S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Джанет Йелън твърди, че САЩ могат да намалят инфлацията, като същевременно поддържат силен пазар на труда

Teodor Aleksandrov
20. 4. 2023
1 min read

Джанет Йелън вярва, че САЩ могат да постигнат меко приземяване въпреки неотдавнашните опасения в банковия сектор. Какво я кара да вярва в това?

Неотдавнашният взрив в банковия сектор не е отклонил САЩ от курса за постигане на меко приземяване, заяви в интервю министърът на финансите Джанет Йелън.

"Мисля, че има начин да се намали инфлацията, като същевременно се запази силният пазар на труда", каза Йелън. "И доказателствата, които виждам, сочат, че вече сме на правилния път."

Тя добави: "Има ли рискове? Разбира се, че има рискове. Не искам да подценявам рисковете, но смятам, че това е постижимо." Йелън заяви, че факторите, които са повишили инфлацията, далеч надхвърлят напрежението, наблюдавано на пазара на труда в САЩ, по-специално войната на Русия в Украйна, която доведе до повишаване на цените на храните и енергията, и прекъсването на веригите за доставки по време на пандемията, което предизвика недостиг на основни материали и затрупа критични части от икономиката като автомобилната индустрия.

"Виждаме, че затрудненията по веригата на доставки, които увеличиха инфлацията, започват да се разхлабват", каза тя.

Настъпиха големи промени в начина на живот на хората, ниските лихвени проценти и цените на имотите се повишиха значително. Сега цените на жилищата в общи линии са се стабилизирали.

" Йелън заяви, че наблюдава известно отслабване на напрежението на пазара на труда, включително увеличаване на броя на молбите за помощи при безработица, спад на откритите работни места и повишаване на коефициента на заетост. По-голямото разхлабване на пазара на труда ще спомогне за намаляване на инфлацията, но това не означава непременно рязко повишаване на безработицата - каза тя.

"Мисля, че силният пазар на труда и по-ниската инфлация са съвместими цели", каза тя.

Икономическите данни от САЩ през миналата седмица показаха допълнителни признаци на охлаждане в области като инфлацията и потребителските разходи. Освен това сривът на Silicon Valley и Signature Bank миналия месец предизвика криза в банковия сектор на САЩ, която разтърси финансовите пазари и повиши несигурността относно потенциала за негативни ефекти на доминото в по-широката икономика. Министерството на финансите, съвместно с Фед и Федералната корпорация за депозитно застраховане, се намеси след фалита на регионалните банки, за да гарантира, че клиентите на банките имат достъп до всичките си пари, и да предотврати бъдещи масови изтегляния на банкови активи.

Действията, предприети от Министерството на финансите, Фед и FDIC, "спряха съществуващия системен риск", заяви Йелън.

Йелън заяви, че икономиката на САЩ е "в добро състояние" и изтъкна силния пазар на труда, високите спестявания и здравите баланси на домакинствата и предприятията. Някаква форма на икономически спад е неизбежна, за да се понижи инфлацията до целевото равнище от 2% на Федералния резерв, но рецесия "няма да е необходима или задължителна", за да върне Фед ценовата стабилност, каза тя.

Според нея от Фед зависи "да провежда политиката си възможно най-умело, за да постигне ценова стабилност с възможно най-малко болка". През тази година Фед повиши основните си лихвени проценти четири пъти като част от агресивната кампания срещу инфлацията, която през лятото се покачи до над 40-годишен връх от 9,1%. Наскоро обаче централната банка сигнализира, че скоро може да забави темпа на повишаване на лихвените проценти, тъй като икономиката се охлажда и инфлацията леко намалява.

  • Какво мислите вие? Как ще се справи Америка и особено Фед с това? 🤔

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.