S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Bank of America: Potrivit acestor grafice, economia se îndreaptă spre recesiune

Constantin
21. 4. 2023
5 min read

Să aruncăm o privire asupra situației economiei de astăzi în ceea ce privește graficele și statisticile. Deși nu suntem în măsură să precizăm cu exactitate dacă va avea loc sau nu o recesiune aici, pe de altă parte, puțină statistică și grafice ne pot da un indiciu. Merită să fim prudenți în acest moment? Haideți să aruncăm o privire.

În ultima vreme, temerile legate de o recesiune au atins un nivel maxim, experții avertizând asupra unei încetiniri a economiei americane. Deși piața forței de muncă și cheltuielile de consum au rămas rezistente și o recesiune nu s-a manifestat încă, Bank of America a identificat mai multe semnale care sugerează că SUA se îndreaptă spre o recesiune.

ISM din martie și componenta de noi comenzi

Indicele ISM pentru industria prelucrătoare

Indicele managerilor de achiziții (ISM) din luna martie a ajuns la 46,3, cel mai scăzut nivel din mai 2020. Din punct de vedere istoric, o scădere a acestui indice sub 45 a însemnat o recesiune de 11 din 12 ori în ultimii 70 de ani . Așadar, după cum putem vedea, suntem acum la o distanță scurtă de acest punct în care economia a intrat în recesiune în majoritatea cazurilor.

Indicele comenzilor noi

Componenta de noi comenzi a ISM din industria prelucrătoare a scăzut la 44,3. Atunci când comenzile noi au fost sub 45, acestea au fost corelate temporal cu EPS (câștiguri pe acțiune) în recesiune. Cum este posibil acest lucru? Dacă comenzile noi încep să scadă, atunci profiturile corporative încep să scadă odată cu ele. Pe măsură ce profiturile scad, creșterea acestor companii este frânată, la fel și creșterea economiei.

Modelul de creștere a EPS global al BofA

Modelul de creștere a EPS global al BofA

Modelul BofA Global EPS Growth Model prognozează o scădere de 16% de la an la an a EPS până în august. Modelul este influențat de exporturile asiatice, de indicii managerilor de achiziții la nivel mondial (PMI), de condițiile financiare din China și de curba de randament din SUA. După cum se poate observa, Bank of America se așteaptă la o scădere a câștigurilor corporative. Privind retrospectiv, în total, în 25 de ani, au existat de 6 ori în care așteptările privind câștigurile au scăzut, dintre care 3 au făcut ca piețele să scadă destul de mult.

Curba randamentului și așteptările de recesiune

Curba de randament a obligațiunilor de stat pe 2 ani/10 ani

Curba de randament a obligațiunilor de stat americane pe 2 ani/10 ani se aplatizează și se inversează, un alt indicator al așteptărilor de recesiune. Această aplatizare a curbei sugerează că investitorii se așteaptă ca ratele pe termen scurt să fie mai mici decât cele pe termen lung pe termen scurt.

Dacă ne uităm din nou la grafic, putem observa că acest fenomen se întâmpla în mare parte înainte de izbucnirea recesiunii sau, cel puțin, înainte ca piața bursieră să fie lovită.

Înăsprirea standardelor de creditare și impactul asupra companiilor mici

Disponibilitatea creditelor și numărul de noi solicitanți de șomaj

Băncile americane au înăsprit standardele de creditare pentru întreprinderile mici, ceea ce este legat de cererea de lucrători din partea întreprinderilor mici. Această măsură poate afecta capacitatea companiilor mici de a obține finanțare și poate avea un impact negativ asupra economiei în general. Întreprinderile mai mici sunt mai sensibile la această măsură și pot suferi concedieri ca efect întârziat.

Sentimentul investitorilor privind ratele și recesiunea

Potrivit Bank of America, investitorii sunt prea optimiști în ceea ce privește reducerea ratelor și nu sunt suficient de pesimiști în ceea ce privește recesiunea. Această atitudine poate duce la evaluări incorecte ale riscurilor și la decizii de investiții proaste. Recesiunile tind să fie în mod fiabil negative pentru acțiuni și insuficient actualizate în avans, ceea ce înseamnă că investitorii subestimează adesea impactul lor asupra piețelor.

Potrivit Bank of America, există suficient spațiu pentru ca S&P 500 să mai scadă. Această prognoză ține cont de indicatorii economici actuali și de impactul așteptat al recesiunii asupra piețelor. Investitorii ar trebui să se pregătească pentru o posibilă scădere și să monitorizeze îndeaproape economia.

Concluzie

Deși piața muncii și cheltuielile de consum au rămas rezistente până acum, este important să luăm în serios semnele de avertizare care sugerează o recesiune iminentă. Experții avertizează cu privire la o încetinire a economiei americane, care ar putea avea un impact negativ asupra acțiunilor și a pieței în general. Investitorii ar trebui să fie prudenți, să monitorizeze principalii indicatori economici și să își adapteze strategiile de investiții la această perioadă potențial turbulentă.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.