S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Janet Yellen pravi, da lahko ZDA zmanjšajo inflacijo in hkrati ohranijo močan trg dela

Primoz Krajnc
20. 4. 2023
3 min read

Janet Yellen meni, da lahko ZDA kljub nedavnemu strahu v bančnem sektorju dosežejo mehak pristanek. Zakaj je tako prepričana?

Nedavni preplah v bančnem sektorju ZDA ni odvrnil od poti do mehkega pristanka, je v intervjuju dejala finančna ministrica Janet Yellen.

"Menim, da obstaja način, kako znižati inflacijo in hkrati ohraniti močan trg dela," je dejala Yellenova. "Dokazi, ki jih vidim, kažejo, da smo že na pravi poti."

Dodala je: "Ali obstajajo tveganja? Seveda obstajajo tveganja. Ne želim podcenjevati tveganj, vendar menim, da je to izvedljivo." Yellenova je dejala, da dejavniki, ki so povečali inflacijo, daleč presegajo napetosti na ameriškem trgu dela, zlasti ruska vojna v Ukrajini, ki je zvišala cene hrane in energije, ter prekinitev dobavnih verig med pandemijo, ki je povzročila pomanjkanje ključnih materialov in ohromila kritične dele gospodarstva, kot je avtomobilska industrija.

"Vidimo, da se ozka grla v dobavni verigi, ki so povečala inflacijo, začenjajo sproščati," je dejala.

Prišlo je do velikih sprememb v načinu življenja ljudi, nizke obrestne mere in cene nepremičnin so se močno zvišale. Zdaj so se cene nepremičnin v bistvu stabilizirale.

" Yellenova je dejala, da opaža nekaj popuščanja napetosti na trgu dela, vključno s povečanjem števila prošenj za zaposlitev, zmanjšanjem števila odprtih delovnih mest in povečanjem stopnje zaposlenosti. Več ohlapnosti na trgu dela bo pripomoglo k zmanjšanju inflacije, ni pa nujno, da bo to pomenilo strmo povečanje brezposelnosti, je dejala.

"Menim, da sta močan trg dela in nižja inflacija združljiva cilja," je dejala.

Ameriški gospodarski podatki so prejšnji teden pokazali nadaljnje znake ohlajanja na področjih, kot sta inflacija in potrošniška poraba. Poleg tega je propad bank Silicon Valley in Signature Bank prejšnji mesec sprožil krizo v ameriškem bančnem sektorju, ki je pretresla finančne trge in povečala negotovost glede možnosti negativnih domino učinkov v širšem gospodarstvu. Ministrstvo za finance je skupaj s Fed in Zvezno družbo za zavarovanje vlog posredovalo po propadu regionalnih bank, da bi zagotovilo, da imajo stranke bank dostop do vsega svojega denarja, in preprečilo nadaljnje množične izgube bank.

Ukrepi, ki so jih sprejeli finančno ministrstvo, Fed in FDIC, so "ustavili sistemsko tveganje, ki je obstajalo", je dejala Yellenova.

Yellenova je dejala, da je ameriško gospodarstvo "v dobri kondiciji", ter izpostavila močan trg dela, visoke prihranke in zdrave bilance stanja gospodinjstev in podjetij. Neka oblika gospodarskega upada je neizogibna, da bi se inflacija znižala na 2-odstotni cilj Federal Reserve, vendar recesija "ne bi bila nujna ali potrebna", da bi Fed ponovno dosegel stabilnost cen, je dejala.

Dejala je, da je naloga Fed, da "vodi svojo politiko kar se da spretno, da bi dosegel stabilnost cen s čim manj bolečinami". Fed je letos štirikrat zvišal ključne obrestne mere v okviru agresivne kampanje proti inflaciji, ki se je poleti povzpela na več kot 40-letno najvišjo raven 9,1 %. Vendar je centralna banka nedavno sporočila, da bi lahko kmalu upočasnila hitrost zviševanja obrestnih mer, saj se gospodarstvo ohlaja in inflacija rahlo upada.

  • Kaj menite vi? Kako se bo Amerika in zlasti Fed odzvala na to? 🤔

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.