S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

A közlekedés a gazdaság kulcsfontosságú része. Miért ne szállna be legalább az egyik ilyen ETF-en keresztül??

Bandi Császár
20. 4. 2023
6 min read

Nézzünk ma egy olyan ágazatot, amely szerintem a gazdaság kulcsfontosságú része. Igen, ez a közlekedés. De hogyan lehet úgy befektetni ebbe az ágazatba, hogy az ne kerüljön sokba? Erről fogunk ma beszélni.

Az elmúlt évben a közlekedési ágazat elmaradt a szélesebb piachoz képest, ami érdekes lehetőséget jelent a növekedési potenciállal rendelkező ágazatokat kereső befektetők számára. Ebben a cikkben gyorsan megnézzük a három legjobb közlekedési ETF-et (tőzsdén kereskedett alap) . Ezek az alapok vonzó lehetőségeket jelentenek azon befektetők számára, akik a közlekedési ágazatban szeretnének kitettséget szerezni, amely profitált a gazdaság újraindulásából, az amerikai kongresszus által elfogadott infrastrukturális törvényből és az elektromos járművek növekvő használatából.

iShares US Transportation ETF

A részvény árfolyamának grafikonja az elmúlt 5 évben.

Ez az ETF az S&P Transportation Select Industry FMC Capped Indexet (USD) követi, amely az amerikai légitársaságok, vasutak és teherfuvarozó vállalatok számára nyújt kitettséget.

Az alapból a légi áruszállító vállalatok kapják a legnagyobb allokációt (26,5%), ezt követik a vasutak (23,5%) és a logisztikai és teherautó-ipari vállalatok (22,3%).

Az ETF három legnagyobb részvénye a United Parcel Service Inc (9,6%), a Union Pacific Corp (9,2%) és a CSX (8,8%).

Az elmúlt egy év során az IYT -10,4%-os teljes hozamot ért el, 0,41%-os költséghányaddal és 0,73%-os éves osztalékhozammal. Az ETF összvagyona 1,1 milliárd dollár.

First Trust Nasdaq Transportation ETF

A részvény árfolyamának grafikonja az elmúlt 5 év során.

Ez az ETF a Nasdaq US Smart Transportation Indexet követi, amely három tényező alapján súlyozott értékpapírokat tartalmaz: volatilitás, érték és növekedés. Az alap számos szállítmányozási vállalatnak nyújt kitettséget.

A közlekedési vállalatok kapják a legnagyobb allokációt (32,4%), ezt követik a vasutak (24,6%), az autóalkatrészgyártók (21,8%) és a légitársaságok (12,3%).

Az FTXR három legnagyobb allokációja a CH Robinson WorldwideInc. (8,9%), a PACCAR Inc. (8,7%) és a Union Pacific (8,1%).

Az elmúlt egy év során az FTXR -13,5%-os teljes hozamot ért el, 0,60%-os költséghányaddal és 0,57%-os éves osztalékhozammal. Az ETF teljes eszközállománya 455 millió dollár.

SPDR S&P 500 Közlekedési ETF

A részvény árfolyamának grafikonja az elmúlt egy évben.

Ez az ETF a legújabb, és az S&P Transportation Select Industry Indexet követi, amely kitettséget biztosít a légi árufuvarozás és logisztika, a légitársaságok, a repülőtéri szolgáltatások, az autópályák és vasutak, a tengeri, tengeri kikötők és szolgáltatások, a vasutak és a teherautó-ipari vállalatok számára.

Az alap közel kétharmadát a közlekedési vállalatok (36,4%) és a légitársaságok (28,9%) teszik ki.

Az XTN három legnagyobb részesedése az Atlas Air Worldwide Holdings Inc (3,7%), a Frontier Group Holdings Inc (3,6%) és az Uber Technologies Inc (3,5%).

Az egyéves összhozam -17,1%, a költséghányad 0,35%, az éves osztalékhozam pedig 1,08%. Az ETF teljes eszközállománya 398 millió dollár.

A közlekedési ETF-ekbe való befektetés stratégiája

Az IYT, FTXR és XTN vegyes stratégiát követ, amely a különböző piaci kapitalizációjú vállalatok növekedési és értékpapírjainak keverékébe fektet. Mivel a szállítási ágazat erősen függ a gazdasági ciklustól, a befektetőknek óvatosnak kell lenniük, amikor ezekbe az ETF-ekbe fektetnek, mivel a szállított áruk és személyek mennyisége a gazdasággal együtt ingadozik. A szállítási ágazat azonban olyan hosszú távú trendekből is profitálhat, mint az e-kereskedelem iránti növekvő kereslet, az infrastruktúra fejlesztése és az olyan fenntarthatóbb közlekedési módokra való átállás, mint az elektromos járművek és a tiszta üzemanyaggal működő vonatok.

Következtetés

Az IYT, az FTXR és az XTN képviseli a három legjobb közlekedési ETF-et, amelyek befektetési lehetőségeket kínálnak egy olyan ágazatban, amely elmaradt a szélesebb piachoz képest. Bár a közlekedési ágazat érzékeny a gazdasági ciklusokra, az olyan hosszú távú trendek, mint az e-kereskedelem iránti növekvő kereslet, az infrastruktúra fejlesztése és a fenntarthatóbb közlekedési módok felé való elmozdulás azt sugallják, hogy ezek az ETF-ek hosszú távú növekedési potenciált kínálhatnak. A befektetőknek mérlegelniük kell kockázattűrő képességüket és befektetési céljaikat, mielőtt úgy döntenek, hogy belépnek ezekbe a közlekedési ETF-ekbe.

Amikor ezekbe az ETF-ekbe fektetnek, fontos figyelemmel kísérni a gazdasági mutatókat és a közlekedési ágazat híreit, hogy jobban megértsék azokat a trendeket és eseményeket, amelyek befolyásolhatják az alap teljesítményét. Emellett a portfólió diverzifikálása különböző ágazatokba és földrajzi területekre történő befektetéssel segíthet az általános kockázat csökkentésében.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy az alacsonyabb összköltséggel és magasabb osztalékhozammal rendelkező közlekedési ETF-ek vonzóbbak lehetnek a befektetők számára. A közlekedési ETF kiválasztásakor vegye figyelembe ezeket a tényezőket is az optimális eredmény elérése érdekében.

A jelenlegi világgazdaságban, amely a COVID-19 világjárvány hatásait kiheverte, a közlekedési ETF-ek érdekes befektetési lehetőségeket kínálhatnak. Az áru- és személyszállítás iránti növekvő kereslet, valamint az új infrastrukturális és innovációs beruházások azt sugallják, hogy az ágazat további növekedés előtt állhat. Az olyan közlekedési ETF-ekbe való befektetés, mint az IYT, FTXR és XTN segíthet a befektetési portfólióknak, hogy profitáljanak ezekből a trendekből és lehetőségekből.

Ez csak egy gyors áttekintés volt, ha szeretné jobban lebontani a szóban forgó ETF-ek bármelyikét, feltétlenül ossza meg velem a hozzászólásokban.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.