ali če bi se ljudje znašli v nevarnosti, bi to ohromilo ameriško gospodarstvo, saj bi se zmanjšali povpraševanje, naložbe in rast. Poleg tega bi lahko, če bi povzročil val nedonosnih posojil, povzročil težave v bančnem sektorju.

Večina opazovalcev teh razmer meni, da je bančni sistem odpornejši kot v času finančne krize in da ima Fed na voljo orodja, kot so testi izjemnih situacij in rezervne kreditne linije, s katerimi lahko ublaži morebitne napetosti. Kljub temu je nevarnost kreditnega krča še vedno realna in zahteva skrbno spremljanje.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsako naložbo je treba temeljito analizirati.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.