S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Milijarder Jeremy Grantham napoveduje še več bolečin na delniških trgih. Kdaj se bo to zgodilo?

Željko Kos
17. 4. 2023
4 min read

Številni vlagatelji nestrpno pričakujejo naslednji bikovski trg. Toda Jeremy Grantham trdi, da smo že približno na polovici borzne krize. Kdaj se bo zgodila druga polovica padcev in zakaj tako meni?

Jeremy Grantham, znani vlagatelj in soustanovitelj organizacije GMO, ponovno napoveduje morebitni razpočni delniški balon. Grantham je postal znan po večdesetletnem napovedovanju padcev na trgu, zdaj pa meni, da so delnice v "zadnji fazi" pred zlomom. V tem članku si bomo ogledali razloge za njegovo mnenje, zgodovino njegovih uspešnih napovedi ter posledice za vlagatelje in gospodarstvo.

Kdo je Jeremy Grantham?

Jeremy Grantham je britanski vlagatelj, soustanovitelj podjetja GMO, znan po svojih napovedih padcev trgov. Zaradi svojih izkušenj in sposobnosti napovedovanja tržnih zlomov je v svetu financ deležen spoštovanja. Rodil se je leta 1938 v Združenem kraljestvu in diplomiral iz ekonomije na London School of Economics. Kasneje je magistriral na Harvardski poslovni šoli in leta 1977 soustanovil družbo GMO.

Grantham je znan po svojih dolgoročnih naložbenih strategijah ter poglobljenem razumevanju ekonomije in finančnih trgov. Zaradi svoje sposobnosti predvidevanja tržnih padcev in opozarjanja na precenjena sredstva je ugleden finančni strokovnjak. Njegova trenutna napoved predvideva nadaljnji padec delniškega trga, ki naj bi bil posledica znižanja obrestnih mer.

Kaj je pred nami?

Po Granthamovem mnenju bo razpočitev delniškega balona šele na polovici, ko bo Fed začel zniževati obrestne mere.

Večina padcev na teh velikih medvedjih trgih se zgodi po prvem znižanju obrestnih mer. Zato mi povejte, kdaj bo prišlo do prvega znižanja obrestnih mer, in povedal vam bom, kdaj se bo začela druga polovica bolečine.

Pričakuje, da se bo to zgodilo konec leta 2024. Grantham pravi, da se veliki borzni mehurčki razlikujejo od tipičnih bikovskih in medvedjih trgov, kar nakazuje, da je verjeten še en krog bolečine. Pravi, da se večina padcev medvedjih trgov zgodi po prvem znižanju obrestnih mer.

Rastoča inflacija in višje obrestne mere so v zadnjem letu vlagateljem povzročile precejšnje izgube. Centralni bankirji so obrestne mere zvišali za 475 bazičnih točk, zaradi česar je indeks S&P 500 v letu 2022 padel za 20 %. Vodja Fed Jerome Powell je dejal, da bodo obrestne mere ostale zvišane do konca letošnjega leta. Po podatkih orodja CME FedWatch trgi ocenjujejo 33-odstotno možnost znižanja obrestnih mer za 25 bazičnih točk že julija.

https://www.youtube.com/watch?v=upNtvxjltNg

Grantham je pred tem napovedal, da bi lahko delnice padle tudi do 50 %, če bi gospodarstvo vstopilo v hudo recesijo. Njegovo mnenje se pridružuje mnenju drugih strategov z Wall Streeta, ki pravijo, da sta recesija in padec delniškega trga leta 2023 zelo verjetna.

Zaradi negotovosti glede prihodnosti delniškega trga je pomembno, da vlagatelji skrbno razmislijo o svojih naložbenih strategijah. Razpršitev portfelja, tj. porazdelitev naložb med različna sredstva, lahko pomaga zmanjšati tveganje izgube vrednosti v primeru upada trga. Vlagatelji morajo spremljati tudi gibanje obrestnih mer in gospodarskih kazalnikov, ki lahko vplivajo na delniški trg.

Grantham je v preteklosti že uspešno napovedoval padce na trgu. Leta 2000 je pravilno napovedal razpočitev tehnološkega balona, ki je povzročila zlom borze NASDAQ. Grantham je opozoril tudi na precenjenost ameriškega stanovanjskega trga in njegov kasnejši zlom leta 2008, ki je povzročil finančno krizo. Njegova sposobnost predvidevanja teh dogodkov je pritegnila pozornost investicijske skupnosti na njegove trenutne napovedi.

Grantham poudarja, da na borzo lahko poleg gospodarskih dejavnikov vplivajo tudi geopolitični dogodki. Trgovinske vojne, politične napetosti ali negotovost glede svetovne rasti lahko na primer negativno vplivajo na trge. Vlagatelji morajo te vidike upoštevati pri načrtovanju svojih naložbenih strategij.

Zaključek

Jeremy Grantham, znani vlagatelj in soustanovitelj podjetja GMO, opozarja na nadaljnje upadanje borznih trgov in napoveduje še en razpok tržnega balona. Njegova stališča se ujemajo s pomisleki drugih strategov z Wall Streeta, ki menijo, da sta recesija in padec delniškega trga leta 2023 zelo verjetna. V teh negotovih časih je pomembno, da vlagatelji skrbno razmislijo o svojih naložbenih strategijah in spremljajo dogajanje na trgu. Razpršitev portfelja in poznavanje gospodarskih kazalnikov lahko vlagateljem pomagata, da se bolje pripravijo na morebitne tržne pretrese. Hkrati morajo upoštevati geopolitične dogodke in poiskati alternativne naložbene priložnosti, kot so naložbe ESG, ki lahko nudijo zaščito pred tržnimi nihanji.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.