S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Banka Bank of America je predstavila 6 različnih scenarijev, ki bi lahko še letos sprožili nov bikovski trg.

Kristijan Kopitar
18. 4. 2023
4 min read

Do konca leta bi lahko delnica poskočila navzgor. Strateg banke Bank of America je opredelil šest možnih pozitivnih scenarijev, ki bi lahko delniške trge ponesli navzgor.

Delniški trgi so letos že dosegli impresivne dobičke v višini približno 8 % (S&P 500 +8,56 %), vendar bi lahko do konca leta dosegli še večje dobičke, če se zgodi katero od pozitivnih presenečenj. Strateg banke Bank of America Michael Hartnett je v svoji analizi predstavil šest možnih pozitivnih presenečenj, ki bi lahko delniške trge izstrelila še višje. To je posledica prevladujočega pesimizma med številnimi vlagatelji, vključno s hedge skladi, ki imajo trenutno največje kratke pozicije proti indeksu S&P 500 od leta 2011.

Poleg tega se ta medvedja drža pojavlja v času, ko vlagatelji dodatno povečujejo svoje denarne rezerve prek skladov denarnega trga, ki zdaj znašajo rekordnih 5 bilijonov dolarjev.

"Medvedje razpoloženje skupaj s 5 bilijoni dolarjev denarnih sredstev še vedno predstavlja 'najboljše prijatelje za vedno' za tvegana sredstva, zlasti delnice," je dejal Hartnett. To je šest pozitivnih presenečenj, ki bi lahko po mnenju banke Bank of America letos podprla nadaljnjo rast delniških trgov.

Michael Hartnett

Tukaj je 6 možnih pozitivnih scenarijev, ki bi lahko sprožili bikovski trg 👇

1. "Vojna med Rusijo, Ukrajino in Natom se je končala."

Konec spora med Rusijo in Ukrajino bi moral prispevati k umiritvi geopolitičnih napetosti in ublažiti skrbi v zvezi z dobavno verigo, povezano z nekaterimi surovinami.

2. "Priseljevanje + ChatGPT = vrnitev k dezinflaciji."

Porast priseljevanja v ZDA in zmožnost ChatGPT, da prihrani čas pri določenih opravilih, sta deflacijski sili, ki bi lahko v kombinaciji pomagali znižati inflacijo. Takšen padec inflacije bi omogočil, da bi Federal Reserve prenehala z zviševanjem obrestnih mer.

3. "Oboroževalna tekma na področju tehnološke porabe."

Ker bo ChatGPT povzročil vse vrste hrupa, bodo številna tehnološka podjetja porabila denar, da bi nadoknadila zamudo, to pa bi bila dobra novica za gospodarstvo.

4. "Nova davčna kultura "reševanja" = ni recesije."

Obe strani v kongresu običajno porabita veliko denarja, ko pride do velikega gospodarskega šoka, kaj ju torej ovira, da ne bi enako ravnala tudi v prihodnje?

5. "Zakaj bi prodajali, ko pa politiki tako zlahka zaidejo v paniko."

Ne samo kongres, ki bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi ublažil udarec gospodarskega upada. Tudi ameriška centralna banka Federal Reserve ima močna orodja, s katerimi z zniževanjem obrestnih mer in programi odkupa obveznic poskuša spodbuditi gospodarstvo.

6. "Delnice so manj nevarne kot obveznice."

Če bodo delnice ponovno veljale za boljšo alternativo kot obveznice, bi to lahko sprožilo val prilivov v ta razred premoženja.

Če se bo katero od teh presenečenj uresničilo, bi lahko po Hartnettovem mnenju pomagalo gospodarstvu, da se izogne recesiji ali da doživi mehak pristanek namesto trdega, kar bi na koncu spodbudilo delniški trg.

Vendar pa še vedno obstajajo tveganja, ki vlagateljem preprečujejo, da bi se popolnoma odločili za delnice. Ta tveganja vključujejo trd pristanek gospodarstva, kreditni dogodek v bančništvu v senci ter morebitni konflikt med Kitajsko, Tajvanom in ZDA, je dejal Hartnett.

Da bi ocenili, ali gospodarstvo sporoča, da je pred nami trd ali mehak pristanek (ali pa ga sploh ni), Hartnett priporoča, da vlagatelji spremljajo gibanje cen visoko donosnih obveznic, delnic graditeljev stanovanj in indeksa polprevodnikov.

Če se ETF iShares High Yield Bond ETF (HYG) trguje nad 73, ETF SPDR Homebuilders ETF (XHB) nad 70 in Philadelphia Semiconductor Index (SOX) nad 2 900, to pomeni, da je v igri mehak pristanek ali sploh ni recesije, in obratno, če se ta sredstva trgujejo pod temi ravnmi.

Zaenkrat dva od teh treh signalov kažeta na pozitivno gospodarstvo v prihodnosti, saj je ETF z visokim donosom v petek trgoval pri 75,15 USD, indeks polprevodnikov pa pri 3.056. Medtem se ETF Homebuilder ETF trguje pri 67 dolarjih.

  • Kaj menite vi? Ali menite, da bi lahko leta 2023 doživeli večjo rast?

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.