S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Ali je ta delnica z izjemno visokimi dividendami sploh še varna? Vodstvo je naredilo veliko napako

Željko Kos
22. 4. 2023
5 min read

Visoke dividende pritegnejo vsakega vlagatelja. Priznajmo si. Vendar bi morali biti zaradi izjemno visoke dividende previdni. Še toliko bolj, če je tako visoka, kot je dividenda tega podjetja. Kaj jo povzroča, kaj pomeni in ali je še vedno donosna za vlagatelje?

OPI office properties trust $OPI-2.2% je nepremičninski investicijski sklad, s katerim se trguje na borzi ASX v Avstraliji. Sklad vlaga v poslovne nepremičnine, predvsem v pisarniške prostore in maloprodajne centre v Avstraliji. Na dan 31. decembra 2019 je imel sklad v svojem portfelju 29 nepremičnin v vrednosti 3,9 milijarde AUD. Portfelj sklada je razpršen glede na vrsto premoženja, lokacijo in najemnike.

OPI
$2.23 -$0.05 -2.19%

Capital Structure

Market Cap
108.71M
Enterpr. Val.
2.65B
Revenue
540.57M
Shares Out.
48.75M
Debt/Capital
0.67
FCF Yield
-79.03%

Valuation / Dividends

P/E
-1.96
EPS
-1.14
P/S
0.20
P/B
0.09
Div. Yield
23.32%
Div. Payout
-49.83%

Capital Eff. / Margins

ROIC
8.89%
ROE
-5.76%
ROA
-1.87%
Gross
76.83%
Operating
62.50%
Net Profit
-13.72%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Zdaj pa glavno vprašanje - ali je varen? Jasen odgovor je, da ne. Obstaja veliko tveganj in zlasti "skritih" dejavnikov, ki se jih morajo neizkušeni vlagatelji pri takšnih podjetjih zavedati. Oglejmo si splošna tveganja, povezana z visokimi dividendami.

Pomanjkanje naložbenih sredstev za rast. Zelo visoke dividende lahko znatno izčrpajo finančna sredstva podjetja in otežijo vlaganje v rast s prevzemi, širitvijo zmogljivosti itd. To lahko ogrozi dolgoročno vzdržnost visokih dividend.

Dolg. Podjetje je lahko prisiljeno povečati svoj dolg, da lahko vzdržuje visoke dividende. To povečuje finančna tveganja, kot je zmožnost plačila obresti in obveznic.

Vpliv na vrednost delnice. Tudi če so dividende za delničarje prijetne, lahko kratkoročno znižajo vrednost delnice, da bi se dividende vrnile na bolj vzdržno raven. Visoke dividende niso trajnostne, če ne ustrezajo donosnosti in denarnemu toku podjetja.

Izpostavljenost zunanjim šokom. Podjetje z zelo visoko dividendo je bolj ranljivo za zunanje dogodke, ki bi lahko zmanjšali njegov dobiček in denarni tok. V tem primeru bi bilo izpostavljeno tveganju, da se dividende zmanjšajo ali celo izpustijo.

Slabša likvidnost. Visoke dividende lahko povzročijo slabšo likvidnost delnic, ker ima podjetje manj denarnih sredstev. Zato delničarji težko prodajo delnice brez znatnega padca cene.

Visoke dividende lahko prinesejo kratkoročne koristi, vendar tudi resna tveganja, ki lahko ogrozijo trajnost dividend in vrednost naložbe delničarjev. Trajnost dividend podjetja je treba obravnavati glede na njegove prihodke, denarne tokove, priložnosti za rast in profil tveganja. Zdaj si bomo ogledali glavna tveganja, ki neposredno zadevajo podjetje OPI.

Glavna tveganja podjetja OPI so:

upočasnitev gospodarske rasti in negativen vpliv na povpraševanje po pisarniških in trgovskih prostorih. To tveganje je izjemno, saj so trenutne razmere v vseh pogledih v škodo nepremičninskim skladom.

Konkurenca novih projektov , ki bi lahko povzročila nižje najemnine.

Odvisnost od nepremičninskega trga, ki je cikličen.

Tveganje obrestnih mer - zvišanje obrestnih mer bi lahko zmanjšalo privlačnost naložb v nepremičninske sklade REIT. Trenutno smo razumljivo priča visokim obrestnim meram. Gre celo za najvišje obrestne mere v zadnjih nekaj letih.

Vendar pa je pogled na graf indeksa $OPI-2.2% in njegove vrednosti povsem napačen. Dividenda 35 %, negativni P/E in izplačilo 0. Kaj se torej dogaja?

Kaj se dogaja?

Od začetka pandemije marca 2020 so imeli skladi Office REITs težke čase. Leta 2022 je bila ta šibkost najbolj očitna, saj so se 12-mesečne efektivne najemnine za pisarniške REIT-e na petih najpomembnejših lokacijah v ZDA povečale za slabih 4,9 %; precej manj od stopnje inflacije v letu 2022. To ne bi bilo tako zelo pomembno. Zaradi zasedenosti je družba $OPI-2.2% dolgo časa dosegala boljše rezultate od svojih konkurentov in se na splošno bolje odrezala. Zdaj pa je prišla novica o veliki združitvi dveh skladov in delnica podjetja je padla za 40 %.
V investicijski skupnosti vlada napačno prepričanje, da se vodstvene ekipe podjetij obnašajo relativno racionalno, vsaj večinoma. Vendar se vsake toliko časa pojavi transakcija, ki preprosto ni smiselna. Tako je v primeru pravkar napovedane združitve družb Diversified Healthcare Trust $DHC+0.2% in Office Properties Income Trust.

Za vlagatelje v družbo Diversified Healthcare Trust je posel, v okviru katerega bo podjetje v bistvu prevzelo družbo Office Properties Income Trust, nekakšno rešilno bilko. Za delničarje prevzemnika pa je treba to potezo oceniti zelo negativno. Zgolj zato, ker je podjetje znatno preplačalo sredstva, ki jih prevzema.

Čeprav je sklad Office Properties Income Trust veliko manjši, je njegovo finančno stanje veliko boljše. Med letoma 2021 in 2022 je podjetje zabeležilo skromnejši upad prihodkov, in sicer s 576,5 milijona dolarjev na 554,3 milijona dolarjev. Podjetje pa je s temi nepremičninami ustvarilo precejšen, čeprav resda vse manjši dobiček. Eden od motivov za potezo družbe Office Properties Income Trust v to smer je bil verjetno prizadevanje za diverzifikacijo iz kategorije pisarniških nepremičnin. Vendar si za diverzifikacijo ne bi mogli izbrati slabšega podjetja ali slabšega prostora. Preprosto povedano - to je tisto, kar je vodstvo naredilo narobe. In potem je šlo vse navzdol. Izguba denarja, negativni P/E, padec cene delnice in s tem nevzdržno visoka dividenda.

Prav zato je pomembno, da preučimo, kaj se dogaja, in zadevno podjetje, ne pa da gledamo samo številke. Visoka dividenda je morda videti odlična, vendar se za njo skriva velik problem. Razmislite o tem.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.