S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Letos razmišljate o denarnih sredstvih? Tukaj so mnenja strokovnjakov z Wall Streeta.

Dragoslav Golob
22. 4. 2023
4 min read

Veliko se govori o tem, ali je bolje, da trenutno počakamo na denar in počakamo, da ta nevihta mine, nato pa se vrnemo na delniški trg. Vendar to ni tako preprosto, zakaj? Poglejmo si to prav zdaj.

V zadnjem času se obrestne mere zvišujejo, z njimi pa tudi donosi na varčevalne račune, ki zdaj znašajo že 5 %. Analitiki banke Bank of America celo menijo, da je gotovina prepričljiva alternativa indeksu S&P 500.

V prvem četrtletju leta 2023 so vlagatelji v sklade denarnega trga prenesli 508 milijard dolarjev. Strokovnjaki z Wall Streeta pa priporočajo, da se delnicam ne izogibate, temveč sledite svojemu načrtu in dolgoročnim ciljem. Po podatkih banke Bank of America naj bi indeks S&P 500 v naslednjem desetletju zagotavljal 7-odstotni letni donos. Zato si oglejmo, kako na to gledajo strokovnjaki.

Jonathan Shenkman

Jonathan Shenkman je ustanovitelj in predsednik sklada Shenkman Wealth Manegement Fund, kjer je tudi upravitelj portfelja in svetovalec strank sklada.

Razporeditev več sredstev v visoko donosne CD-je, sklade denarnega trga ali zakladne menice se morda zdi preudarna, vendar je to oblika tržnega časovnega uravnavanja in se ji je treba izogibati.

Pravzaprav po Shenkmanovem mnenju vlagatelji s tem ne bodo pridobili toliko prednosti, kot si predstavljajo, zakaj? Gre za časovno razporejanje trga. Če sedite v nekaterih instrumentih in čakate, da se ta divji trg konča, se lahko prikrajšate za del svojih dobičkov.

Po Shenkmanovem mnenju bodo vlagatelji, ki se bodo še naprej držali svojega načrta in ne bodo prehajali z enega instrumenta na drugega in nazaj, na boljšem. To je enako kot na primer metoda povprečenja stroškov pri ETF-jih. Oseba, ki časovno omejuje trg, bo zaslužila manj kot oseba, ki redno vlaga in se drži svojega načrta.

Marc N. Balcer

Marc N. Balcer je finančni svetovalec in direktor podjetja Girard, oddelka za upravljanje premoženja družbe Univest.

Dolgoročno gotovina ni brez tveganja.

Po Balcerjevih besedah obstaja pri gotovini eno veliko tveganje, in sicer da jo dolgoročno premaga inflacija oziroma da inflacija izniči veliko večino dobičkov, če je gotovina nekje shranjena.

Če želijo vlagatelji kratkoročno hraniti gotovino, morajo poiskati produkte, ki so primerni za hrambo gotovine, torej take, ki se lahko vsaj usklajujejo z inflacijo. Vendar se pri takšnih produktih lahko pojavi težava. Depoziti vlagateljev morda niso ustrezno zavarovani in kolateralizirani, zato obstaja tveganje, zlasti v današnjem času, da vlagatelji izgubijo svoj denar.

Balcer meni, da je tveganje, da bi gotovina presegla inflacijo, enako tveganju reinvestiranja denarja na delniški trg ob nepravem času.

Brent Weiss

Brent Weiss je finančni svetovalec v podjetju Facet Wealth, kjer strankam pomaga upravljati njihove finance in premoženje.

Ne zasledujte le obrestnih mer, temveč sledite svojemu načrtu, saj bodo na dolgi rok delnice dosegle boljše rezultate od obveznic, obveznice pa od denarja.

Weiss je podobnega mnenja kot Jonathan Shenkman. Tudi Weiss namreč meni, da je pri tem pomembno ostati dosleden in ne podlegati kratkoročnim trendom. Trg gre skozi različne cikle: v prvem so v modi delnice, ki ponujajo visoke donose, v drugem pa denar ali obveznice.

Vendar Weiss pravi, da je pomemben dolgoročni trend, pri katerem delnice jasno prekašajo obveznice in gotovino.

Kaj menim o tem?

Moje mnenje kot vlagatelja v lastniške vrednostne papirje je morda nekoliko nedvoumno. Trenutne razmere, v katerih se obveznice zdijo boljša izbira, so posledica inflacije in z njo povezanega dviga obrestnih mer.

Zato to obdobje vidim kot prehodno, dolgoročno pa še vedno verjamem v lastniške vrednostne papirje. Hkrati se strinjam z zgornjim mnenjem, da se mora vlagatelj držati svojega načrta. Kajti res ni dobro, če nenadoma spremenimo svoje naložbene načrte. Pravzaprav se lahko zgodi, da delujemo pod vplivom čustev.

Namesto da nekje shranjujem gotovino, kjer lahko samo premagujem inflacijo, se mi zdi boljša možnost odkup postopnih padcev, ki lahko povečajo moj potencialni dobiček v prihodnosti.

Zaključek

Kot vidimo, tudi po mnenju strokovnjakov ni povsem pametno, da bi denar iz delnic preprosto prenesli v gotovino in po možnosti v druge denarne instrumente. Za vlagatelje je pomembno, da si zapomnijo, da res ni dobra ideja skakati z enega sredstva na drugo brez dolgoročnejšega načrta samo zato, ker nekaj trenutno ponuja višji donos.

Načelo dolgoročnega investiranja je, da se držite svojega dolgoročnega naložbenega načrta. S tem namreč povečamo verjetnost, da bomo v prihodnosti ustvarili dobiček.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.