S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Najboljši analitiki Wall Streeta so predstavili izbor treh delnic, ki naj bi bile uspešnejše od trga.

Primoz Krajnc
22. 4. 2023
7 min read

Analitiki banke Morgan Stanley in drugih velikih bank pravijo, da bi lahko indeks S&P 500 do konca leta doživel večji padec, kar bi lahko ustvarilo zanimive priložnosti za vlagatelje, ki iščejo dolgoročne priložnosti.

Glavni strateg banke Morgan Stanley napoveduje 20-odstotni padec indeksa S&P 500. Jeremy Grantham, legendarni soustanovitelj podjetja GMO, je dejal, da bi lahko indeks padel še močneje, in sicer za vsaj 27 %. V najslabšem primeru bo po njegovem mnenju indeks padel za 50 % na približno 2 000 točk, preden bo prihodnje leto dosegel najnižjo vrednost. Po tem scenariju bi bil izbor delnic ključni dejavnik za vse vlagatelje, ki želijo letos premagati trg ali doseči pozitiven donos.

Če izbira delnic ni vaša močna stran, bi lahko za iskanje potencialnih zmagovalcev uporabili soglasna mnenja analitikov. Eden od virov je TipRanks, fintech podjetje, ki uporablja umetno inteligenco in druge tehnike za zbiranje in analiziranje podatkov, vključno z orodji za raziskovanje delniških trgov.

Spodaj je seznam treh delnic na platformi, ki med vodilnimi analitiki veljajo za "močne nakupe" ali pa jim je TipRanks dodelil oceno s štirimi ali petimi zvezdicami. TipRanksov sistem ocenjevanja analitikov temelji na treh glavnih kategorijah, ki vključujejo povprečne prihodke analitikov, dobičke ali izgube pri priporočilih ter obseg popravkov in transakcij, ki jih opravijo. Ciljne cene za vsako delnico prav tako temeljijo na soglasju vodilnih analitikov.

Te delnice imajo tudi tako imenovano pametno oceno TipRanks 10 od 10, kar je sistem ocenjevanja, ki temelji izključno na podatkih in upošteva osem dejavnikov, vključno z ocenami analitikov z Wall Streeta, transakcijami notranjih oseb podjetij, mnenji finančnih blogerjev, razpoloženjem posameznih vlagateljev, dejavnostjo upraviteljev hedge skladov, razpoloženjem glede novic ter tehničnimi in temeljnimi kazalniki. Ocena pomaga napovedati uspešnost delnice v primerjavi s trgom.

  • Od leta 2016 do danes so imele delnice z oceno TipRanks 10 skupno donosnost 208,8 %. Indeks S&P 500 se je v istem obdobju povečal za 106 %.

Compass Therapeutics $CMPX-3.9%

CMPX
$1.47 -$0.06 -3.92%

Sektor.

Najboljša ciljna cena analitikov: 8,50 USD

Najboljša rast ciljne cene analitikov : 172 %.

Compass Therapeutics je biotehnološko podjetje, ki se osredotoča na razvoj novih zdravil proti raku. Ustanovljeno je bilo leta 2015 in ima sedež v Bostonu. Osredotoča se na razvoj imunoterapij, tj. zdravil, ki aktivirajo bolnikov lastni imunski sistem za boj proti raku.

Podjetje Compass ima več konkurenčnih prednosti. Prvič, osredotoča se na tako imenovane "hladne tumorje", to so rakava obolenja, za katera še ni učinkovitih imunoterapij. To pomeni, da bi v primeru uspeha lahko zapolnil vrzel na trgu. Drugič, razvija lastno platformo za identifikacijo novih protiteles in njihovo optimizacijo. Tako lahko odkrije edinstvena protitelesa, prilagojena posebnim ciljem. Podjetje Compass sodeluje z vodilnimi akademskimi ustanovami, kar mu omogoča dostop do najnovejših odkritij in strokovnega znanja na področju imunoonkologije.

Družba Compass načrtuje, da bo v prihodnje več protiteles uvrstila v klinična preskušanja. Ključni izdelek je CTX-471, protitelo, usmerjeno proti receptorju OX40, ki bi lahko okrepilo imunski odziv na nekatere vrste raka. Drug obetaven kandidat je CTX-8371, ki je dvofunkcijsko protitelo, usmerjeno proti receptorjem TIGIT in CD226. Podjetje Compass upa, da bo vsaj enega od teh izdelkov vključilo v registracijske študije in sčasoma poslalo na trg, s čimer bi podjetje pridobilo svoj prvi komercialni izdelek. V primeru uspeha bi to lahko pomenilo preboj za podjetje Compass in njegove delničarje.

Na splošno želi podjetje Compass izkoristiti obetavno področje imunoonkologije za razvoj inovativnih zdravil, ki bi lahko spremenila življenja bolnikov z rakom. Čeprav je podjetje še vedno v fazi kliničnega razvoja, je vredno pozornosti, saj lahko postane pomemben akter v boju proti tej resni bolezni.

Genius Sports Limited $GENI-1.9%

GENI
$5.13 -$0.10 -1.91%

Sektor.

Ciljna cena najboljših analitikov: 7,50 USD

Najboljša rast ciljne cene analitikov: 66 %.

Podjetje Genius Sports Limited je britansko podjetje za zbiranje in analizo športnih podatkov. Ustanovljeno je bilo leta 2018 z združitvijo več vodilnih podjetij za športne podatke in tehnologijo. Genius Sports zagotavlja rešitve za zbiranje in distribucijo podatkov ter storitve pretakanja in trženja za športne lige, zveze in ponudnike stav po vsem svetu.

Podjetje Genius Sports ima več ključnih konkurenčnih prednosti. Je vodilno podjetje na trgu športnih podatkov in tehnologije z večletnimi partnerstvi z več kot 150 športnimi organizacijami, vključno z NFL, NBA, FIFA in ICC. Zato ima družba Genius Sports dostop do največje količine kakovostnih podatkov v športu. Dodatna prednost je lastna tehnološka platforma za zbiranje, analizo in distribucijo teh podatkov. Poleg tega ima podjetje Genius Sports močan globalni doseg s pisarnami v 10 državah na 4 celinah.

Podjetje Genius Sports načrtuje nadaljnjo širitev svoje podatkovne platforme in partnerstev s športnimi ligami in zvezami. Eden od zadnjih prevzemov je Second Spectrum, podjetje za tehnologijo umetne inteligence v športni industriji. Podjetje Second Spectrum je leta 2013 ustanovila skupina nekdanjih Microsoftovih vodstvenih delavcev. Specializirano je za napredno strojno učenje in računalniški vid za ocenjevanje in napovedovanje uspešnosti v različnih športih, vključno s košarko, nogometom in ameriškim nogometom. Njegove tehnologije na primer podpirajo uradni kanal za analizo tekem NBA.

Podjetje se želi bolj osredotočiti tudi na zagotavljanje tehnoloških rešitev za športne stave, da bi pomagalo ponudnikom stav in potrošnikom. Nenazadnje želi podjetje Genius Sports postati globalni partner za zbiranje in razširjanje podatkov o olimpijskih igrah.

Družba Genius Sports je dokazala, da lahko združi svet športa, tehnologije in stav. Zaradi vse večjega povpraševanja po podatkih in rešitvah v vseh teh sektorjih je podjetje v dobrem položaju za nadaljnjo rast. Če mu bo uspelo skleniti več prestižnih partnerstev in vlagati v inovacije, bi lahko postalo povsem prevladujoč akter na področju športne tehnologije in podatkov. To bi pomenilo zelo privlačno naložbeno priložnost.

Hannon Armstrong $HASI-1.9%

HASI
$32.07 -$0.63 -1.93%

Sektor.

Najboljša ciljna cena analitikov: 43,80 USD

Najboljša rast ciljne cene analitikov: 53 %.

Hannon Armstrong je ameriško podjetje, ki se osredotoča na naložbe v trajnostno infrastrukturo in obnovljive vire energije. Ustanovljeno je bilo leta 1981 in ima sedež v Annapolisu v zvezni državi Maryland. Podjetje Hannon Armstrong zagotavlja dolžniško in lastniško financiranje projektov energetske učinkovitosti, trajnostne infrastrukture in obnovljivih virov energije v Združenih državah Amerike.

Podjetje Hannon Armstrong ima več konkurenčnih prednosti. Je pionir na trgu naložb v trajnostno infrastrukturo in obnovljive vire energije z več kot 35-letnimi izkušnjami. Posledično ima podjetje poglobljeno znanje in izkušnje, razvejano mrežo stikov in ugled med svojimi strankami.

Poleg tega podjetje sodeluje z vodilnimi razvijalci in upravljavci projektov obnovljivih virov energije, kar mu omogoča dostop do privlačnih naložbenih priložnosti.

Podjetje Hannon Armstrong namerava v prihodnje še bolj razvejati svoje naložbe v trajnostno infrastrukturo. Osredotočil se bo na primer na projekte na področju električnih vozil, energetske učinkovitosti v stavbah in shranjevanja energije. Podjetje se namerava širiti tudi v nove regije v ZDA in na mednarodni ravni. Druga ambicija je povečati obseg zelenih obveznic in drugih trajnostnih finančnih produktov za vlagatelje. Hannon Armstrong je eden od pionirjev trajnostnega vlaganja. Energetski sektor doživlja pomembno preobrazbo in podjetje je v idealnem položaju, da ima od tega koristi. Če bo uspešno izvajalo svoje strateške načrte, razpršilo svoj portfelj in pritegnilo nove vlagatelje, bi moralo še naprej ustvarjati privlačne in stabilne donose za svoje delničarje. Zaradi tega bi bilo privlačna naložbena priložnost, zlasti v današnjih negotovih časih.

  • Kaj menite o izbiri analitikov? Ali vam je katero od podjetij všeč?

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.