S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

To so najbolj natančni naložbeni kazalniki in statistični podatki, ki brezhibno delujejo že desetletja.

Mladen Rudonja
21. 4. 2023
5 min read

Obvladovanje borznega trga ni enostavno. Vendar obstajajo kazalniki, indikatorji in statistični podatki, ki lahko marsikaj nakazujejo in nas usmerjajo. Danes si bomo ogledali tri izmed njih, ki se obnesejo že vrsto let.

Ti statistični podatki so znani že desetletja

1) Dolgoživost je ključna

Napovedovanje gibanj na borzi je zapleteno. Ali skoraj nemogoče. Toda obstaja en kazalnik, ki se ni zmotil že več kot stoletje. To pa zato, ker se zlahka pustimo zapeljati v kratkoročna tržna nihanja. Vendar ti niso niti približno tako pomembni kot njegov dolgoročni potencial. Pregled skupnega donosa indeksa S&P 500 od leta 1900 je izjemno zanimiv. Analitiki so preučili 104 leta podatkov, od leta 1919 do leta 2022, da bi ugotovili, v katerih od teh 20-letnih obdobij so bili skupni donosi pozitivni.

Ugotovili so, da je indeks S&P 500 ne glede na to, kaj se je v teh obdobjih dogajalo na delniškem trgu, v 100 % primerov dosegel pozitivne 20-letne skupne donose. Z drugimi besedami, kadar koli po letu 1900 ste lahko vlagali v indeksni sklad S&P 500, in če ste ga obdržali 20 let, ste dosegli pozitivne skupne donose.

V zadnjih dveh desetletjih smo doživeli nekaj najhujših padcev v zgodovini - od zloma podjetja dot-com do velike recesije, zloma COVID-19 in zdaj sedanjega padca.

Kljub vsemu pa je indeks S&P 500 v tem času ostal v črnih številkah za več kot 180 %. Če bi januarja 2000 investirali v indeksni sklad S&P 500, vaša naložba ne bi samo preživela, ampak bi se do danes skoraj potrojila.

Kot je razvidno iz zgornje tabele, je možnost pozitivnega izida že pri 10-letnem imetju 94 %. S krajšim časom se ta možnost zmanjšuje.

2) Kratkoročniki imajo prav

Zanimivo, vendar se je izkazalo, da imajo kratilci pogosteje prav kot narobe.

To izhaja iz raziskave Matthewa Ringgenberga, profesorja financ na Univerzi v Utahu in enega vodilnih akademskih strokovnjakov za razlago obnašanja borznih posrednikov.

V svoji temeljni študiji na to temo je dejal, da je ob pravilni razlagi delež kratkih delnic "verjetno najmočnejši znani kazalnik skupnih donosov delnic" v naslednjih 12 mesecih, saj prekaša katerega koli od številnih priljubljenih kazalnikov, ki se uporabljajo za napovedovanje donosov, kot sta razmerje med ceno in dobičkom ali razmerje med ceno in knjigovodsko vrednostjo.

Vendar je pomembna pravilna razlaga. Slednja je povezana z Ringgenbergovo ugotovitvijo, da neobdelani podatki o kratkih pozicijah postanejo boljši napovedovalec, če izražajo, kje je razmerje kratkih pozicij glede na osnovni trend. Neobdelano razmerje predstavlja število kratkih pozicij kot odstotek skupnega števila delnic v obtoku.

3) Zlati križ

To bo nekaj za @krystofjane. Ker se bomo nekoliko poglobili v tehnično analizo.

Številni vlagatelji so verjetno že slišali za "zlati križ". To je tehnični vzorec, ki se pojavi, ko kratkoročno drseče povprečje preseka dolgoročno drseče povprečje. Obstaja torej veliko različic. Pojavi se, ko drseče povprečje krajšega obdobja (običajno 50 trgovalnih dni) preseka naraščajoče drseče povprečje daljšega obdobja (običajno 200 trgovalnih dni).

To prečkanje signalizira naložbeno priložnost in možnost nadaljnje rasti cen. Uporablja se zlasti na cenovnih diagramih delnic, terminskih pogodb in valutnih tečajev.

Kaže na okrepitev zagona rasti cen. Če prečkanju sledi hitra rast cen, to lahko pomeni, da se pojavlja nov močan trend. Uporablja se skupaj z drugimi kazalniki. Boljši rezultati se dosežejo, če zlati križ potrdijo drugi tehnični signali, kot so cenovne podpore in odpori, trendni kanali itd.

Nasprotno pa koncept "mrtvega križa" signalizira spremembo trenda navzdol in nakazuje priložnost za prodajo. Kratkoročni MA se začne zmanjševati. V tehnični analizi je to eden od najbolj znanih in najpogosteje razlaganih signalov za obračanje trenda.

Obstaja še ena vrsta zlatega križa, ki se imenuje super zlati križ.

Tako kot standardni zlati križ se tudi ta indikator pojavi, ko 50-dnevna drseča sredina preseka 200-dnevno drsečo sredino. Vendar se super zlati križ pojavi le, če 50-dnevno drseče povprečje ostane nad 200-dnevnim drsečim povprečjem vsaj tri dni. Krajše drseče povprečje mora prav tako preživeti vsaj devet mesecev pod dolgoročnim drsečim povprečjem.

Zanimivo je, da je bil od leta 1950 100-odstotno natančen pri napovedovanju začetka novega bikovskega trga za indeks S&P 500. Ko je bil superkriž prebit, je indeks v naslednjih 12 mesecih v povprečju dosegel do 24-odstotno rast.

Kateri je vaš najljubši kazalnik ali statistični podatek?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.