S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

A Bank of America 6 különböző forgatókönyvet mutatott be, amelyek még idén új bikapiacot indíthatnak el.

György Sárosi
18. 4. 2023
5 min read

A részvények az év végére felfelé ívelhetnek. A Bank of America stratégája hat lehetséges pozitív forgatókönyvet azonosított, amelyek a részvénypiacokat magasabbra katapultálhatják.

A részvénypiacok idén már eddig is lenyűgöző, 8% körüli nyereséget értek el (S&P 500 +8,56%), de az év végére még nagyobb nyereséget könyvelhetnek el, ha a pozitív meglepetések bármelyike bekövetkezik. Michael Hartnett, a Bank of America stratégája elemzésében hat lehetséges pozitív meglepetést mutatott be, amelyek tovább lőhetik felfelé a részvénypiacokat. Ennek oka a sok befektető, köztük a fedezeti alapok körében uralkodó pesszimizmus, amelyek jelenleg 2011 óta a legnagyobb short pozíciót tartják az S&P 500 indexszel szemben.

Ráadásul ez a medvés hozzáállás egy olyan időszakban történik, amikor a befektetők tovább növelik készpénztartalékaikat a pénzpiaci alapokon keresztül, amelyek jelenleg rekordot jelentő 5 billió dollárt tesznek ki.

"A medvés hangulat, valamint az 5 billió dolláros készpénzállomány még mindig az "örökké legjobb barátokat" jelenti a kockázati eszközök, különösen a részvények számára" - mondta Hartnett. Ez a hat pozitív meglepetés, amely a Bank of America szerint támogathatja a részvénypiacok további növekedését az idén.

Michael Hartnett

Íme 6 lehetséges pozitív forgatókönyv, amely beindíthatja a bikapiacot 👇

1. "Az orosz/ukrán/ NATO háborúnak vége".

Az orosz/ukrán konfliktus vége segíthet a geopolitikai feszültségek csillapításában és az egyes nyersanyagokkal kapcsolatos ellátási láncbeli aggodalmak enyhítésében.

2. "Bevándorlás + ChatGPT = vissza a dezinflációhoz".

Az USA-ban megugró bevándorlás és a ChatGPT bizonyos feladatokkal kapcsolatos időmegtakarítás képessége olyan deflációs erők, amelyek együttesen segíthetnek az infláció lenyomásában. Az infláció ilyen mértékű csökkenése megnyitná az utat a Federal Reserve számára, hogy visszalépjen a kamatemeléstől.

3. "Fegyverkezési verseny a technológiai kiadások terén".

Mivel a ChatGPT mindenféle zajt csap, sok technológiai vállalat költeni fog, hogy pótolja a késedelmet, és ez jó hír lenne a gazdaság számára.

4. "A "mentőcsomagok" új fiskális kultúrája = nincs recesszió."

A kongresszus mindkét oldala hajlamos sok pénzt költeni, amikor nagy gazdasági sokk éri őket, mi akadályozza meg őket abban, hogy a jövőben is ugyanezt tegyék?

5. "Minek eladni, amikor a politikusok ilyen könnyen pánikba esnek."

Nem csak a kongresszus tesz meg mindent, hogy tompítsa a gazdasági visszaesés csapását. A Federal Reserve-nek is hathatós eszközei vannak a kamatcsökkentések és a kötvényvásárlási programok révén, hogy megpróbálja élénkíteni a gazdaságot.

6. "A részvények kevésbé veszélyesek, mint a kötvények."

Ha a részvényeket ismét jobb alternatívának tekintik a kötvényeknél, az beáramlási hullámot indíthat el az eszközosztályba.

Ha ezek közül bármelyik meglepetés bekövetkezik, az Hartnett szerint segíthet a gazdaságnak elkerülni a recessziót, vagy inkább puha leszállást láthat, mint kemény leszállást, ami végső soron fellendítené a részvénypiacot.

De még mindig vannak kockázatok, amelyek megakadályozzák, hogy a befektetők mindent beleadjanak a részvényekbe. Ezek közé a kockázatok közé tartozik a gazdaság kemény landolása, az árnyékbanki hitelezési esemény, valamint a Kína, Tajvan és az Egyesült Államok közötti esetleges konfliktus - mondta Hartnett.

Annak felmérésére, hogy a gazdaság jelzi-e, hogy kemény vagy lágy landolás (vagy egyáltalán nem landolás) áll előttünk, Hartnett azt javasolja a befektetőknek, hogy figyeljék a magas hozamú kötvények, az otthonépítő részvények és a félvezető index árfolyamának alakulását.

Ha az iShares High Yield Bond ETF (HYG) 73 felett, az SPDR Homebuilders ETF (XHB) 70 felett, a Philadelphia Semiconductor Index (SOX) pedig 2900 felett kereskedik, az azt jelzi, hogy puha leszállás vagy egyáltalán nincs recesszió, és fordítva, ha ezek az eszközök e szintek alatt kereskednek.

Eddig e három jel közül kettő pozitív gazdaságra utal: a High Yield ETF pénteken 75,15 dolláron, a félvezető index pedig 3056 dolláron kereskedett. Eközben a Homebuilder ETF 67 dolláron kereskedik.

  • Ön mit gondol? Ön szerint 2023-ban még nagyobb növekedést láthatunk?

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.