S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Nihče ne bi pričakoval, da bo ta kmet stal za velikim razmahom borznih trgov.

Primoz Krajnc
19. 4. 2023
5 min read

Ali ste vedeli, da je ta človek najverjetneje največja gonilna sila delniških trgov. Njegovo odkritje je dobesedno spremenilo način poslovanja ter pomagalo številnim podjetjem in zaposlenim. Najpomembneje pa je, da njegovo odkritje na borzne trge vsakih štirinajst dni prinese ogromne količine kapitala.

Ted Benna, 80-letnik, ki živi na kmetiji v Pensilvaniji, je nepričakovana osebnost, ki je močno vplivala na ameriški finančni trg in pokojninsko varčevanje. Njegovo odkritje in poznejša uvedba načrtov 401(k) sta sprožila val, ki zdaj znaša 5 bilijonov dolarjev in se povečuje vsakih štirinajst dni. Toda kako je ta tihi mož prišel v središče finančnega sveta? In kakšen vpliv je imelo njegovo delo na ameriški trg?

Leta 1980 je Ted Benna delal kot svetovalec za pokojninske načrte in med raziskovanjem naletel na davčno vrzel v ameriški zakonodaji. Ta vrzel v davčni zakonodaji je delodajalcem omogočala, da so del plač svojih zaposlenih pred obdavčitvijo odšteli in ta sredstva usmerili v pokojninske sklade.

Takrat sem razmišljal le o tem, kako bi lahko izkoristil to priložnost.

Benna je hitro prepoznal priložnosti, ki jih je to odkritje ponujalo, in s svojo pomočjo ustvaril prvi načrt 401(k).

Ko je Ted Benna svojo zamisel predstavil na konferenci o pokojninskem varčevanju, so se načrti 401(k) začeli širiti med ameriškimi podjetji. Do sredine osemdesetih let je polovica podjetij svojim zaposlenim ponujala te načrte. Zaposleni so lahko zmanjšali svoje davčno breme in hkrati varčevali za pokojnino.

Leta 2016 sem ustvaril pošast, ki jo je Benna razglasil za svojo zamisel.

Sprva se je zdelo, da so načrti 401(k) majhen del pokojninskega varčevanja. Vendar so do leta 1990 ti načrti imeli 384 milijard dolarjev sredstev in 19 milijonov aktivnih udeležencev. Danes načrte 401(k) uporablja 50 milijonov Američanov, kar močno prispeva k rasti finančnih trgov.

Velik priliv denarja na borzo vsakih štirinajst dni je posledica dejstva, da večina ameriških delodajalcev v tem časovnem intervalu izplačuje plače svojim zaposlenim. Vsakih štirinajst dni se torej stotine ali tisoče dolarjev iz plač teh 50 milijonov Američanov prek načrtov 401(k) preusmeri na delniški trg, kar vsekakor prispeva k rasti trgov. Ta množični priliv sredstev na borzo vsakih 14 dni povečuje obseg trgovanja in spodbuja rast vrednosti delnic.

Načrti 401(k) so imeli velik vpliv na ameriški trg, zlasti na vlaganje v delnice in pokojninsko varčevanje. Številni skladi, povezani s temi načrti, morajo vlagati v podjetja iz skupine S&P 500, kar povečuje njihovo vrednotenje in jih dela manj privlačna podjetja za vlagatelje. Zaradi načrtov 401(k) postajajo velika ameriška podjetja vse močnejša, njihove delnice pa rastejo, kar včasih povzroči pregrevanje trga.

Kljub velikemu vplivu, ki ga je imel Ted Benna na ameriški trg in pokojninsko varčevanje, ostaja skromen človek, ki živi na svoji kmetiji v Pensilvaniji. Svoje odkritje ima za naključje in je vesel, da je pomagal spremeniti življenja milijonov Američanov. Njegova zapuščina se nadaljuje v obliki vedno večjih načrtov 401(k) in njihovega vpliva na trg.

https://www.youtube.com/watch?v=_hwUwRKshMs

Načrti 401(k) so postali eno najpomembnejših orodij za pokojninsko varčevanje Američanov. V prihodnje bo pomembno videti, kako se bodo ti načrti prilagajali novim izzivom, kot so demografske spremembe ali večja potreba po stabilnosti in dolgoročni rasti. Verjetno se bo pomen načrtov 401(k) še naprej povečeval in močno vplival na življenje milijonov Američanov.

Zaključek

Ted Benna je človek, ki je spremenil ameriški finančni trg in pokojninsko varčevanje z odkritjem in popularizacijo načrtov 401(k). Njegova zapuščina se nadaljuje v obliki sile, ki se vsakih štirinajst dni poveča in vpliva na trge. Zaradi njegovih prispevkov ima na milijone Američanov priložnost varčevati za pokojnino, medtem ko trg ponuja nove naložbene priložnosti. Ted Benna tako ni le zgodba o naključnem odkritju, temveč tudi o tem, kako lahko posameznik spremeni svet na bolje.

Ti načrti 401(k) so tudi eden od razlogov, zakaj so velika in stabilna podjetja precej pogosto precenjena. Prav zaradi tega se v ta podjetja preprosto steka veliko denarja prav iz skladov, ki upravljajo načrte 401(k).

Ted Benna je postal ikona na področju pokojninskega varčevanja, njegova zgodba pa je lahko navdih za naslednjo generacijo finančnih strokovnjakov, vlagateljev in vizionarjev. Njegova sposobnost prepoznavanja in izkoriščanja priložnosti, ki so močno vplivale na življenja milijonov ljudi, kaže, da lahko tudi posameznik močno vpliva na svet okoli sebe.

V današnjem hitro spreminjajočem se finančnem okolju je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da ljudi navdihujejo zgodbe, kot je Tedova, in da iščejo nove načine za izboljšanje finančnega sistema in pokojninskega varčevanja za vse. Ted Benna nam je pokazal, da ima lahko že majhno odkritje velik vpliv in da lahko vsak od nas spremeni svet na bolje.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.