S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Hodně teď na YouTube a instagramu sleduji slavné předvídače trhu, kdy bude cena akcie klesat a kdy naopak stoupat. Tu "analýzu" grafů zveřejňují, až když znají výsledek a načrtnou si nějaké trendové linie a následně se vás potom ptají jestli je vhodné akcii nakoupit nebo prodat. Co si o tom myslíte? Jde trh opravdu předpovědět podle nějakých indikátorů a náčrtků trendových linií? 👇💬


Předpovědět ne, ale odhadnout ano. To co jako trader musí člověk umět, tak je přizbůsobovat se, a spolu s tím i svoje obchody.

Naprostá pravda 👍

Něco na tom bude, ale čím delší horizont tím více neznámých. Exponenciálně se snižuje šance něco předpovědět. Myslím že smysl to dává jen v intraday obchodování

Samozřejmě, že to dává smysl jen v short pozicích, já chtěl narazit jen na to, že ty lidi se chválí tím, že 100% ví jestli ta cena půjde dolů nebo nahoru a podle toho uskutečňují údajně svoje obchody

Na denní nebo krátkodobé obchodování technické analýzy OK ale myslím že si ji potom musí dělat obchodník sám protože jinak ma nevyhnutelně zkreslujici zpoždění. Takže obdiv tomu kdo si na to troufne. V dlouhodobém horizontu potom vítězství průměrováni trh de zajmem pozorovat ale moc se na nej zase neohlizet a vybytat akcie hlavně pro jejich dlouhodobé konkurenční výhody, nejlépe tvůrce trhu. Spolecnosti které budou ukazovat cestu.

Ano přesně tak, na krátkodobé investování je to vcelku dobré, ale člověk si tu analýzu buď musí udělat sám a nebo musí být v nějaké skupině, kde je X lidí a tomu trhu se věnuje několik hodin denně a řeknou mu, kdy nakoupit a kdy prodat. Ale to už je většinou taky pozdě. Za mě je dlouhodobý horizont asi nejlepší.

Nejde předpovídat a nemá smysl se o to snažit. Stačí se podívat na profi investory, kteří mají výsledky - dělají něco takového? Absolutně ne.

Taky si myslím 👍

Pokud chces aspon relativne bezpecne vydelat na akciich, tak bych se mozna podival co si o tomhle mysli investori, kteri jsou na trhu treba 50 let. Vetsina tech chystrejsich uz tak 30 let dokola opakuje, ze neco takoveho predpovidat nejde a snazi se proste nakoupit firmy, ktere delaji dobre svuj biz a bude se jim dlouhodobe darit za kazdych okolnosti. Jak by rekl Buffett investovani je proste, ale ne snadne, protoze nikdo nechce zbohatnout pomalu;)

Souhlasím, za mě je nejlepší držet akcie co nejdéle ať už kvůli vyplácené dividendě nebo nějakému dlouhodobému růstu spolehlivých, a stabilních akcií. Také jedna z nejdůležitějších věcí v investování do akcií si uvědomit to jak důležitá je psychika a vytrvalost a uvědomění si jak spoustu lidí říká že investování do akcií, není sprint, ale maraton na hodně dlouhou dobu.

Je tomu tak, proto mám portfolio sestavené jen z firem, které už jsou na trhu dlouho a u kterých vidím nějaký potenciál do budoucna a vyplácí dividendu 👌

Přesně tak. Hlavně když se člověk podívá na Buffetta, prodá akcie jedné firmy, protože už se mu to nezdá a hned je na světě 20 nových článků o tom, že Buffett prodal dlouhodobě držené akcie.

Můj názor je, že nikdo neví kam co půjde ani Buffet ani nikdo jiný... Můžeš jen spekulovat a říct si u čeho je na základě více informací větší pravděpodobnost co se stane/nestane.. Já spolehám na supporty a ressistence, když je nějaký support hodně textován a je to taková zeď za kterou se ta daná věc nedostane jen tak, tak zvažuji nákup... Jinak indikátory jako RSI,MACD a další známe jsou opožděné za mě a nefunguje to moc dobře... ( čistě můj názor jestli to někomu funguje OK :) )

Mám stejný názor. Každá "předpověď" trhu je pouhá spekulace, nikdy nevíme co se stane další den. Natož na trhu, kde ta volatilita je opravdu vysoká.

Osobně využívám technickou analýzu jelikož traduji, ale musí se použít správně. Na trhu nikdy není nic na 100%, ale pouze zvyšujete svou šanci na úspěch do té doby, doku je pro vás přijatelná. Technická analýza může fungovat, ale jak říkám, musí se umět využít

Technickou analýzu si sice uděláte ale pak musíte zvážit dění ve světě, člověk si může hezky nakreslit čáry ale když se něco stane tak vám to analýza nepředpoví.

přesně tak v dnešní době tech. analýza nestačí teď většinu trhu ovlivňuje politika a dění ve světě. Já snad nikdy žádné čáry nekreslil kupuju prostě dividendy firem ve kterých vidím smysl.

Ano, samozřejmě technická analýza není to jediné, co využívám. Jinak bych skončil hodně rychle. Je jasně, že na zasedání FEDu nebo zveřejnění čísel inflace je analýzy k ničemu, ale na intradenní pohyby a velké trendy se hodí.

Právě že já taky používám technickou analýzu a přijde mi, že ten trh nejde odhadnout podle nějakých náčrtků, jako samozřejmě tam nějaká šance je, ale nikdy to není 100%, jak tihle tvůrci prezentují.

hele hlavně ty tvůrci si prostě najdou něco co to udělalo pak udělají obrázek a řeknou že to předpověděli :D namaluj si 1000000 čmáranic a věřím že jedna se trefí :D

"Jsou dvě skupiny prognostiků: ti, kteří nevědí - a ti, kteří nevědí, že nevědí."

Je to pouze extrapolace, která není až tak užitečná. Pokud by to bylo nějaké větší odchýlení od trendové linie, tak s největší pravděpodobností nebude správné, tudíž bych se podle předpovědí příliš neřídil.

Já právě nechápu lidi, kteří věří tomu, že když graf má nějaký určitý tvar, tak je hned rozhodnuto kam bude směřovat, jestli dolů nebo nahoru. Jako asi to takhle možná předpovědět jde, ale je to asi malá šance 🤷‍♂️

Ta extrapolace bývá víceméně přesná. Ve chvíli, kdy je to prokouknutelné a dostane se to do povědomí však předpověď ztrácí smysl, jelikož se z ní už nedá příliš profitovat...

Tuhle se mi na Twitteru líbila analýza, která se tvářila odborně, ale vlastně ti řekla, že graf může jít nahoru, dolu, nebo do strany. 😅

Líbí se mi věta skupiny prognostiků těch, kteří nevědí - a ti, kteří nevědí, že nevědí. Což je podle mě úplně přesné a lépe bych to neřekl.

Často je to tak že si lidé něco myslí řeknou si k tomu něco co si myslí že to tak možná bude, a na konci po dané události, nákupu nebo prodeje se buď poplácají na ramenou, jak dobře to předpověděli, nebo to na konci nějak okecají.

Přesně tak, a když se jim náhodou predikce povede, tak je to ojedinělé a už se to většinou neopakuje.

Jsem rád, že tu jsou lidi, kteří to vidí stejně jako já. Těmto příspěvkům na instagramu se vysmívám už poměrně dlouhou dobu 😄