S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Никой не би очаквал, че този фермер ще стои зад огромния подем на фондовите пазари.

Grozdan Iliev
19. 4. 2023
1 min read

Знаете ли, че този човек вероятно е най-големият двигател на фондовите пазари. Неговото откритие буквално е направило революция в начина, по който правим бизнес, и е помогнало на много компании и служители. Но най-важното е, че откритието му внася огромни количества капитал на фондовите пазари на всеки две седмици.

Тед Бена, 80-годишен мъж, живеещ във ферма в Пенсилвания, е неочаквана фигура, която оказва огромно влияние върху американския финансов пазар и пенсионните спестявания. Неговото откритие и последвалото въвеждане на плановете 401(к) постави началото на сила, която сега възлиза на 5 трилиона долара и нараства на всеки две седмици. Но как този тих човек се озова в центъра на финансовия свят? И какво влияние оказва работата му върху американския пазар?

През 1980 г. Тед Бена работи като консултант на пенсионни планове и в хода на проучванията си се натъква на данъчна вратичка в американското законодателство. Тази вратичка в данъчното законодателство позволяваше на работодателите да приспадат част от заплатите на служителите си преди облагане с данъци и да насочват тези средства към пенсионни фондове.

В този момент единствената ми мисъл беше: как мога да използвам тази възможност?

Бена бързо осъзна възможностите, които това откритие предоставяше, и с негова помощ създаде първия план 401(к).

След като Тед Бена представя идеята си на конференция за пенсионни спестявания, плановете 401(к) започват да се разпространяват сред американските предприятия. До средата на 80-те години на ХХ век половината от компаниите предлагат тези планове на своите служители. Служителите можеха да намалят данъчната си тежест и едновременно с това да спестяват за пенсиониране.

През 2016 г. създадох чудовище, обявено от Бена, за негова идея.

Първоначално плановете 401(к) изглеждаха като малка част от пенсионните спестявания. Към 1990 г. обаче тези планове имат активи на стойност 384 млрд. долара и 19 млн. активни участници. Днес 50 милиона американци използват планове 401(к), допринасяйки значително за растежа на финансовите пазари.

Огромният приток на пари на фондовия пазар на всеки две седмици се дължи на факта, че повечето американски работодатели изплащат заплатите на служителите си в този интервал. Така че на всеки две седмици стотици или хиляди долари от заплатите на тези 50 милиона американци се пренасочват към фондовия пазар чрез плановете 401(к), което определено подпомага растежа на пазарите. Този масиран приток на средства на фондовия пазар на всеки 14 дни увеличава обема на търговията и насърчава растежа на стойността на акциите.

Плановете 401(к) оказват голямо влияние върху пазара в САЩ, особено върху инвестирането в акции и пенсионните спестявания. Много от фондовете, свързани с тези планове, са задължени да инвестират в компании от S&P 500, което увеличава техните оценки и ги прави по-малко привлекателни за инвеститорите. В резултат на това плановете 401(k) правят големите американски компании все по-мощни и акциите им се покачват, което понякога води до прегряване на пазара.

Въпреки огромното влияние, което Тед Бена оказва върху американския пазар и пенсионните спестявания, той остава скромен човек, живеещ във фермата си в Пенсилвания. Той смята откритието си за случайност и е щастлив, че е помогнал да се промени животът на милиони американци. Наследството му продължава под формата на все по-разрастващите се планове 401(к) и влиянието, което те оказват върху пазара.

https://www.youtube.com/watch?v=_hwUwRKshMs

Плановете 401(к) се превърнаха в един от най-важните инструменти за пенсионно спестяване за американците. Занапред ще бъде важно да се види как тези планове се адаптират към новите предизвикателства, като например демографските промени или повишената нужда от стабилност и дългосрочен растеж. Вероятно значението на плановете 401(к) ще продължи да нараства и ще оказва голямо влияние върху живота на милиони американци.

Заключение

Тед Бена е човекът, който промени американския финансов пазар и пенсионните спестявания, като откри и популяризира плановете 401(к). Неговото наследство продължава под формата на сила, която нараства на всеки две седмици и оказва влияние върху пазарите. Благодарение на неговия принос милиони американци имат възможност да спестяват за пенсиониране, докато пазарът предлага нови инвестиционни възможности. Така Тед Бена е не само история за случайно откритие, но и за това как един човек може да промени света към по-добро.

Тези планове 401(к) са и една от причините, поради които големите и стабилни компании доста често са надценени. Точно поради тази причина много пари просто се вливат в тези компании от самите фондове, които управляват плановете 401(k).

Тед Бена се превърна в икона в индустрията на пенсионните спестявания и неговата история може да бъде вдъхновение за следващото поколение финансови специалисти, инвеститори и мечтатели. Способността му да идентифицира и да се възползва от възможности, които са оказали дълбоко въздействие върху живота на милиони хора, показва, че дори един човек може да окаже дълбоко въздействие върху света около него.

В днешната бързо променяща се финансова среда е по-важно от всякога хората да се вдъхновяват от истории като тази на Тед и да търсят нови начини за подобряване на финансовата система и пенсионните спестявания за всички. Тед Бена ни показа, че дори едно малко откритие може да има огромно въздействие и че всеки от нас има потенциала да промени света към по-добро.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.