S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Bank of America a prezentat 6 scenarii diferite care ar putea declanșa o nouă piață bull în cursul acestui an

Constantin
18. 4. 2023
4 min read

Acțiunile ar putea crește vertiginos până la sfârșitul anului. Un strateg de la Bank of America a identificat șase posibile scenarii pozitive care ar putea catapulta bursele în sus.

Piețele de acțiuni au înregistrat deja câștiguri impresionante de aproximativ 8% în acest an (S&P 500 +8,56%), dar ar putea înregistra câștiguri și mai mari până la sfârșitul anului dacă se va produce vreuna dintre surprizele pozitive. În analiza sa, strategul Michael Hartnett de la Bank of America a prezentat șase potențiale surprize pozitive care ar putea propulsa piețele bursiere și mai sus. Acest lucru se datorează pesimismului predominant în rândul multor investitori, inclusiv al fondurilor speculative, care dețin în prezent cele mai mari poziții scurte față de indicele S&P 500 din 2011 încoace.

În plus, această poziție pesimistă vine într-un moment în care investitorii își măresc și mai mult rezervele de numerar prin intermediul fondurilor de piață monetară, care se ridică acum la un nivel record de 5.000 de miliarde de dolari.

"Sentimentul pesimist, împreună cu cele 5.000 de miliarde de dolari în numerar, reprezintă încă "cei mai buni prieteni pentru totdeauna" pentru activele de risc, în special pentru acțiuni", a declarat Hartnett. Acestea sunt cele șase surprize pozitive care, în opinia Bank of America, ar putea susține creșterea în continuare a piețelor de acțiuni în acest an.

Michael Hartnett

Iată 6 posibile scenarii pozitive care ar putea da startul unei piețe bull 👇 👇.

1. "Războiul Rusia/Ucraina/NATO s-a încheiat".

Sfârșitul conflictului Rusia/Ucraina ar trebui să contribuie la calmarea tensiunilor geopolitice și la atenuarea preocupărilor legate de lanțul de aprovizionare cu anumite mărfuri.

2. "Imigrație + ChatGPT = înapoi la dezinflație".

Creșterea bruscă a imigrației în SUA și capacitatea ChatGPT de a economisi timp pentru anumite sarcini sunt forțe deflaționiste care, atunci când sunt combinate, ar putea contribui la scăderea inflației. O astfel de scădere a inflației ar deschide calea pentru ca Rezerva Federală să renunțe la creșterea ratelor dobânzilor.

3. "O cursă a înarmării în ceea ce privește cheltuielile tehnologice".

Cu ChatGPT făcând tot felul de zgomote, multe companii de tehnologie vor cheltui bani pentru a compensa întârzierea, iar aceasta ar fi o veste bună pentru economie.

4. "Noua cultură fiscală a "salvărilor" = fără recesiune".

Ambele tabere din Congres tind să cheltuiască mulți bani atunci când există un șoc economic mare, așa că ce îi împiedică să facă același lucru în viitor?

5. "De ce să vinzi când politicienii intră în panică atât de ușor."

Nu doar Congresul va face tot ce-i stă în putință pentru a atenua lovitura unei crize economice. Rezerva Federală dispune, de asemenea, de instrumente puternice, prin reduceri ale ratelor dobânzilor și programe de cumpărare de obligațiuni, pentru a încerca să stimuleze economia.

6. "Acțiunile sunt mai puțin periculoase decât obligațiunile."

Dacă acțiunile sunt din nou considerate o alternativă mai bună decât obligațiunile, acest lucru ar putea declanșa un val de intrări în această clasă de active.

În cazul în care oricare dintre aceste surprize se confirmă, ar putea ajuta economia să evite o recesiune sau să vadă o aterizare ușoară mai degrabă decât o aterizare dură, potrivit lui Hartnett, ceea ce ar stimula în cele din urmă piața bursieră.

Dar există încă riscuri care îi împiedică pe investitori să se îndrepte cu totul spre acțiuni. Aceste riscuri includ o aterizare dură a economiei, un eveniment de creditare în sistemul bancar paralel și un potențial conflict între China, Taiwan și SUA, a spus Hartnett.

Pentru a evalua dacă economia semnalează că urmează o aterizare dură sau ușoară (sau deloc), Hartnett recomandă investitorilor să monitorizeze acțiunea prețurilor la obligațiunile cu randament ridicat, acțiunile constructorilor de locuințe și indicele semiconductorilor.

Dacă iShares High Yield Bond ETF (HYG) se tranzacționează peste 73, SPDR Homebuilders ETF (XHB) se tranzacționează peste 70, iar indicele Philadelphia Semiconductor Index (SOX) se tranzacționează peste 2.900, semnalează că se prefigurează o aterizare ușoară sau deloc recesiune, și viceversa dacă aceste active se tranzacționează sub aceste niveluri.

Până în prezent, două dintre aceste trei semnale indică o economie pozitivă în viitor, ETF-ul High Yield tranzacționându-se vineri la 75,15 dolari, iar indicele Semiconductorilor la 3.056. Între timp, ETF-ul Homebuilder se tranzacționează la 67 de dolari.

  • Dumneavoastră ce părere aveți? Credeți că am putea vedea mai multă creștere în 2023?

Vă rugăm să rețineți că acesta nu este un sfat financiar.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.