S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Уорън Бъфет казва на изпълнителните директори на банките: "Направете нещо полезно

Игор Иванов
17. 4. 2023
1 min read

Изглежда, че банковата криза е избегната. И освен ако банките не съобщят крайно негативни резултати, повечето експерти вероятно ще се съгласят, че тя е окончателна. И така, време е да се справим с последствията. По-конкретно, легендарният милиардер иска да се справи с тях доста решително!

Легендарният инвеститор се нахвърли твърдо върху банковите директори

Един от най-известните инвеститори и едно от най-големите имена в света на инвестициите смята, че хората, отговорни за срива на банките, трябва да бъдат наказани значително повече за грешките си. Особено изпълнителните директори на тези институции.

Призивът му идва след поредицата от проблеми в сектора през последните месеци, с фалита на банката от Силиконовата долина $SIVB, а по-късно и със затварянето на Signature Bank. Бъфет иска изпълнителните директори на фалиралите банки да бъдат подведени под отговорност в бъдеще - по-конкретно да бъдат принудени да върнат пенсиите, които са спечелили, докато са били на поста си. По думите му той смята, че изпълнителните директори трябва да бъдат принудени да върнат пет години от доходоносните си заплати, ако доведат банка до фалит.

https://www.youtube.com/watch?v=XakH6Z2-RzQ

"Банките са причинили всякакви проблеми. Но изпълнителните директори на банките продължават да живеят спокойно. Те може да са загубили работата си, но не повече", заяви Бъфет в ефира на CNBC. "Хората, които взимат решения, трябва да поемат някакви последствия". Прорицателят от Омаха смята, че главните изпълнителни директори заслужават да бъдат вкарани в реалния свят и да започнат да вършат - по неговите думи - нещо полезно. Те не заслужават нищо допълнително.

https://www.youtube.com/watch?v=GP1ZaOd4Dtw

Бъфет добави, че според него е малко вероятно идеята му за наказване на изпълнителните директори някога да се осъществи. Въпреки че подобен ход може да удари по популярността му в света на финансите, Бъфет смята, че подобна мярка е необходима, за да се предотврати подобно поведение в бъдеще.

"Вярвам, че ако един човек (отговорен за нещо толкова важно като управлението на една банка и съдбата на хората) се страхува, че ще трябва да плати за действията си, той ще се държи по съвсем различен начин. Сериозно... Повярвайте ми, това ще промени поведението на хората, които причиняват проблема."

Бъфет признава, че банкерите, замесени в неотдавнашните сътресения, не са допуснали същите грешки като тези, които предизвикаха финансовата криза от 2008 г. - и добавя, че лицата, които организираха хаоса преди близо 15 години, се измъкнаха сравнително лесно.

"Не познавам никой, който да се е върнал да обръща хамбургери в "Макдоналдс" или нещо подобно, след като през 2008 г. и 2009 г. те прецакаха съдбите на хората по голям начин", каза той. "Няма наказание, свързано с лошото поведение. И това наистина, наистина се отразява на системата, когато хората губят доверие в банките. Просто не смятам, че системата е създадена съвсем правилно по отношение на обвързването на наказанието с виновниците за нещо, което е изключително важно - да накараш банковата система на страната ти да работи добре."

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.