S&P 500 ^GSPC 5,314.33 +0.12%
Tesla TSLA $182.90 +4.54%
Microsoft MSFT $430.44 +1.20%
Meta META $463.41 -1.16%
Amazon AMZN $181.91 -0.89%
Apple AAPL $192.48 +0.75%
Alphabet GOOG $178.78 +0.18%
Nvidia NVDA $949.17 +0.14%

Az IMF szkeptikus a jelenlegi helyzetet illetően. A központi bankoknak az infláció elleni küzdelemre kellene…

György Sárosi
18. 4. 2023
7 min read

Az elmúlt években a globális pénzügyi rendszer a 2008-as globális pénzügyi válság óta először került jelentős stabilitási próbatétel elé. Ez a próba több jelentős problémában gyökerezik, nevezetesen a világszerte a gazdaságok destabilizálásával fenyegető növekvő inflációban, valamint az amerikai és európai bankválságokban.

Az infláció kulcsfontosságú kérdéssé vált a központi bankárok számára, akik most azt mérlegelik, hogy az infláció jobb megfékezése érdekében kiigazítsák-e monetáris politikájukat. Az euróövezetben és az Egyesült Államokban az infláció jóval meghaladja a központi banki célértékeket, ami magasabb kamatlábakhoz és szigorúbb pénzügyi feltételekhez vezethet. Az infláció emelkedését több tényező váltotta ki, többek között a gazdaságok sebezhetőségét növelő, tartósan alacsony kamatlábak. A monetáris politika ezért a jövőben az infláció elleni küzdelemre összpontosíthat.

Minden bizonnyal fennáll a kamatlábak emelkedésének és az infláció emelkedésének kockázata.

Az IMF Monetáris és Tőkepiaci Osztályának igazgatója szerint továbbra is fennáll a kamatemelkedés kockázata, ami azt az ajánlást eredményezi, hogy a központi bankok maradjanak a szigorítás irányában, amíg nem történik jelentős előrelépés az infláció célértékhez való visszatérésében. A problémát az jelenti, hogy a kamatlábak emelkedése negatív hatással lehet a gazdasági növekedésre, és ronthatja egyes országok adóssághelyzetét.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) figyelmeztetett a monetáris és pénzügyi feltételek szigorításának kockázataira, és a bankösszeomlást követő márciusi szigorítás miatt a GDP mintegy 0,5%-os csökkenését becsülte. Az IMF az idei globális növekedésre vonatkozó kilátásait is enyhén, 2,8%-ra csökkentette, rámutatva, hogy a pénzügyi rendszer további problémákkal nézhet szembe, ha az inflációt nem szelídítik meg, és a bankválságokat nem kezelik hatékonyan.

A pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatokat eddig sikerült megfékezni, és remélhetőleg ez így is marad, aminek következtében a monetáris politika az infláció elleni küzdelemre összpontosíthat, és ez kívánatos eredmény.

A banki problémák egyelőre korlátozottnak tűnnek, de nem szabad alábecsülni a globális pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásukat.

Úgy gondolom, hogy a rendszerszintű kockázatot eddig sikerült megfékezni, és bízom a rendelkezésünkre álló válságkezelési eszköztárban, de nem lennék meglepve, ha további zavargások következnének be mind a bankok, mind a nem banki pénzügyi közvetítők esetében.

Az IMF véleménye szerint a központi bankoknak és a kormányoknak összehangoltan kell fellépniük a jelenlegi problémák kezelésére, hogy elkerüljék a gazdaságokra gyakorolt szélesebb körű káros hatást.

A megfontolandó intézkedések közé tartozhat a bankok tőkekövetelményeinek növelése, az adósságátütemezés ösztönzése és a pénzügyi szabályozás megerősítése. Ezek a lépések hozzájárulhatnak a bankszektorba vetett bizalom javításához és a további bankválságok kockázatának csökkentéséhez.

Az infláció kezelésének egyik fontos szempontja az átláthatóság és a központi bankok, a kormányok és a nyilvánosság közötti kommunikáció növelése. A monetáris politika és az inflációs célok rendszeres frissítése segíthet megnyugtatni a piacokat, és biztosíthatja, hogy a nyilvánosság tájékozott legyen a monetáris politika változásainak okairól.

E kérdések kezelése során fontos figyelembe venni a jelenlegi kihívások globális jellegét is. A fejlett gazdaságoknak együtt kell működniük a fejlődő országokkal annak biztosítása érdekében, hogy a monetáris politika és a pénzügyi szabályozás a globális stabilitás érdekében működjön.

A jelenlegi helyzetben fontos szemmel tartani más potenciális kockázatokat is, például a globális kereskedelmi vagy geopolitikai feszültségeket, amelyek további pénzügyi sokkokhoz vezethetnek, és ronthatják az általános helyzetet. A kormányoknak és a központi bankoknak ébernek és felkészültnek kell lenniük minden olyan új kihívásra, amely a globális pénzügyi stabilitást fenyegetheti.

Tekintettel ezekre a fenyegetésekre és bizonytalanságokra, a központi bankoknak rugalmasabb monetáris politikai megközelítést kell fontolóra venniük. A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy a központi bankoknak hajlandónak kell lenniük gyorsan reagálni a gazdasági feltételek változásaira, és szükség szerint módosítaniuk kell politikájukat az inflációs céljaik elérése és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében.

A központi bankok és kormányok közötti nemzetközi együttműködésnek és koordinációnak prioritást kell élveznie a közös célok elérése és a globális pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében. Ez magában foglalhatja az információcserére, a monetáris politika összehangolására és a pénzügyi intézmények közös szabályozására irányuló együttműködést.

A kormányoknak a fiskális politikát is a növekedés előmozdítására és a gazdaságok stabilizálására kell használniuk. Ez magában foglalhatja az infrastruktúrára, az oktatásra, valamint a kutatásra és fejlesztésre fordított ésszerű kiadásokat, amelyek segíthetnek a termelékenység növelésében és a növekedés támogatásában. A költségvetési politikát úgy kell kialakítani, hogy fenntartható legyen, és figyelembe kell venni a hosszú távú költségvetési kihívásokat, például a népesség elöregedését vagy a növekvő adósságot.

A pénzügyi szabályozás területén reformokat kell bevezetni annak érdekében, hogy a pénzügyi rendszer ellenállóbbá váljon a sokkokkal szemben, és csökkenjen a jövőbeli válságok valószínűsége. Ez magában foglalhatja a bankfelügyelet javítását, a makroprudenciális intézkedések megerősítését és a pénzügyi piacok szabályozásának javítását.

Összefoglalva, a jelenlegi globális pénzügyi kihívások összehangolt és proaktív megközelítést igényelnek a központi bankok, a kormányok és az olyan nemzetközi szervezetek, mint az IMF részéről. Az infláció kezelése, a bankválságok megoldása és az általános pénzügyi stabilitás megerősítése terén elért jelentős előrelépés kulcsfontosságú lesz a globális növekedés fenntartásához és a recesszió kockázatának minimalizálásához az elkövetkező években.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.