S&P 500 ^GSPC 5,231.87 -0.67%
Nvidia NVDA $1,107.44 -3.55%
Microsoft MSFT $415.63 -3.15%
Alphabet GOOG $173.58 -2.15%
Amazon AMZN $178.85 -1.74%
Meta META $466.14 -1.73%
Tesla TSLA $178.26 +1.17%
Apple AAPL $191.42 +0.59%

Du-te și fă ceva util, le spune Warren Buffett directorilor executivi ai băncilor

Nicolae Francescu
17. 4. 2023
4 min read

Criza bancară pare să fi fost evitată. Și, dacă băncile nu raportează rezultate extrem de negative, majoritatea experților sunt probabil de acord că este definitivă. Și astfel, este timpul să ne ocupăm de consecințe. Mai exact, legendarul miliardar vrea să le abordeze destul de energic!

Un investitor legendar s-a luat tare de directorii de bănci

Unul dintre cei mai faimoși investitori și unul dintre cele mai mari nume din lumea investițiilor este de părere că persoanele responsabile de prăbușirea băncilor ar trebui să fie pedepsite semnificativ mai mult pentru greșelile lor. Mai ales directorii executivi ai acestor instituții.

Apelul său vine după o serie de probleme în acest sector în ultimele luni, odată cu prăbușirea băncii din Silicon Valley $SIVB și, ulterior, cu închiderea Signature Bank. Buffett dorește ca directorii executivi ai băncilor falimentare să fie trași la răspundere în viitor - mai exact, să fie obligați să returneze pensiile pe care le-au câștigat în timpul mandatului . În cuvintele sale, el crede că directorii executivi ar trebui să fie obligați să returneze cinci ani din salariile lor profitabile dacă duc o bancă la ruină.

https://www.youtube.com/watch?v=XakH6Z2-RzQ

"Băncile au provocat tot felul de probleme. Dar directorii executivi ai băncilor continuă să trăiască în pace. Poate că și-au pierdut locurile de muncă, dar nu mai mult", a declarat Buffett la CNBC. "Oamenii care iau decizii trebuie să suporte unele consecințe". Ghicitorul din Omaha crede că directorii executivi merită să fie împinși în lumea reală și să înceapă să facă - în cuvintele sale - ceva util. Ei nu merită nimic în plus.

https://www.youtube.com/watch?v=GP1ZaOd4Dtw

Buffett a adăugat că, în opinia sa, este puțin probabil ca ideea sa de pedepsire a directorilor executivi să se materializeze vreodată. Deși o astfel de măsură i-ar putea afecta popularitatea în lumea finanțelor, Buffett crede că o astfel de măsură este necesară pentru a preveni un comportament similar în viitor.

"Cred că dacă o persoană (responsabilă pentru ceva atât de important precum conducerea unei bănci și soarta oamenilor) se teme că va trebui să plătească pentru acțiunile sale, se va comporta foarte diferit. Serios... Credeți-mă, se va schimba comportamentul persoanelor care cauzează problema."

Buffett a recunoscut că bancherii implicați în recentele turbulențe nu au făcut aceleași greșeli ca cei care au declanșat criza financiară din 2008 - și a adăugat că persoanele care au orchestrat haosul de acum aproape 15 ani au scăpat relativ ușor.

"Nu cunosc pe nimeni care să se fi întors să servească hamburgeri la McDonald's sau ceva de genul acesta după ce au dat peste cap soarta oamenilor într-un mod foarte mare în 2008 și 2009", a spus el. "Nu există nicio pedeapsă asociată cu un comportament rău. Și afectează foarte, foarte mult sistemul atunci când oamenii își pierd încrederea în bănci. Pur și simplu nu cred că sistemul este configurat destul de bine în ceea ce privește asocierea pedepsei cu vinovații de ceva care este incredibil de important - pentru ca sistemul bancar al țării tale să funcționeze bine."

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.