S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

Ezek a legpontosabb befektetési mutatók és statisztikák, amelyek évtizedek óta hibátlanul működnek.

Bandi Császár
21. 4. 2023
5 min read

A tőzsdén való eligazodás nem könnyű. Vannak azonban olyan mutatók, mutatók és statisztikák, amelyek sok mindent sugallhatnak, és némi irányt adhatnak. Ma három olyan mutatót nézünk meg közülük, amelyek hosszú évek óta működnek.

Ezek a statisztikák évtizedek óta léteznek

1) A hosszú élettartam a kulcs

A tőzsdei mozgások előrejelzése trükkös dolog. Vagy szinte lehetetlen. De van egy mutató, amely több mint egy évszázada nem tévedett. Ez azért van, mert könnyű belesodródni a rövid távú piaci kilengésekbe. De ezek közel sem olyan fontosak, mint a hosszú távú potenciál. Az S&P 500 index teljes hozamát vizsgálva 1900 óta rendkívül érdekes. Az elemzők 104 év adatait vizsgálták 1919-től 2022-ig, hogy megnézzék, mely 20 éves időszakok közül melyikben volt pozitív összhozam.

Azt találták, hogy függetlenül attól, hogy mi történt a részvénypiacon ezekben az időszakokban, az S&P 500 index az esetek 100%-ában pozitív 20 éves összhozamot ért el. Más szóval, 1900 után bármikor befektethetett egy S&P 500 indexalapba, és ha 20 évig tartotta azt, akkor pozitív összhozamot ért el.

Az elmúlt két évtizedben a történelem legsúlyosabb visszaeséseit éltük át - a dot-com összeomlásától kezdve a nagy recesszión át a COVID-19 összeomlásáig és most a jelenlegi visszaesésig.

Mindezek ellenére azonban az S&P 500 ez idő alatt több mint 180%-os nyereségben maradt. Ha 2000 januárjában egy S&P 500 indexalapba fektetett volna be, befektetése nem csak hogy túlélte volna, de a mai napig közel megháromszorozta volna a pénzét.

Amint a fenti táblázat mutatja - még 10 évig tartva is 94% az esélye a pozitív eredményre. Kevesebb idő elteltével az esély csökken.

2) A shortolóknak igazuk van

Érdekes, de kiderült, hogy a shortolóknak gyakrabban van igazuk, mint tévednek.

Ez Matthew Ringgenberg, a Utah-i Egyetem pénzügyprofesszorának és a shortolók viselkedésének értelmezésének egyik vezető tudományos szakértőjének kutatásából származik.

A témával kapcsolatos alapvető tanulmányában azt mondta, hogy ha helyesen értelmezik, a shortolási arány "valószínűleg a legerősebb ismert mutatója a részvények teljes hozamának" a következő 12 hónapra vonatkozóan, és felülmúlja a hozamok előrejelzésére használt számos népszerű mutató bármelyikét - például az árfolyam/nyereség vagy az árfolyam/könyv szerinti értéket.

De a helyes értelmezés a fontos. Ez utóbbi Ringgenberg megfigyeléséhez kapcsolódik, miszerint a shortok nyers adatai jobb előrejelzővé válnak, ha kifejezik, hogy a short arány hol van a mögöttes trendhez képest. A nyers arány a shortok számát mutatja a forgalomban lévő részvények teljes számának százalékában.

3) Aranykereszt

Ez lesz valami @krystofjane számára. Mert egy kicsit belemegyünk a technikai elemzésbe.

Sok befektető valószínűleg hallott már az "aranykeresztről". Ez egy technikai minta, amely akkor fordul elő, amikor a rövid távú mozgóátlag keresztezi a hosszú távú mozgóátlagot. Tehát sokféle változata létezik. Akkor fordul elő, amikor egy rövidebb időszak (jellemzően 50 kereskedési nap) mozgóátlaga keresztezi egy hosszabb időszak (jellemzően 200 kereskedési nap) felfelé mozgó átlagát.

Ez a kereszteződés befektetési lehetőséget és a további árnövekedés lehetőségét jelzi. Különösen a részvények, határidős ügyletek és a deviza árfolyamgrafikonjain alkalmazható.

Az árnövekedési lendület fokozódását jelzi. Ha a keresztezést gyors árnövekedés követi, akkor ez egy erős új trend kialakulását jelezheti. Más indikátorokkal együtt használják. Jobb eredményeket érhetünk el, ha az aranykeresztet más technikai jelzések, például ártámaszok és ellenállások, trendcsatornák stb. is megerősítik.

Ezzel szemben a "halott kereszt" fogalma a trend lefelé történő változását jelzi, és eladási lehetőséget jelez. A rövid távú MA csökkenni kezd. A technikai elemzésben ez az egyik legismertebb és leggyakrabban értelmezett trendfordulós jelzés.

Létezik egy másik fajta aranykereszt, amelyet szuper aranykeresztnek neveznek.

A standard aranykereszthez hasonlóan ez a mutató akkor jelenik meg, amikor az 50 napos mozgóátlag keresztezi a 200 napos mozgóátlagot. A szuper aranykereszt azonban csak akkor fordul elő, ha az 50 napos mozgóátlag legalább három napig a 200 napos mozgóátlag felett marad. A rövidebb mozgóátlagnak is legalább kilenc hónapot kell a hosszabb távú mozgóátlag alatt töltenie.

Érdekes módon 1950 óta 100%-os pontossággal jósolta meg az S&P 500 index új bikapiacának kezdetét. A szuperkereszt áttörése után az index átlagosan akár 24%-kal magasabb volt a következő 12 hónapban.

Mi az Ön kedvenc mutatója vagy statisztikája?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.