S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Warren Buffett direktorjem bank sporoča, naj naredijo nekaj koristnega.

Primoz Krajnc
17. 4. 2023
3 min read

Zdi se, da je bila bančna kriza preprečena. In če banke ne bodo poročale o izjemno negativnih rezultatih, se večina strokovnjakov verjetno strinja, da je to dokončno. Zato je čas, da se spoprimemo s posledicami. Natančneje, legendarni milijarder se jih želi lotiti precej odločno!

Legendarni vlagatelj se je ostro spravil na direktorje bank

Eden najslavnejših vlagateljev in eno največjih imen v svetu naložb meni, da bi morali biti odgovorni za propad bank zaradi svojih napak bistveno bolj kaznovani. Zlasti direktorji teh institucij.

Njegov poziv prihaja po vrsti težav v tem sektorju v zadnjih mesecih, ko je propadla banka Silicijeve doline $SIVB, pozneje pa je bila zaprta banka Signature Bank. Buffett želi, da bi bili izvršni direktorji propadlih bank v prihodnosti odgovorni, zlasti da bi morali vrniti pokojnine, ki so jih zaslužili, ko so bili na položaju. Po njegovih besedah bi morali biti izvršni direktorji prisiljeni vrniti pet let svojih donosnih plač, če so pripeljali banko v propad.

https://www.youtube.com/watch?v=XakH6Z2-RzQ

"Banke so povzročile vse vrste težav. Toda direktorji bank še naprej živijo v miru. Morda so izgubili službo, vendar ne več," je dejal Buffett v oddaji CNBC. "Ljudje, ki sprejemajo odločitve, morajo nositi določene posledice." Omaški vedeževalec meni, da si izvršni direktorji zaslužijo, da jih potisnemo v resnični svet in da začnejo po njegovih besedah delati nekaj koristnega. Ne zaslužijo si ničesar dodatnega.

https://www.youtube.com/watch?v=GP1ZaOd4Dtw

Buffett je dodal, da je malo verjetno, da se bo njegova zamisel o kaznovanju izvršnih direktorjev kdaj uresničila. Čeprav bi takšna poteza lahko prizadela njegovo priljubljenost v svetu financ, Buffett meni, da je takšen ukrep nujen za preprečevanje podobnega vedenja v prihodnosti.

"Verjamem, da če se oseba (odgovorna za nekaj tako pomembnega, kot je upravljanje banke in usode ljudi) boji, da bo morala plačati za svoja dejanja, se bo obnašala povsem drugače. Resno... Verjemite mi, to bo spremenilo vedenje ljudi, ki povzročajo težave."

Buffett je priznal, da bančniki, vpleteni v nedavne pretrese, niso delali enakih napak kot tisti, ki so sprožili finančno krizo leta 2008 - in dodal, da so posamezniki, ki so pred skoraj 15 leti organizirali kaos, razmeroma lahko odnehali.

"Ne poznam nikogar, ki bi se vrnil k obračanju hamburgerjev pri McDonald'su ali čem podobnem, potem ko so v letih 2008 in 2009 močno pokvarili usodo ljudi," je dejal. "S slabim vedenjem ni povezana nobena kazen. In ko ljudje izgubijo zaupanje v banke, to resnično vpliva na sistem. Mislim, da sistem ni povsem pravilno zastavljen v smislu povezovanja kazni s storilci nečesa, kar je izjemno pomembno - da bančni sistem v vaši državi dobro deluje."

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.