S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Ez a rendkívül magas osztalékú részvény egyáltalán még biztonságos? A menedzsment hatalmas hibát követett el

Bertalan Görög
22. 4. 2023
7 min read

A magas osztalék minden befektetőt vonz. Nézzünk szembe a tényekkel. De egy rendkívül magas osztaléknak óvatossá kell tennie. Még inkább, ha olyan magas, mint ennek a vállalatnak. Mi okozza, mit jelent, és nyereséges-e még a befektetők számára?

Az OPI office properties trust $OPI-2.2% egy ingatlanbefektetési alap, amellyel az ASX-en kereskednek Ausztráliában. A tröszt kereskedelmi ingatlanokba, elsősorban irodahelyiségekbe és kiskereskedelmi központokba fektet be Ausztráliában. A 2019. december 31-én a trust portfóliójában 29 ingatlan volt, 3,9 milliárd AUD értékben. A tröszt portfóliója diverzifikált az eszköztípus, az elhelyezkedés és a bérlők tekintetében.

OPI
$2.23 -$0.05 -2.19%

Capital Structure

Market Cap
108.71M
Enterpr. Val.
2.66B
Revenue
540.57M
Shares Out.
48.75M
Debt/Capital
0.67
FCF Yield
-78.85%

Valuation / Dividends

P/E
-1.96
EPS
-1.14
P/S
0.20
P/B
0.09
Div. Yield
23.27%
Div. Payout
-49.83%

Capital Eff. / Margins

ROIC
8.89%
ROE
-5.76%
ROA
-1.87%
Gross
76.83%
Operating
62.50%
Net Profit
-13.72%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Most a fő kérdés - biztonságos? Az egyértelmű válasz nem. Számos kockázat és különösen "rejtett" tényező van, amelyekkel a tapasztalatlan befektetőknek tisztában kell lenniük az ilyen vállalatoknál. Nézzük meg a magas osztalékok általános kockázatait.

A növekedéshez szükséges befektetési alapok hiánya. A nagyon magas osztalékok jelentősen kimeríthetik a vállalat pénzügyi forrásait, és megnehezíthetik a növekedési beruházásokat felvásárlások, kapacitásbővítés stb. révén. Ez veszélyeztetheti a magas osztalékok hosszú távú fenntarthatóságát.

Adósság. A vállalat arra kényszerülhet, hogy növelje adósságát a magas osztalékok fenntartása érdekében. Ez növeli a pénzügyi kockázatokat, például a kamat- és kötvényfizetési képességet.

A részvények értékére gyakorolt hatás. Még ha az osztalékok kellemesek is a részvényesek számára, rövid távon lefelé nyomhatják a részvények árfolyamát, hogy az osztalékot fenntarthatóbb szintre hozzák vissza. A magas osztalékok nem fenntarthatóak, ha nem felelnek meg a vállalat nyereségességének és pénzforgalmának.

Külső sokkhatásoknak való kitettség. Egy nagyon magas osztalékkal rendelkező vállalat sérülékenyebb az olyan külső eseményekkel szemben, amelyek csökkenthetik a bevételeit és a cash flow-ját. Ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy az osztalékát csökkentik, vagy akár el is hagyják.

Csökkent likviditás. A magas osztalékok alacsonyabb részvénylikviditást eredményezhetnek, mivel a vállalat kevesebb készpénzt tart. Ez megnehezíti a részvényesek számára a részvények eladását jelentős áresés nélkül.

A magas osztalékok rövid távú előnyökkel járhatnak, de komoly kockázatokkal is, amelyek veszélyeztethetik az osztalékok fenntarthatóságát és a részvényesek befektetésének értékét. Egy vállalat osztalékának fenntarthatóságát a vállalat jövedelmének, pénzforgalmának, növekedési lehetőségeinek és kockázati profiljának fényében kell vizsgálni. Most az OPI-t közvetlenül érintő főbb kockázatokat tekintjük át.

Az OPI fő kockázatai a következők:

Gazdasági lassulás és negatív hatás az iroda- és kiskereskedelmi területek iránti keresletre. Ez a kockázat szélsőséges , mivel a jelenlegi helyzet minden tekintetben a REIT-ek ellen játszik.

Azúj projektek által támasztott verseny , amely alacsonyabb bérleti díjakat eredményezhet.

Az ingatlanpiactól való függés, amely ciklikus.

Kamatlábkockázat - a kamatlábak emelkedése csökkentheti a REIT-ekbe való befektetés vonzerejét. Most érthetően magas kamatlábakat látunk. Ezek akár a legmagasabb kamatlábak az elmúlt évek óta.

De ha az $OPI-2.2% és értékeinek grafikonját nézzük, az teljesen rossz. Osztalék 35%, negatív P/E és kifizetés 0. Szóval mi folyik itt?

Mi folyik itt?

Az irodai REIT-ek a 2020 márciusában kezdődött járvány óta nehéz időszakot élnek át. Ez a gyengeség 2022-ben volt a legnyilvánvalóbb, mivel az irodai REIT-ek 12 havi effektív bérleti díjai az öt legfontosabb amerikai helyszínen csekély 4,9%-kal emelkedtek; jóval kevesebb, mint az infláció mértéke 2022-ben. Ez nem is számítana annyira. A kihasználtságának köszönhetően az $OPI-2.2% már régóta jobban teljesít versenytársainál, és összességében jobban teljesít. Most azonban két tröszt nagy fúziójának híre érkezett, és a vállalat részvényei 40%-ot zuhantak.
A befektetői közösségben tévhit, hogy a vállalatvezetők viszonylag racionálisan viselkednek, legalábbis a legtöbb esetben. Néha-néha azonban előfordul egy-egy olyan tranzakció, amelynek egyszerűen nincs értelme. Ilyen a Diversified Healthcare Trust $DHC+0.2% és az Office Properties Income Trust most bejelentett egyesülése.

A Diversified Healthcare Trust befektetői számára az ügylet, amelynek eredményeképpen a vállalatot lényegében az Office Properties Income Trust olvasztja magába, egyfajta életmentő. A felvásárló részvényesei számára azonban a lépés nagyon negatívan értékelendő. Pusztán azért, mert a vállalkozás jelentősen túlfizetett az átvett eszközökért.

Bár az Office Properties Income Trust sokkal kisebb, pénzügyi helyzete sokkal jobb. A vállalat bevételei 2021 és 2022 között szerényebb mértékben, 576,5 millió dollárról 554,3 millió dollárra csökkentek. A vállalat pedig jelentős, bár bevallottan csökkenő nyereséget termelt ezekből az ingatlanokból. Az Office Properties Income Trust ilyen irányú lépésének egyik indítéka valószínűleg az volt, hogy diverzifikálódjon az irodaingatlanok kategóriájából. Azonban nem is választhattak volna rosszabb céget vagy rosszabb területet a diverzifikációhoz. Egész egyszerűen - ezt rontotta el a menedzsment. És onnantól kezdve minden csak lefelé tartott. Pénzveszteség, negatív P/E, részvényárfolyam-zuhanás és ezáltal fenntarthatatlanul magas osztalék.

Pontosan ezért fontos, hogy megvizsgáljuk, mi történik és mi az adott vállalat, és ne csak a számokat nézzük. Lehet, hogy a magas osztalék jól néz ki, de hatalmas probléma van mögötte. Gondolj bele!

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.