S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Bank of America представи 6 различни сценария, които могат да предизвикат нов бичи пазар по-късно тази година.

Teodor Aleksandrov
18. 4. 2023
1 min read

До края на годината акциите могат да се покачат. Стратег на Bank of America определи шест възможни положителни сценария, които биха могли да изстрелят фондовите пазари нагоре.

Пазарите на акции вече отбелязаха впечатляващи печалби от около 8% през тази година (S&P 500 +8,56%), но биха могли да постигнат още по-големи печалби до края на годината, ако се случи някоя от положителните изненади. В своя анализ стратегът на Bank of America Майкъл Хартнет представи шест потенциални положителни изненади, които биха могли да изстрелят фондовите пазари още по-нагоре. Това се дължи на преобладаващия песимизъм сред много инвеститори, включително хедж фондовете, които в момента държат най-големите къси позиции спрямо индекса S&P 500 от 2011 г. насам.

Нещо повече, тази мечи позиция идва в момент, когато инвеститорите увеличават допълнително паричните си резерви чрез фондовете на паричния пазар, които в момента възлизат на рекордните 5 трлн. долара.

"Мечите настроения, заедно с 5 трилиона долара в парични средства, все още представляват "най-добри приятели завинаги" за рисковите активи, особено за акциите", каза Хартнет. Това са шест положителни изненади, които според Bank of America могат да подкрепят по-нататъшния растеж на пазарите на акции през тази година.

Майкъл Хартнет

Ето 6 възможни положителни сценария, които биха могли да дадат старт на бичия пазар 👇

1. "Войната между Русия, Украйна и НАТО приключи".

Прекратяването на конфликта между Русия и Украйна би трябвало да спомогне за успокояване на геополитическото напрежение и за облекчаване на опасенията по веригата на доставки, свързани с някои суровини.

2. "Имиграция + ChatGPT = връщане към дезинфлация".

Нарастването на имиграцията в САЩ и способността на ChatGPT да спестява време за изпълнение на определени задачи са дефлационни сили, които в комбинация биха могли да спомогнат за понижаване на инфлацията. Такъв спад на инфлацията би проправил пътя на Федералния резерв да се откаже от повишаване на лихвените проценти.

3. "Надпревара във въоръжаването при разходите за технологии".

Тъй като ChatGPT вдига всевъзможен шум, много технологични компании ще харчат пари, за да компенсират забавянето, а това би било добра новина за икономиката.

4. "Нова фискална култура на "спасяване" = няма рецесия".

И двете страни на пътеката в Конгреса са склонни да харчат много пари, когато има голям икономически шок, така че какво им пречи да правят същото и в бъдеще?

5. "Защо да продаваме, когато политиците се паникьосват толкова лесно".

Не само Конгресът ще направи всичко по силите си, за да смекчи удара на икономическия спад. Федералният резерв също разполага с мощни инструменти чрез намаляване на лихвените проценти и програми за изкупуване на облигации, за да се опита да стимулира икономиката.

6. "Акциите са по-малко опасни от облигациите."

Ако на акциите отново се гледа като на по-добра алтернатива от облигациите, това може да предизвика вълна от приток на средства към класа активи.

Ако някоя от тези изненади се осъществи, това може да помогне на икономиката да избегне рецесия или да се наблюдава по-скоро меко, отколкото твърдо приземяване, според Хартнет, което в крайна сметка ще даде тласък на пазара на акции.

Но все още има рискове, които пречат на инвеститорите да се насочат изцяло към акциите. Тези рискове включват твърдо приземяване на икономиката, кредитно събитие в сенчестото банкиране и потенциален конфликт между Китай, Тайван и САЩ, каза Хартнет.

За да се прецени дали икономиката сигнализира, че предстои твърдо или меко приземяване (или че изобщо няма да има такова), Хартнет препоръчва на инвеститорите да наблюдават ценовите действия при високодоходните облигации, акциите на строителите на жилища и индекса на полупроводниците.

Ако iShares High Yield Bond ETF (HYG) се търгува над 73, SPDR Homebuilders ETF (XHB) се търгува над 70 и Philadelphia Semiconductor Index (SOX) се търгува над 2900, това е сигнал, че предстои меко приземяване или въобще няма рецесия, и обратно, ако тези активи се търгуват под тези нива.

Засега два от тези три сигнала показват положителна перспектива за икономиката, като в петък ETF с висока доходност се търгуваше на ниво 75,15 USD, а индексът на полупроводниците - на ниво 3056. Междувременно ETF за строителство на жилища се търгува на ниво от 67 долара.

  • Какво мислите вие? Смятате ли, че през 2023 г. може да видим по-голям растеж?

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.