S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Janet Yellen szerint az USA képes az infláció csökkentésére, miközben fenntartja az erős munkaerőpiacot

Vida Fazekas
20. 4. 2023
4 min read

Janet Yellen úgy véli, hogy az Egyesült Államok a közelmúltbeli bankszektorbeli ijedtség ellenére is elérheti a puha leszállást. Mi vezeti őt erre a meggyőződésre?

A bankszektor közelmúltbeli kirohanása nem térítette le az Egyesült Államokat a puha landolás elérésének útjáról - mondta Janet Yellen pénzügyminiszter egy interjúban.

"Úgy gondolom, hogy van mód az infláció csökkentésére, miközben a munkaerőpiac erős marad" - mondta Yellen. "És az általam látott bizonyítékok arra utalnak, hogy már a helyes úton járunk".

Hozzátette: "Vannak kockázatok? Természetesen vannak kockázatok. Nem akarom alábecsülni a kockázatokat, de úgy gondolom, hogy ez megvalósítható." Yellen szerint az inflációt fellendítő tényezők messze túlmutatnak az amerikai munkaerőpiacon tapasztalt feszültségeken, különösen az ukrajnai orosz háború, amely felhajtotta az élelmiszer- és energiaárakat, valamint az ellátási láncok megszakadása a világjárvány idején, amely hiányt okozott a kulcsfontosságú anyagokból, és a gazdaság kritikus részeit, például az autóipart is túlterhelte.

"Azt látjuk, hogy az inflációt növelő ellátási lánc szűk keresztmetszetei kezdenek lazulni" - mondta.

Nagy változások történtek az emberek életvitelében, az alacsony kamatlábak és az ingatlanárak jelentősen emelkedtek. Mostanra az ingatlanárak alapvetően stabilizálódtak.

"Yellen elmondta, hogy a munkaerőpiac feszességének némi enyhülését látja, beleértve a munkanélküli kérelmek növekedését, az üres álláshelyek számának csökkenését és a foglalkoztatási ráta emelkedését. A munkaerőpiac nagyobb lazasága segít csökkenteni az inflációt, de ez nem feltétlenül jelenti a munkanélküliség erőteljes emelkedését - mondta.

"Úgy gondolom, hogy az erős munkaerőpiac és az alacsonyabb infláció összeegyeztethető célok" - mondta.

Az amerikai gazdasági adatok a múlt héten a lehűlés további jeleit mutatták olyan területeken, mint az infláció és a fogyasztói kiadások. Emellett a Silicon Valley és a Signature Bank múlt havi összeomlása válságot okozott az amerikai bankszektorban, ami megrázta a pénzügyi piacokat, és bizonytalanságot keltett a tágabb értelemben vett gazdaságban jelentkező negatív dominóhatások lehetőségével kapcsolatban. A pénzügyminisztérium a Feddel és a Szövetségi Betétbiztosítási Társasággal közösen a regionális bankok csődje után beavatkozott, hogy biztosítsa, hogy a banki ügyfelek minden pénzükhöz hozzáférjenek, és hogy a jövőbeni bankrohamok elkerülhetők legyenek.

A pénzügyminisztérium, a Fed és az FDIC által hozott intézkedések "megállították a fennálló rendszerkockázatot" - mondta Yellen.

Yellen szerint az amerikai gazdaság "jó formában van", és kiemelte az erős munkaerőpiacot, a magas megtakarításokat, valamint a háztartások és a vállalkozások egészséges mérlegét. A gazdasági visszaesés valamilyen formája elkerülhetetlen ahhoz, hogy az infláció a Federal Reserve 2%-os célértékére csökkenjen, de egy recesszió "nem lenne szükséges vagy szükséges" ahhoz, hogy a Fed visszatérjen az árstabilitáshoz- mondta.

Szerinte a Fed feladata, hogy "a lehető legügyesebben vezesse politikáját, hogy a lehető legkisebb fájdalommal érje el az árstabilitást". A Fed idén már négyszer emelte irányadó kamatlábát az infláció elleni agresszív kampány részeként, amely a nyáron több mint 40 éves csúcsra, 9,1%-ra emelkedett. A központi bank azonban nemrég jelezte, hogy hamarosan lassíthatja a kamatemelések ütemét, ahogy a gazdaság lehűl és az infláció kissé csökken.

  • Ön mit gondol? Hogyan fogja ezt kezelni Amerika, és különösen a Fed? 🤔

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.