S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Warren Buffett dă în sfârșit motivul pentru care a renunțat la acțiunile TSMC

A. Constantinescu
21. 4. 2023
4 min read

Warren Buffett a prezentat motivul pentru care a vândut acțiunile TSMC la $TSM-4.9%. Deși mișcarea a fost considerată surprinzătoare din partea unui om cunoscut pentru pariurile pe termen lung, Buffett a explicat calculele sale de investiții într-un interviu exclusiv acordat Nikkei Asian Review.

Warren Buffett spune că tensiunile geopolitice au fost un "factor" important în decizia de a vinde participația majoritară deținută de Berkshire Hathaway la producătorul global de cipuri TSMC, cu sediul în Taiwan.

Buffett, în vârstă de 92 de ani, a aprofundat provocările investiționale în timpul unui interviu acordat marți agenției japoneze de știri Nikkei. El a fost citat spunând că TSMC este o companie bine administrată, dar că Berkshire are "locuri mai bune" în care să își desfășoare capitalul.

În februarie, Berkshire Hathaway a anunțat că a vândut 86% din acțiunile sale la TSMC, pe care le achiziționase cu 4,1 miliarde de dolari în urmă cu doar câteva luni, o mișcare pe care mulți nu au înțeles-o, având în vedere atenția pe care o acordă pe termen lung.

Dimensiunea achiziției sugerează că achiziția inițială a fost probabil făcută de Buffett însuși, mai degrabă decât de unul dintre managerii săi de portofoliu, potrivit diferitelor agenții.

TSMC este considerată o "comoară națională" în Taiwan , furnizând semiconductori giganților din domeniul tehnologiei, inclusiv Apple și Qualcomm . Aceasta produce în vrac cele mai avansate semiconductoare din lume, componente vitale pentru orice, de la smartphone-uri la mașini de spălat. Compania este considerată atât de valoroasă pentru economia globală și pentru China - care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, deși nu l-a controlat niciodată - încât uneori este chiar menționată ca făcând parte dintr-un "scut de siliciu" împotriva unei potențiale invazii militare din partea Beijingului! Prezența TSMC este văzută ca o motivație puternică pentru ca Occidentul să apere Taiwanul împotriva oricărei încercări a Chinei de a-l cuceri prin forță.

TSM

TSMC

TSM
$132.27 -$6.76 -4.86%
1 Day
-0.05%
5 Days
+8.79%
1 Month
+13.27%
6 Months
+57.21%
YTD
+39.44%
1 Year
+59.34%
5 Years
+266.48%
Max.
+2,140.03%

În ultimele săptămâni, tensiunile au crescut în strâmtoarea Taiwan după ce China a simulat "lovituri de precizie comune" asupra insulei în timpul unei serii de exerciții militare. Beijingul a început exercițiile sâmbătă, la o zi după ce președintele taiwanez Tsai Jing-wen s-a întors dintr-o vizită de 10 zile în America Centrală și în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Deși nu putem decât să speculăm în acest sens, de asemenea, se aștepta de mult timp ca cererea în acest sector să se răcească, ceea ce ar fi putut fi unul dintre motivele vânzării lui Buffett. Acest lucru ne-a fost confirmat și în timpul raportului trimestrial.

Producătorul de cipuri TSMC, principalul furnizor al Apple, a prognozat o scădere cu 16% a vânzărilor pentru al doilea trimestru al anului, deoarece consumatorii se confruntă cu un exces de stocuri, în timp ce slăbirea economiei globale întunecă perspectivele cererii.

Cel mai mare producător de cipuri din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing, a declarat că nivelul stocurilor din industrie este în prezent mai mare decât se aștepta și va "exporta la niveluri mai sănătoase" în trimestrul al treilea.

"Pe măsură ce ne îndreptăm spre al doilea trimestru din 2023, ne așteptăm ca activitatea noastră să continue să fie afectată de ajustări suplimentare ale stocurilor clienților", a declarat directorul financiar Wendell Huang, după ce TSMC a raportat cea mai mică creștere a profitului trimestrial din ultimii aproape patru ani.

Cu toate acestea, TSMC investește pentru cererea pe termen lung, în ciuda slăbiciunii actuale a pieței, a declarat directorul general C.C. Wei.

Producătorul de cipuri se așteaptă ca afacerile sale să atingă punctul minim în al doilea trimestru și să se redreseze după aceea, corespunzând perspectivelor îmbunătățite proiectate de Apple, producătorul iPhone, Nvidia și Advanced Micro Devices, unii dintre cei mai mari clienți ai TSMC.

  • Ce părere aveți despre TSMC și potențialul conflict sau răcire a cererii?

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.