Janet Yellen spune că SUA poate reduce inflația menținând în același timp o piață a muncii puternică

Janet Yellen crede că SUA pot realiza o aterizare ușoară, în ciuda recentei sperieturi din sectorul bancar. Ce o determină să creadă acest lucru?

Recenta izbucnire a sectorului bancar nu a abătut SUA de la drumul spre realizarea unei aterizări ușoare, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un interviu.

"Cred că există o modalitate de a reduce inflația, menținând în același timp o piață a muncii puternică", a declarat Yellen. "Iar dovezile pe care le văd sugerează că suntem deja pe calea cea bună".

Ea a adăugat: "Există riscuri? Bineînțeles că există riscuri. Nu vreau să subestimez riscurile, dar cred că este fezabil." Yellen a spus că factorii care au stimulat inflația depășesc cu mult tensiunile observate pe piața muncii din SUA, în special războiul Rusiei din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la alimente și energie, și perturbarea lanțurilor de aprovizionare în timpul pandemiei care a provocat penurii de materiale cheie și a copleșit părți critice ale economiei, cum ar fi industria auto.

"Vedem cum blocajele din lanțul de aprovizionare care au crescut inflația încep să se relaxeze", a spus ea.

Au existat schimbări mari în modul de viață al oamenilor, ratele scăzute ale dobânzilor și prețurile proprietăților au crescut semnificativ. Acum, prețurile locuințelor s-au stabilizat practic.

"Yellen a spus că observă o oarecare relaxare a restricțiilor de pe piața muncii, inclusiv o creștere a cererilor de ajutor de șomaj, o scădere a locurilor de muncă vacante și o creștere a ratei de ocupare a forței de muncă. Mai multă relaxare pe piața muncii va contribui la reducerea inflației, dar nu înseamnă neapărat o creștere bruscă a șomajului, a spus ea.

"Cred că o piață a muncii puternică și o inflație mai mică sunt obiective compatibile", a spus ea.

Datele economice americane de săptămâna trecută au arătat noi semne de răcire în domenii precum inflația și cheltuielile de consum. În plus, prăbușirea Silicon Valley și Signature Bank luna trecută a declanșat o criză în sectorul bancar american care a zdruncinat piețele financiare și a sporit incertitudinea privind potențialul unor efecte negative de domino în economia în general. Departamentul Trezoreriei, împreună cu Fed și Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor, a intervenit după falimentul băncilor regionale pentru a se asigura că clienții băncilor au avut acces la toți banii lor și pentru a evita viitoarele falimente bancare.

Acțiunile întreprinse de Trezorerie, Fed și FDIC "au oprit riscul sistemic care exista", a declarat Yellen.

Yellen a declarat că economia americană este "într-o formă bună" și a subliniat piața puternică a muncii, nivelul ridicat al economiilor și bilanțurile sănătoase ale gospodăriilor și întreprinderilor. O anumită formă de recesiune economică este inevitabilă pentru a aduce inflația la ținta de 2% a Rezervei Federale, dar o recesiune "nu ar fi necesară sau cerută" pentru a readuce Fed-ul la stabilitatea prețurilor, a spus ea.

Ea a spus că depinde de Fed să "își conducă politica cât mai abil posibil pentru a obține stabilitatea prețurilor cu cât mai puțină durere". Fed a majorat ratele dobânzii cheie de patru ori în acest an, ca parte a unei campanii agresive împotriva inflației, care a urcat la un maxim de peste 40 de ani de 9,1% în timpul verii. Însă banca centrală a semnalat recent că ar putea încetini în curând ritmul de creștere a ratelor dobânzilor, pe măsură ce economia se răcește și inflația scade ușor.

  • Ce părere aveți? Cum va gestiona America, și mai ales Fed, această situație? 🤔

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară.

Chceš se se stát úspěšným akciovým investorem?

Začni studovat prestižní Bulios akademii a získej přístup k unikátnímu vzdělávacímu obsahu, analýzám a praktickým nástrojům!
No comments yet