S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Транспортът е основна част от икономиката. Така че защо да не се включите в него чрез поне един от тези ETF??

Игор Иванов
20. 4. 2023
1 min read

Нека днес да разгледаме един сектор, който според мен е ключова част от икономиката. Да, това е транспортът. Но как можете да инвестирате в този сектор, без това да ви струва много усилия? Точно за това ще говорим днес.

През изминалата година транспортният сектор изостана от по-широкия пазар, което предоставя интересна възможност за инвеститорите, които търсят сектори с потенциал за растеж. В тази статия ще разгледаме набързо трите най-добри транспортни ETF (борсово търгувани фондове) . Тези фондове представляват атрактивни възможности за инвеститорите, които искат да получат експозиция към транспортния сектор, който се възползва от възстановяването на икономиката, приемането на Закона за инфраструктурата от Конгреса на САЩ и нарастващото използване на електрически превозни средства.

iShares US Transportation ETF

Графика на цената на акциите през последните 5 години.

Този ETF проследява индекса S&P Transportation Select Industry FMC Capped (USD), който осигурява експозиция към американските авиокомпании, железопътни компании и компании за превоз на товари.

Най-голямо разпределение от фонда получават компаниите за въздушни превози (26,5%), следвани от железопътните компании (23,5%) и компаниите за логистика и камиони (22,3%).

Трите най-големи притежания на този ETF са United Parcel Service Inc (9,6%), Union Pacific Corp (9,2%) и CSX (8,8%).

През изминалата година IYT отбеляза обща възвръщаемост от -10,4% с коефициент на разходите от 0,41% и годишна дивидентна доходност от 0,73%. Общата стойност на активите на ETF е 1,1 млрд. долара.

First Trust Nasdaq Transportation ETF

Графика на цената на акциите през последните 5 години.

Този ETF следи индекса Nasdaq US Smart Transportation, който включва ценни книжа, претеглени въз основа на три фактора: волатилност, стойност и растеж. Фондът осигурява експозиция към редица транспортни компании.

Най-голямо разпределение получават транспортните компании (32,4%), следвани от железниците (24,6%), производителите на автомобилни части (21,8%) и авиокомпаниите (12,3%).

Трите най-големи разпределения на FTXR са CH Robinson WorldwideInc. (8,9%), PACCAR Inc. (8,7%) и Union Pacific (8,1%).

През изминалата година FTXR е отбелязал обща възвръщаемост от -13,5 % с коефициент на разходите от 0,60 % и годишна дивидентна доходност от 0,57 %. Общата стойност на активите на ETF е 455 млн. долара.

SPDR S&P 500 Transportation ETF

Графика на цената на акциите през последната година.

Този ETF е най-новият и проследява индекса S&P Transportation Select Industry Index, който осигурява експозиция към въздушни превози и логистика, авиокомпании, летищни услуги, магистрали и железници, морски, морски пристанища и услуги, железници и транспортни компании.

Близо две трети от фонда се състоят от транспортни компании (36,4%) и авиокомпании (28,9%).

Трите най-големи притежания на XTN включват Atlas Air Worldwide Holdings Inc (3,7%), Frontier Group Holdings Inc (3,6%) и Uber Technologies Inc (3,5%).

Общата възвръщаемост за една година е -17,1% при коефициент на разходите от 0,35% и годишна дивидентна доходност от 1,08%. Общата стойност на активите на ETF е 398 млн. долара.

Стратегия за инвестиране в транспортни ETF

IYT, FTXR и XTN следват смесена стратегия на инвестиране в комбинация от акции на компании с растеж и стойност с различна пазарна капитализация. Тъй като транспортният сектор е силно зависим от икономическия цикъл, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи, когато инвестират в тези ETF-и, тъй като обемът на превозваните стоки и хора се колебае в зависимост от икономиката. Транспортният сектор обаче може да се възползва и от дългосрочни тенденции, като например нарастващото търсене на електронна търговия, развитието на инфраструктурата и преминаването към по-устойчиви видове транспорт, като например електрически превозни средства и влакове, задвижвани с чисти горива.

Заключение

IYT, FTXR и XTN представляват трите най-добри транспортни ETF, които предлагат възможности за инвестиции в сектор, който изостава от по-широкия пазар. Въпреки че транспортният сектор е податлив на икономически цикли, дългосрочните тенденции, като нарастващото търсене на електронна търговия, развитието на инфраструктурата и преминаването към по-устойчиви видове транспорт, показват, че тези ETF могат да предложат дългосрочен потенциал за растеж. Инвеститорите трябва да обмислят своята толерантност към риск и инвестиционни цели, преди да решат да влязат в тези транспортни ETF-и.

При инвестиране в тези ETF-и е важно да се следят икономическите показатели и новините от транспортния сектор, за да се разберат по-добре тенденциите и събитията, които биха могли да повлияят на резултатите на фонда. Освен това диверсификацията на портфейла чрез инвестиране в различни сектори и географски райони може да помогне за намаляване на общия риск.

Също така е важно да се има предвид, че транспортните ETF-и с по-ниски общи разходи и по-висока доходност от дивиденти могат да бъдат по-привлекателни за инвеститорите. Когато избирате транспортен ETF, вземете предвид и тези фактори, за да постигнете оптимален резултат.

В настоящата глобална икономика, която се възстановява от последиците от пандемията COVID-19, транспортните ETF-и могат да предложат интересни инвестиционни възможности. Нарастващото търсене на транспорт на стоки и хора, както и новите инвестиции в инфраструктура и иновации, предполагат, че секторът може да е на път да продължи да расте. Инвестирането в транспортни ETF-и като IYT, FTXR и XTN може да помогне на инвестиционните портфейли да се възползват от тези тенденции и възможности.

Това беше само един бърз преглед, ако искате да разгледате по-подробно някой от въпросните ETF-и, не забравяйте да ми кажете в коментарите.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.