S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Милиардерът Джереми Грантъм прогнозира още болки на фондовите пазари. Кога ще се случи това?

Teodor Aleksandrov
17. 4. 2023
1 min read

Много инвеститори очакват с нетърпение следващия бичи пазар. Но Джеръми Грантъм твърди, че сега сме на половината път от спада на фондовия пазар. Кога ще настъпи втората половина на спадовете и защо той смята така?

Джереми Грантъм, известен инвеститор и съосновател на ГМО, отново прогнозира потенциално спукване на борсовия балон. Грантъм стана известен с предсказването на пазарните спадове в продължение на няколко десетилетия и сега смята, че акциите се намират в "последната фаза" преди срива. В тази статия разглеждаме причините за това негово мнение, историята на успешните му прогнози и последиците за инвеститорите и икономиката.

Кой е Джереми Грантъм?

Джереми Грантъм е британски инвеститор, съосновател на ГМО и известен с прогнозите си за пазарни спадове. Опитът и способността му да предсказва пазарни сривове му спечелиха уважение в света на финансите. Роден е през 1938 г. в Обединеното кралство и има диплома по икономика от Лондонското училище по икономика. По-късно получава магистърска степен от Харвардското бизнес училище, а през 1977 г. става съосновател на ГМО.

Грантъм е известен с дългосрочните си инвестиционни стратегии и дълбокото разбиране на икономиката и финансовите пазари. Способността му да предвижда спадове на пазара и да предупреждава за надценени активи го прави уважаван финансов експерт. Настоящата му прогноза предвижда продължаващ спад на фондовия пазар, който ще бъде причинен от намаляване на лихвените проценти.

Какво предстои?

Според Грантъм спукването на балона на фондовия пазар ще бъде едва наполовина, когато Фед започне да намалява лихвените проценти.

По-голямата част от спада при тези големи мечи пазари настъпва след първото намаляване на лихвените проценти. Така че кажете ми кога ще се случи първото намаляване на лихвените проценти и аз ще ви кажа кога ще започне втората половина на болката.

Той очаква това да се случи в края на 2024 г. Грантъм казва, че големите балони на фондовите пазари се различават от типичните бичи и мечи пазари, което предполага, че е вероятен още един кръг от болка. Той казва, че по-голямата част от спада на мечите пазари настъпва след първото намаляване на лихвения процент.

Нарастващата инфлация и по-високите лихвени проценти причиниха значителни загуби на инвеститорите през последната година. Централните банкери повишиха лихвените проценти с 475 базисни пункта, което доведе до спад на индекса S&P 500 с 20% през 2022 г. Ръководителят на Фед Джером Пауъл заяви, че лихвените проценти ще останат повишени до края на тази година. Според инструмента CME FedWatch пазарите оценяват 33% шанс за намаляване на лихвите с 25 базисни пункта още през юли.

https://www.youtube.com/watch?v=upNtvxjltNg

Преди това Грантъм беше прогнозирал, че акциите могат да спаднат с до 50%, ако икономиката навлезе в тежка рецесия. Мнението му повтаря това на други стратези от Уолстрийт, според които рецесия и спад на фондовия пазар са изключително вероятни през 2023 г.

Предвид несигурността за бъдещето на фондовия пазар е важно инвеститорите внимателно да обмислят своите инвестиционни стратегии. Диверсификацията на портфейла, т.е. разпределянето на инвестициите между различни активи, може да помогне за намаляване на риска от загуба на стойност в случай на спад на пазара. Инвеститорите трябва също така да следят развитието на лихвените проценти и икономическите показатели, които могат да повлияят на пазара на акции.

Грантъм има история на успешно прогнозиране на пазарни спадове. През 2000 г. той правилно прогнозира спукването на технологичния балон, което доведе до срив на пазара NASDAQ. Грентъм също така предупреди за надценяването на жилищния пазар в САЩ и последвалия му срив през 2008 г., който доведе до финансовата криза. Способността му да предвиди тези събития привлече вниманието на инвестиционната общност към настоящите му прогнози.

Грантъм посочва, че фондовият пазар може да бъде повлиян не само от икономически фактори, но и от геополитически събития. Например търговските войни, политическото напрежение или несигурността по отношение на глобалния растеж могат да окажат отрицателно въздействие върху пазарите. Инвеститорите трябва да вземат предвид тези аспекти, когато планират своите инвестиционни стратегии.

Заключение

Джереми Грантъм, известен инвеститор и съосновател на ГМО, предупреждава за продължаващ спад на фондовия пазар и прогнозира ново спукване на пазарния балон. Неговите възгледи повтарят опасенията на други стратези от Уолстрийт, които смятат, че рецесия и спад на фондовия пазар са изключително вероятни през 2023 г. В тези несигурни времена за инвеститорите е важно внимателно да обмислят инвестиционните си стратегии и да следят развитието на пазара. Диверсификацията на портфейла и осведомеността за икономическите показатели могат да помогнат на инвеститорите да се подготвят по-добре за потенциални пазарни сътресения. В същото време те трябва да вземат предвид геополитическите събития и да търсят алтернативни инвестиционни възможности, като например инвестиции в ESG, които могат да предложат защита от пазарните колебания.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов консултант и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е с чисто информативен характер.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.