S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Analitiki družbe JP Morgan vidijo v teh dveh delnicah možnost do 50-odstotne rasti

Dragoslav Golob
23. 4. 2023
5 min read

Delniški trgi so v zadnjem letu precej padli. In čeprav smo pri nekaterih delnicah že doživeli rast, še vedno obstajajo delnice, ki po mnenju analitikov ponujajo spodoben potencial rasti. Danes si bomo ogledali izbor družbe JP Morgan.

Ameriško gospodarstvo se v zadnjih mesecih spopada z inflacijskimi pritiski, zaradi česar so vlagatelji in oblikovalci politik zaskrbljeni. Februarja je skupna inflacija dosegla 6 %, marca pa se je nekoliko znižala na 5 %.

Hugh Gimber iz družbe JPMorgan Asset Management meni, da je ta padec inflacije obetaven znak, da prizadevanja Federal Reserve (Fed) za zvišanje obrestnih mer dajejo rezultate.

Sporočilo je, da Fed zmaguje v boju proti inflaciji. Zahteva po premoru je vse močnejša, čeprav še vedno menim, da bi jih lahko zamikalo še eno zvišanje.

V tem kontekstu analitiki banke JP Morgan v teh dveh delnicah vidijo precej spodobno priložnost.

LendingClub Corporation $LC+0.4%

LC
$9.02 $0.04 +0.45%

Družba LendingClub Corporation je pomemben igralec na trgu digitalnega bančništva, ki se osredotoča na ustvarjanje nezavarovanih osebnih posojil. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2006 in je drugi največji ponudnik osebnih posojil v ZDA. S svojim inovativnim pristopom in hitro rastjo si je podjetje LendingClub ustvarilo močan položaj na trgu. Za ocenjevanje kreditnega tveganja strank uporablja tehnologijo in algoritme, s čimer zagotavlja učinkovit in pregleden postopek posojanja.

Glavni izdelki in storitve podjetja LendingClub vključujejo osebna posojila, posojila za konsolidacijo dolga, posojila za izboljšanje doma in posojila za mala podjetja. Podjetje ponuja tudi platformo za vlagatelje, ki želijo vlagati v posojila, da bi razpršili svoje naložbene portfelje.

Prednosti podjetja LendingClub so inovativen pristop k dajanju posojil, hitra rast in močan tržni položaj. Po drugi strani pa se mora podjetje spopadati s predpisi, konkurenco in tveganji, povezanimi s kreditnim ciklom.

Kljub vplivu visokih obrestnih mer, ki so ohladile povpraševanje po posojilih, analitik banke JP Morgan Reginald Smith vidi prihodnost podjetja razmeroma pozitivno.

Digitalni tržni in bančni model podjetja LendingClub zagotavlja edinstvene finančne prednosti. Te vključujejo stabilnejši tok prihodkov, razmeroma stabilno in poceni financiranje ter obsežnejšo ponudbo produktov: vključno s posojili, varčevanjem in bančnimi produkti, ki povečujejo življenjsko vrednost stranke. Poleg tega je LendingClub eden redkih fintechov, ki se ukvarja s potrošniki, ki je dobičkonosen na podlagi GAAP, ima 1,7-kratni prihodek na zaposlenega in eno najnižjih osnov za stroške poslovanja med podobnimi fintehi.

Smith je svoj optimizem izrazil z oceno Overweight in določil ciljno ceno 11 dolarjev, kar predstavlja več kot 50-odstotni potencial rasti.

Afya Limited $AFYA-1.0%

AFYA
$18.33 -$0.18 -0.97%

Afya Limited je brazilsko podjetje, ki ponuja izobraževalne izdelke in storitve na področju zdravstva. Njen portfelj vključuje zdravstvene šole, predmedicinske rezidenčne tečaje, različne programe usposabljanja in druge zdravstvene storitve. Družba Afya Limited je bila ustanovljena leta 1999 in je od takrat postala eden največjih ponudnikov medicinskega izobraževanja v Braziliji in Latinski Ameriki.

Družba Afya Limited posluje v dveh glavnih segmentih: segment izobraževanja in segment zdravstvenega varstva. Segment izobraževanja vključuje medicinske šole, podiplomske programe in pripravljalne tečaje za zdravniške izpite. Segment zdravstvenega varstva ponuja storitve, kot so digitalne zdravstvene rešitve, telemedicina in rešitve za upravljanje zdravstvenih ustanov.

Prednosti družbe Afya Limited so močan tržni položaj, hitra rast ter širok nabor izobraževalnih in zdravstvenih storitev. Podjetje se lahko tudi hitro odziva na spreminjajoče se tržne potrebe in izkorišča tehnološke inovacije za razvoj svojih izdelkov in storitev.

Vendar se družba Afya Limited sooča z nekaterimi izzivi, kot so odvisnost od brazilskega trga, regulativna tveganja ter konkurenca drugih izobraževalnih in zdravstvenih ustanov.

Analitik banke JP Morgan Marcelo Santos je precej naklonjen delnici, kar dokazujeta njegov komentar in postavljena ciljna vrednost. Zakaj je Santos izbral prav to delnico?

Afya je edini akter na področju visokošolskega izobraževanja, ki ga pokrivamo in ki je poročal o pozitivnem ustvarjanju FCF po plačilu neto obresti, k čemur sta pripomogla nižji finančni vzvod in dobra konverzija EBITDA, trenutno pa se po P/E'24E pri 5,7x uvršča blizu vrstnikom. Pričakujemo, da bodo njegovi rezultati odporni na še eno negotovo leto na področju visokega šolstva.

Njegovi komentarji podpirajo tudi ciljno ceno, ki jo je postavil pri 20 dolarjih, kar naj bi prav tako predstavljalo več kot 50-odstotno povečanje.

Zaključek

V trenutnem gospodarskem okolju, ko se ameriško gospodarstvo spopada z inflacijskimi pritiski, Fed pa zvišuje obrestne mere, lahko ti dve podjetji predstavljata zanimivo priložnost za vlagatelje, ki pričakujejo znižanje obrestnih mer ali pa se ne bojijo pogledati izven ZDA.

Vendar pa je pomembno, da vlagatelji pred odločitvijo za naložbo v ti podjetji skrbno preučijo svoje naložbene cilje in toleranco do tveganja. Kot povsod je tudi tu veliko tveganj, bodisi regulativnih, političnih ali drugih.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.