S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Készpénz tartásán gondolkodik idén? Íme a Wall Street szakértőinek véleménye.

Bandi Császár
22. 4. 2023
6 min read

Sokan beszélnek arról, hogy jobb-e jelenleg a pénzen ülni, és megvárni, amíg ez a vihar elvonul, majd visszatérni a részvénypiacra. De ez nem ilyen egyszerű, miért? Nézzük meg ezt most rögtön.

Az utóbbi időben a kamatlábak emelkedtek, és ezzel együtt a megtakarítási számlák hozamai is emelkedtek, amelyek most már elérik az 5%-ot. A Bank of America elemzői még a készpénzt is az S&P 500 meggyőző alternatívájának tartják.

2023 első negyedévében a befektetők 508 milliárd dollárt helyeztek át pénzpiaci alapokba. A Wall Street szakértői azonban azt javasolják, hogy ne kerüljük el a részvényeket, hanem kövessük a tervünket és a hosszú távú céljainkat. A Bank of America szerint az S&P 500 indexnek a következő évtizedben 7%-os éves hozamot kell elérnie. Nézzük tehát, hogyan látják ezt a szakértők.

Jonathan Shenkman

Jonathan Shenkman a Shenkman Wealth Manegement Fund alapítója és elnöke, ahol portfóliómenedzserként is tevékenykedik, valamint az alap ügyfeleinek tanácsadója.

Több pénzeszköz magas hozamú CD-kbe, pénzpiaci alapokba vagy állampapírokba történő allokálása bölcs dolognak tűnhet, de ez a piac időzítésének egy formája, és kerülendő.

Sőt, Shenkman szerint a befektetők nem fognak annyi előnyre szert tenni ezzel, mint amennyit elképzelnek, miért? Ez a piac időzítéséről szól. Azzal, hogy ülsz néhány eszközben és várod, hogy ez a vad piac véget érjen, megfoszthatod magad a nyereséged egy részétől.

Shenkman szerint azok a befektetők, akik továbbra is ragaszkodnak a tervükhöz, és nem mozognak egyik eszközről a másikra és vissza, jobban járnak. Ugyanez a helyzet például az ETF-eknél alkalmazott költségátlagolási módszerrel. Aki a piacot időzíti, kevesebbet fog keresni, mint az, aki rendszeresen befektet és ragaszkodik a tervéhez.

Marc N. Balcer

Marc N. Balcer pénzügyi tanácsadó és a Girard, az Univest vagyonkezelési részlegének igazgatója.

Hosszú távon a készpénz nem kockázatmentes.

Balcer szerint a készpénznek egyetlen nagy kockázata van, mégpedig az, hogy hosszabb távon legyőzi az infláció, vagy pedig az infláció eltörli a nyereségek túlnyomó többségét, ha valahol készpénzt tárolnak.

Rövidebb távon, ha a befektetők készpénzt akarnak tartani, akkor olyan termékeket kell keresniük, amelyek alkalmasak a készpénz tartására, azaz legalább az inflációval együtt tudnak skálázódni. Az ilyen termékekkel azonban lehet egy probléma. A befektetők betétei nem feltétlenül vannak megfelelően biztosítva és fedezve, így fennáll a veszélye, különösen manapság, hogy a befektetők elveszíthetik a pénzüket.

Balcer úgy véli, hogy a készpénz inflációt felülmúló teljesítményének kockázata megegyezik azzal a kockázattal, amit a pénz rossz időben történő tőzsdei újrabefektetése jelent.

Brent Weiss

Brent Weiss a Facet Wealth pénzügyi tanácsadója, ahol segít az ügyfeleknek pénzügyeik és vagyonuk kezelésében.

Ne csak az árfolyamokat hajszolja, kövesse a tervét, hosszú távon a részvények felülmúlják a kötvényeket, a kötvények pedig a készpénzt.

Weiss hasonlóan gondolkodik, mint Jonathan Shenkman. Valójában Weiss is fontosnak tartja, hogy e tekintetben következetesek maradjunk, és ne engedjünk a rövid távú trendeknek. A piac különböző ciklusokon megy keresztül, az egyik, amikor a részvények a divatosak, magas hozamokat kínálnak, aztán van egy időszak, amikor a készpénz vagy a kötvények a divatosak.

Weiss szerint azonban a fontos a hosszú távú trend, ahol a részvények egyértelműen verik a kötvényeket és a készpénzt is.

Mi az én véleményem erről?

Az én véleményem részvénybefektetőként talán némileg egyértelmű. A jelenlegi helyzet, amelyben a kötvények tűnnek jobbnak, az inflációnak és az ezzel járó kamatemelkedésnek köszönhető.

Ezért ezt az időszakot átmeneti időszaknak tekintem, és hosszú távon továbbra is a részvényekben hiszek. Ugyanakkor egyetértek a fenti véleménnyel, a befektetőnek ragaszkodnia kell a tervéhez. Mert valóban nem tesz jót, ha hirtelen megváltoztatjuk a befektetési terveinket. Sőt, előfordulhat, hogy az érzelmek hatására cselekszünk.

Ahelyett, hogy készpénzt dugdosnék valahol, ahol csak az inflációt tudom legyőzni, jobb megoldásnak tartom a fokozatos csökkenés kivásárlását, ami a jövőben növelheti a potenciális nyereségemet.

Következtetés

Mint láthatjuk, még a szakértők szerint sem teljesen bölcs dolog a részvényekből csak úgy készpénzbe, esetleg más készpénzes eszközökbe vinni a pénzt. Amit a befektetők számára fontos leszűrni, hogy valóban nem jó ötlet hosszabb távú terv nélkül egyik eszközről a másikra ugrálni, csak azért, mert valami jelenleg magasabb hozamot kínál.

A hosszú távú befektetés alapelve, hogy ragaszkodjunk a hosszú távú befektetési tervünkhöz. Ez az, ami maximalizálja annak a valószínűségét, hogy a jövőben nyereséget érjünk el.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.