S&P 500 ^GSPC 5,310.49 +0.14%
Nvidia NVDA $950.64 +2.80%
Tesla TSLA $174.55 -1.64%
Microsoft MSFT $424.66 +1.06%
Apple AAPL $191.37 +0.79%
Alphabet GOOG $178.50 +0.68%
Meta META $469.49 -0.51%
Amazon AMZN $183.87 -0.45%

Уорън Бъфет най-накрая посочва причината за продажбата на акции на TSMC

Grozdan Grigorov
21. 4. 2023
1 min read

Уорън Бъфет посочва причината, поради която е продал акциите на TSMC на $TSM+0.9%. Въпреки че ходът се смяташе за изненадващ от човек, известен с дългосрочните си залози, Бъфет обясни инвестиционните си изчисления в ексклузивно интервю за Nikkei Asian Review.

Уорън Бъфет заяви, че геополитическото напрежение е било основен "фактор" при вземането на решение за продажба на мажоритарния дял на Berkshire Hathaway в базирания в Тайван световен производител на чипове TSMC.

92-годишният Бъфет навлезе в инвестиционните предизвикателства по време на интервю във вторник за японската информационна агенция Nikkei. Той е цитиран да казва, че TSMC е добре управлявана компания, но че Berkshire има "по-добри места" за разпределяне на капитала си.

През февруари Berkshire Hathaway обяви, че е продала 86% от акциите си в TSMC, които беше закупила за 4,1 млрд. долара само преди няколко месеца - ход, който много хора не разбраха, като се има предвид вниманието, което тя отделя на дългосрочната перспектива.

Размерът на покупката предполага, че първоначалната покупка вероятно е била направена от самия Бъфет, а не от някой от неговите портфолио мениджъри, според различни агенции.

TSMC се счита за "национално съкровище" в Тайван, като доставя полупроводници на технологични гиганти, включително Apple и Qualcomm. Тя произвежда най-модерните полупроводници в света в големи количества, компоненти, които са жизненоважни за всичко - от смартфони до перални машини. Дружеството се смята за толкова ценно за световната икономика и за Китай, който претендира за собствена територия на Тайван, въпреки че никога не го е контролирал, че понякога дори се споменава като част от "силициевия щит" срещу евентуална военна инвазия на Пекин! Наличието на TSMC се разглежда като силен мотив за Запада да защити Тайван от всеки опит на Китай да го завладее със сила.

TSM

TSMC

TSM
$153.05 $1.37 +0.90%

През последните седмици напрежението в Тайванския проток нарасна, след като Китай симулира "съвместни прецизни удари" по острова по време на серия от военни учения. Пекин започна ученията в събота, ден след като тайванският президент Цай Дзин-вен се завърна от 10-дневно посещение в Централна Америка и Съединените щати, където се срещна с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Макар че можем само да спекулираме по този въпрос, отдавна се очакваше също така, че търсенето в този сектор ще се охлади, което може би беше една от причините за продажбата на Бъфет. Това ни беше потвърдено и по време на тримесечния отчет.

Производителят на чипове TSMC, основен доставчик на Apple, прогнозира 16% спад на продажбите за второто тримесечие на годината, тъй като потребителите се борят с излишните запаси, а отслабващата световна икономика помрачава перспективите пред търсенето.

Най-големият производител на чипове в света, Taiwan Semiconductor Manufacturing, заяви, че в момента нивото на запасите в индустрията е по-високо от очакваното и ще "изнесе до по-здравословни нива" през третото тримесечие.

"С навлизането във второто тримесечие на 2023 г. очакваме бизнесът ни да продължи да бъде повлиян от по-нататъшни корекции на запасите на клиентите", заяви главният финансов директор Уендъл Хуанг, след като TSMC отчете най-малкия тримесечен ръст на приходите от близо четири години насам.

Въпреки това TSMC инвестира в дългосрочно търсене въпреки настоящата мекота на пазара, заяви главният изпълнителен директор Си Си Уей.

Производителят на чипове очаква бизнесът му да достигне дъното си през второто тримесечие и да се възстанови след това, което съответства на подобрените перспективи, прогнозирани от производителя на iPhone Apple, Nvidia и Advanced Micro Devices, някои от най-големите клиенти на TSMC.

  • Какво е вашето мнение за TSMC и потенциалния конфликт или охлаждане на търсенето?

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.