S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Warren Buffett je končno navedel razlog za prodajo delnic TSMC

Dragoslav Golob
21. 4. 2023
3 min read

Warren Buffett je navedel razlog, zakaj je delnice TSMC prodal na $TSM-3.2%. Čeprav se je ta poteza zdela presenetljiva od človeka, znanega po dolgoročnih stavah, je Buffett v ekskluzivnem intervjuju za Nikkei Asian Review pojasnil svoje naložbene izračune.

Warren Buffett pravi, da so bile geopolitične napetosti glavni "dejavnik" pri odločitvi za prodajo večinskega deleža družbe Berkshire Hathaway v tajvanskem globalnem proizvajalcu čipov TSMC.

92-letni Buffett se je v torek v intervjuju za japonsko tiskovno agencijo Nikkei poglobil v investicijske izzive. Navedel je, da je TSMC dobro vodeno podjetje, vendar ima Berkshire "boljša mesta" za razporeditev svojega kapitala.

Podjetje Berkshire Hathaway je februarja objavilo, da je prodalo 86 % svojih delnic podjetja TSMC, ki jih je le pred nekaj meseci kupilo za 4,1 milijarde dolarjev, kar je bila poteza, ki je mnogi niso razumeli, saj se je podjetje posvečalo dolgoročnim naložbam.

Velikost nakupa kaže, da je prvotni nakup verjetno opravil Buffett sam in ne eden od njegovih upraviteljev portfelja, kot poročajo različne agencije.

Podjetje TSMC na Tajvanu velja za "nacionalni zaklad ", saj dobavlja polprevodnike tehnološkim velikanom, kot sta Apple in Qualcomm. Na debelo izdeluje najnaprednejše polprevodnike na svetu, ki so ključni za vse, od pametnih telefonov do pralnih strojev. Podjetje velja za tako dragoceno za svetovno gospodarstvo in Kitajsko, ki Tajvan zahteva za svoje ozemlje, čeprav ga nikoli ni nadzorovala, da se včasih omenja celo kot del "silicijevega ščita" pred morebitno vojaško invazijo Pekinga! Prisotnost centra TSMC naj bi Zahod močno spodbudila k obrambi Tajvana pred morebitnimi poskusi Kitajske, da bi ga s silo osvojila.

TSM

TSMC

TSM
$154.34 -$5.07 -3.18%

V zadnjih tednih so se napetosti v Tajvanski ožini povečale, potem ko je Kitajska med vrsto vojaških vaj simulirala "skupne natančne udarce" na otok. Peking je vaje začel v soboto, dan po tem, ko se je tajvanska predsednica Tsai Jing-wen vrnila z desetdnevnega obiska v Srednji Ameriki in Združenih državah, kjer se je srečala s predsednikom predstavniškega doma Kevina McCarthyja.

Čeprav lahko o tem le ugibamo, je bilo tudi že dolgo pričakovano, da se bo povpraševanje v tem sektorju ohladilo, kar je bil morda eden od razlogov za Buffettovo prodajo. To nam je bilo potrjeno tudi med četrtletnim poročilom.

Proizvajalec čipov TSMC, glavni dobavitelj družbe Apple, je za drugo četrtletje leta napovedal 16-odstotno zmanjšanje prodaje, saj se potrošniki spopadajo s presežnimi zalogami, slabše svetovno gospodarstvo pa zamegljuje obete glede povpraševanja.

Največji proizvajalec čipov na svetu, Tajvan Semiconductor Manufacturing, je dejal, da je raven zalog v industriji trenutno višja od pričakovane in bo v tretjem četrtletju "izvozila na bolj zdravo raven".

"Pričakujemo, da bodo v drugem četrtletju leta 2023 na naše poslovanje še naprej vplivale nadaljnje prilagoditve zalog pri strankah," je dejal glavni finančni direktor Wendell Huang, potem ko je podjetje TSMC poročalo o najmanjši četrtletni rasti dobička v skoraj štirih letih.

Vendar pa podjetje TSMC kljub trenutni šibkosti na trgu vlaga v dolgoročno povpraševanje, je dejal glavni izvršni direktor C.C. Wei.

Proizvajalec čipov pričakuje, da bo njegovo poslovanje v drugem četrtletju doseglo najnižjo raven, nato pa se bo okrepilo, kar se ujema z boljšimi napovedmi proizvajalcev iPhonov Apple, Nvidia in Advanced Micro Devices, nekaterih največjih strank podjetja TSMC.

  • Kaj menite o podjetju TSMC in morebitnem upadu ali ohlajanju povpraševanja?

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.