S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Bristol-Myers: Un tratament revoluționar împotriva cancerului și un viitor promițător

Nicolae Francescu
19. 4. 2023
8 min read

Bristol-Myers Squibb este o companie farmaceutică americană cu o poziție puternică în imunologie și oncologie. De peste 160 de ani, compania produce medicamente inovatoare care ajută oamenii din întreaga lume să lupte împotriva cancerului, a bolilor de inimă și a altor boli grave. Dar cum se descurcă compania din punct de vedere al cifrelor?

Bristol-Myers Squibb Company $BMY-2.5% este o companie farmaceutică americană fondată în 1858. Este principalul producător mondial de medicamente inovatoare și produse biologice. Compania se concentrează în principal pe domeniile oncologie, hematologie, imunologie și sănătate cardiovasculară.

Printre cele mai cunoscute produse ale sale se numără medicamentele anticanceroase Opdivo și Yervoy, anticoagulantele Coumadin și Eliquis, precum și antihipertensivele Monopril și Plavix.

$BMY-2.5% are mai multe avantaje competitive. Este lider în imunoterapie, în special în tratamentul melanomului și al cancerului de rinichi. Dispune de o protecție foarte puternică a brevetelor pentru medicamentele și produsele biologice cheie, ceea ce îi asigură marje de profit mai mari.

De asemenea, compania desfășoară activități extinse de cercetare și dezvoltare, ceea ce a dus la un portofoliu larg de produse inovatoare aflate în diferite stadii de testare clinică. BMY își desfășoară activitatea la nivel global și mai mult de jumătate din veniturile sale provin din SUA, iar restul în principal din Europa și de pe piețele emergente.

Principalele riscuri pentru BMY includ concurența puternică din industrie, în special în domeniul oncologiei. În același timp, dependența puternică de câteva produse-cheie crește riscul impactului pierderii protecției prin brevete. Un alt risc poate fi mediul de reglementare din SUA și din străinătate, care se schimbă în mod constant, prezentând incertitudini în ceea ce privește aprobarea și rambursarea noilor medicamente.

Cu toate acestea,BMY are un mare potențial pentru viitor, cu un portofoliu larg de medicamente în dezvoltare clinică în domenii terapeutice promițătoare. Dacă va lansa cu succes noi medicamente, își poate consolida semnificativ poziția în industrie, în special în domeniul imunoterapiei.

Unde este potențialul pentru viitor?

Fuziunea cu Celgene, finalizată în 2019, va permite companiei să se concentreze și mai mult pe biotehnologia inovatoare. Acest lucru ar putea genera profituri mai mari și ar putea valoriza investițiile acționarilor în viitor.

Pe viitor, mă aștept, de asemenea, ca Bristol-Myers Squibb să continue să crească și să își consolideze poziția pe piață. Consider că următoarele sunt domenii cheie de progres:

-Dezvoltareaimunoterapiei și a tratamentelor împotriva cancerului. BMY este lider în imuno-oncologie, un domeniu cu un potențial enorm. Lansarea cu succes a unor noi imunoterapii poate crește semnificativ vânzările și profiturile în anii următori.

-Investiții în candidați promițători aflați în stadii avansate de dezvoltare. BMY are zeci de molecule promițătoare în curs de dezvoltare clinică pentru diverse tipuri de cancer și alte boli. Introducerea cu succes pe piață a unora dintre acestea ar stimula creșterea.

-Întățirea poziției sale în alte domenii terapeutice atractive, cum ar fi bolile cardiovasculare și HIV. BMY are potențialul de a-și extinde portofoliul de medicamente și veniturile în aceste domenii promițătoare.

-Achiziționarea unor companii mai mici cu tehnologii inovatoare. BMY dispune de numerar și de puterea financiară pentru a-și consolida portofoliul prin achiziții de companii biotehnologice promițătoare. Acest lucru l-ar ajuta să țină pasul cu concurenții săi.

-Menținerea unor rezultate financiare stabile și creșterea valorii acționarilor. Mă aștept ca BMY să continue să genereze fluxuri de numerar solide, să crească dividendele și să valorifice investițiile acționarilor.

Finanțe

BMY
$42.27 -$1.09 -2.51%

Veniturile BMY au crescut în ultimii ani, ajungând la un nivel record de 46,2 miliarde de dolari în 2022. Principalele surse de creștere au fost Opdivo, Eliquis și indicasquolane. Creșterea puternică a veniturilor reflectă lansarea cu succes a medicamentelor inovatoare și extinderea în noi arii terapeutice, cum ar fi imunologia.

Costul vânzărilor a crescut mai lent decât veniturile, ceea ce s-a reflectat pozitiv în îmbunătățirea marjei brute. Cheltuielile de exploatare au rămas relativ stabile, deși au crescut ușor în 2021 datorită investițiilor în cercetare și vânzări. Astfel, compania a generat un flux de numerar operațional puternic, ceea ce i-a permis să investească în creșterea viitoare și, în același timp, să crească dividendele către acționari.

Atât profitul înainte de impozitare, cât și profitul net au crescut, cu excepția anului 2020, când au fost afectate în mod negativ de amortizarea activelor necorporale și de costurile de restructurare.

BMY are, de asemenea, o poziție financiară stabilă, cu lichidități ample și datorii reduse. Fluxul de numerar din operațiuni depășește nevoile de capital, permițând companiei să crească cheltuielile pentru cercetare, dezvoltare și achiziții. Fluxul ridicat de numerar din exploatare și rezervele de numerar oferă mijloacele necesare pentru a aborda eventualele probleme viitoare.

Rezultatele financiare demonstrează că BMY este o companie puternică și profitabilă, cu oportunități extinse de creștere viitoare. Domeniile cheie pentru expansiunea viitoare sunt oncologia, imunitatea și bolile inflamatorii.

Fluxul de numerar

Fluxul de numerar al BMY din operațiuni a crescut în ultimul an, ajungând la 13,1 miliarde de dolari în ultimele 12 luni. Fluxul de numerar din exploatare oferă companiei numerar liber pentru a investi în creșterea viitoare, pentru a plăti datoriile și pentru a crește dividendele.

Fluxul de numerar din activitățile de investiții este negativ, deoarece BMY investește în mod regulat în achiziționarea de active necorporale și active corporale. În ultimii ani, cheltuielile de capital au fost de aproximativ 1 miliard de dolari pe an.

Fluxurile de numerar din activitățile de finanțare au fost, de asemenea, negative în ultimii ani, deoarece compania rambursează datoriile și plătește dividendele acționarilor. În 2022, compania a rambursat datorii de 11,4 miliarde de dolari și a plătit 8 miliarde de dolari pentru a-și răscumpăra propriile acțiuni.

Fluxul de numerar liber, sau numerarul operațional minus cheltuielile de capital, a fost de aproape 12 miliarde de dolari în cel mai recent an. Acest lucru arată că societatea generează suficient numerar pentru a acoperi nevoile de capital, pentru a plăti datoriile și pentru a crește plățile acționarilor. Un flux de numerar operațional puternic reprezintă fundamentul puterii și stabilității financiare a companiei.

Prin urmare, în cazul în care noile lansări de medicamente au succes, se poate aștepta o consolidare suplimentară a fluxului de numerar operațional în viitor. Acest lucru ar trebui să permită BMY să mărească dividendele către acționari și să finanțeze viitoarele achiziții sau investiții strategice din resurse proprii.

Capital Structure

Market Cap
85.69B
Enterpr. Val.
133.94B
Revenue
45.53B
Shares Out.
2.03B
Debt/Capital
0.78
FCF Yield
14.57%

Valuation / Dividends

P/E
-13.64
EPS
-3.10
P/S
1.89
P/B
5.20
Div. Yield
5.52%
Div. Payout
-77.42%

Capital Eff. / Margins

ROIC
19.78%
ROE
-23.01%
ROA
-6.21%
Gross
75.71%
Operating
30.59%
Net Profit
-13.50%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

BMS are în prezent o capitalizare de piață de 148 de miliarde de dolari. Acțiunile companiei se tranzacționează la un raport preț-beneficiu (P/E) de 8,59, care este mai mic decât indicele S&P 500 (23,79). Acest lucru sugerează că acțiunile BMS sunt relativ subevaluate în raport cu indicele și cu media sectorului. Raportul preț/vânzări (P/S) de 3,21 indică, de asemenea, o evaluare atractivă.

În ultimul an, compania a plătit dividende în valoare totală de 2,28 USD pe acțiune, ceea ce înseamnă un randament al dividendelorde 3,25%. BMY și-a crescut de mult timp dividendele plătite, astfel că randamentul dividendelor este foarte atractiv pentru investitori.

Majoritatea acțiunilor BMY sunt deținute de investitori instituționali (79,4%), cu o proporție scăzută de persoane din interior (0,07%). Acest lucru demonstrează încrederea pe care investitorii profesioniști o au în companie și potențialul de creștere în continuare a acțiunilor.

Compania prezintă rezultate operaționale puternice și în creștere. În ultimii 5 ani, vânzările au crescut în medie cu 17,3% pe an, iar profitul net cu o medie de 4,5% pe an. Marja operațională este ridicată (21,5%), iar marja netă este de 13,7%. Rentabilitatea investițiilor (11,8%) și rentabilitatea capitalului propriu (19,8%) sunt, de asemenea, solide. Prin urmare, indicatorii financiari ai societății sunt, cu siguranță, foarte puternici.

Pe baza analizei fundamentale și a evaluării, acțiunile BMY par a fi o oportunitate de investiție atractivă. Compania este lider în domenii terapeutice promițătoare, are un portofoliu larg de produse, rezultate financiare solide și perspective viitoare stabile.

Așteptările analiștilor

Cei 19 analiști care oferă previziuni de preț pe 12 luni pentru Bristol-Myers Squibb Co au o țintă mediană de 81,00, cu o estimare ridicată de 92,00 și o estimare scăzută de 62,00. Estimarea mediană reprezintă o creștere de +15,34% față de ultimul preț de 70,23.

  • Ce părere aveți despre această companie? 🤔

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară. Fiecare investiție trebuie să treacă printr-o analiză amănunțită.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.