S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

Warren Buffett végre megindokolja a TSMC-részvények eladását

György Sárosi
21. 4. 2023
4 min read

Warren Buffett megmondta az okát, hogy miért adta el a TSMC részvényeit $TSM+1.6%. Bár a lépés meglepőnek számított egy olyan embertől, aki a hosszú távú fogadásokról ismert, Buffett a Nikkei Asian Review-nak adott exkluzív interjúban kifejtette befektetési számításait.

Warren Buffett szerint a geopolitikai feszültségek jelentős "tényezőt" jelentettek abban a döntésében, hogy eladja a Berkshire Hathaway többségi részesedését a tajvani székhelyű globális chipgyártó TSMC-ben.

A 92 éves Buffett a japán Nikkei hírügynökségnek adott keddi interjúban mélyült el a befektetési kihívásokban. Idézték, amikor azt mondta, hogy a TSMC egy jól vezetett vállalat, de a Berkshire-nek "jobb helyei" is vannak a tőkéje bevetésére.

Februárban a Berkshire Hathaway bejelentette, hogy eladta TSMC-részvényeinek 86%-át, amelyeket alig néhány hónappal ezelőtt 4,1 milliárd dollárért vásárolt, amit sokan nem értettek, tekintve, hogy a hosszú távra fordított figyelmet.

A vásárlás nagysága arra utal, hogy a különböző ügynökségek szerint az eredeti vásárlást valószínűleg maga Buffett hajtotta végre, nem pedig valamelyik portfóliómenedzsere.

ATSMC-t "nemzeti kincsnek" tekintik Tajvanon , félvezetőket szállít olyan technológiai óriásoknak, mint az Apple és a Qualcomm . A világ legfejlettebb félvezetőit gyártja ömlesztve, amelyek az okostelefonoktól a mosógépekig mindenhez nélkülözhetetlen alkatrészek. A vállalatot olyan értékesnek tartják a világgazdaság és Kína számára - amely Tajvant saját területének tekinti, bár soha nem tartotta ellenőrzése alatt -, hogy néha még a "szilícium pajzs" részeként is emlegetik egy esetleges pekingi katonai invázió ellen! A TSMC jelenlétét erős motivációnak tekintik a Nyugat számára, hogy megvédje Tajvant Kína minden olyan kísérletével szemben, amely Kína erőszakos meghódítására irányul.

TSM

TSMC

TSM
$156.15 $2.48 +1.61%

Az elmúlt hetekben a Tajvani-szorosban fokozódott a feszültség, miután Kína egy sor hadgyakorlat során "közös precíziós csapásokat" szimulált a szigetre. Peking szombaton kezdte meg a gyakorlatokat, egy nappal azután, hogy Tajvan elnöke, Csaj Csin-ven visszatért tíznapos közép-amerikai és egyesült államokbeli látogatásáról, ahol találkozott Kevin McCarthy képviselőházi elnökkel.

Bár erről csak találgatni tudunk, az is régóta várható volt, hogy a kereslet lehűl ebben az ágazatban, ami a Buffett-értékesítés egyik oka lehetett. Ezt a negyedéves jelentés során meg is erősítették számunkra.

A chipgyártó TSMC, az Apple fő beszállítója 16%-os forgalomcsökkenést prognosztizált az év második negyedévére, mivel a fogyasztók a felesleges készletekkel küzdenek, miközben a gyengülő világgazdaság elhomályosítja a keresleti kilátásokat.

A világ legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing szerint az iparági készletszintek jelenleg magasabbak a vártnál, és a harmadik negyedévben "egészségesebb szintre fognak exportálni".

"2023 második negyedévébe lépve arra számítunk, hogy üzletmenetünket továbbra is befolyásolni fogják a további vevői készletkiigazítások" - mondta Wendell Huang pénzügyi igazgató, miután a TSMC közel négy éve a legkisebb negyedéves eredménynövekedésről számolt be.

C.C. Wei vezérigazgató szerint azonban a TSMC a piac jelenlegi gyengélkedése ellenére is a hosszú távú keresletre fektet be.

A chipgyártó arra számít, hogy üzleti tevékenysége a második negyedévben elérheti a mélypontot, és utána fellendül, ami megfelel az iPhone-gyártó Apple, az Nvidia és az Advanced Micro Devices - a TSMC legnagyobb ügyfelei - által előre jelzett javuló kilátásoknak.

  • Mi a véleménye a TSMC-ről és a kereslet esetleges konfliktusáról vagy lehűléséről?

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.