S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Bank of America: glede na te grafe gre gospodarstvo v recesijo

Mladen Rudonja
21. 4. 2023
4 min read

Oglejmo si današnje razmere v gospodarstvu v obliki grafov in statističnih podatkov. Čeprav ne moremo natančno določiti, ali bo pri nas prišlo do recesije ali ne, nam po drugi strani nekaj statističnih podatkov in grafov lahko da napotek. Ali je v tem trenutku vredno biti previden? Oglejmo si to.

V zadnjem času so strahovi pred recesijo dosegli vrhunec, saj strokovnjaki opozarjajo na upočasnitev ameriškega gospodarstva. Čeprav trg dela in potrošniška poraba ostajata odporna in se recesija še ni pokazala, je banka Bank of America opredelila več signalov, ki kažejo, da se ZDA bližajo recesiji.

Marčevski ISM in komponenta novih naročil

Proizvodni indeks ISM

Marčevski indeks nabavnih menedžerjev (ISM) je znašal 46,3, kar je najnižja raven po maju 2020. V preteklosti je padec tega indeksa pod 45 pomenil recesijo v 11 od 12 primerov v zadnjih 70 letih. Kot vidimo, smo torej zdaj le še malo oddaljeni od te točke, ko je gospodarstvo v večini primerov padlo v recesijo.

Indeks novih naročil

Indeks novih naročil ISM v predelovalnih dejavnostih je padel na 44,3. Ko so bila nova naročila nižja od 45, so bila časovno povezana z recesijskim dobičkom na delnico (EPS). Kako je to mogoče? Če so se nova naročila začela zmanjševati, potem so se skupaj z njimi začeli zmanjševati tudi dobički podjetij. Ker se dobički zmanjšujejo, se rast teh podjetij zavira, s tem pa tudi rast gospodarstva.

Model globalne rasti dobičkov na delnico banke BofA

Globalni model rasti dobičkov na delnico banke BofA

Globalni model rasti dobičkov na dobiček banke BofA napoveduje 16-odstotno zmanjšanje dobičkov na dobiček na leto do avgusta. Na model vplivajo azijski izvoz, globalni indeksi nabavnih menedžerjev (PMI), finančni pogoji na Kitajskem in krivulja donosnosti v ZDA. Kot lahko vidimo, banka Bank of America pričakuje, da se bodo dobički podjetij zmanjšali. Če se ozremo nazaj, se je v 25 letih zgodilo, da so se pričakovani dobički zmanjšali šestkrat, od tega so trikrat trgi precej padli.

Krivulja donosnosti in pričakovanja recesije

Krivulja donosnosti 2-letnih/10-letnih državnih obveznic

Krivulja donosnosti 2-letnih/10-letnih ameriških državnih obveznic se izravnava in obrača, kar je še en pokazatelj pričakovanj o recesiji. Ta sploščenost krivulje kaže, da vlagatelji pričakujejo, da bodo kratkoročne obrestne mere v bližnji prihodnosti nižje od dolgoročnih.

Če še enkrat pogledamo graf, lahko vidimo, da se je ta pojav večinoma dogajal, preden je nastopila recesija, ali pa je vsaj delniški trg doživel udarec.

Zaostrovanje kreditnih standardov in vpliv na mala podjetja

Razpoložljivost kreditov in število novih prosilcev za nadomestilo za brezposelnost

Ameriške banke so zaostrile kreditne standarde za mala podjetja, kar je povezano s povpraševanjem malih podjetij po delavcih. Ta poteza lahko vpliva na zmožnost malih podjetij, da pridobijo finančna sredstva, in lahko negativno vpliva na celotno gospodarstvo. Manjša podjetja so na to bolj občutljiva in lahko kot zapozneli učinek doživijo odpuščanje delavcev.

Razpoloženje vlagateljev glede obrestnih mer in recesije

Po podatkih banke Bank of America so vlagatelji preveč optimistični glede znižanja obrestnih mer in premalo pesimistični glede recesije. Takšen odnos lahko privede do nepravilnih ocen tveganja in slabih naložbenih odločitev. Recesije so običajno zanesljivo negativne za delnice in premalo vnaprej diskontirane, kar pomeni, da vlagatelji pogosto podcenjujejo njihov vpliv na trge.

Po podatkih banke Bank of America je še veliko prostora za nadaljnji padec indeksa S&P 500. V tej napovedi so upoštevani trenutni gospodarski kazalniki in pričakovani vpliv recesije na trge. Vlagatelji bi se morali pripraviti na morebitni padec in pozorno spremljati gospodarstvo.

Zaključek

Čeprav sta trg dela in potrošniška poraba do zdaj ostala odporna, je treba resno jemati opozorilne znake, ki kažejo na bližajočo se recesijo. Strokovnjaki opozarjajo na upočasnitev ameriškega gospodarstva, kar bi lahko negativno vplivalo na delnice in celoten trg. Vlagatelji morajo biti previdni, spremljati ključne gospodarske kazalnike in prilagoditi svoje naložbene strategije temu potencialno turbulentnemu obdobju.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.