S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Лас Вегас Сандс: хазартният колос се опитва да се върне към просперитета след предизвикателната пандемия

Grozdan Grigorov
23. 4. 2023
1 min read

Las Vegas Sands е хазартен колос с над 30-годишна история, който може да бъде колкото привлекателен за инвеститорите, толкова и отблъскващ. Подобно на Казанова в моден костюм, той може да впечатли с грандиозните си казина и хотели, но под блясъка се крие финансово затруднен и силно задлъжнял колос с непостоянна история. Съдбата му е тясно свързана с доверието на инвеститорите, посещаемостта на екстравагантните курорти и развитието на пандемия. Нека да разгледаме въпроса.

Las Vegas Sands е американска компания, която управлява казина и хотели. Тя е основана през 1988 г. от Шелдън Аделсън и е един от най-големите оператори на курорти и казина в света.

Понастоящем компанията управлява 6 интегрирани курорта - 3 в Макао, 2 в Сингапур и 1 в Лас Вегас, в които работят около 50 000 души по целия свят. Ключовият пазар за Las Vegas Sands е Макао, където притежава по-голямата част от своите казина. Компанията има силни позиции и е пазарен лидер на този пазар с пазарен дял от около 35 %. Основните му конкуренти са MGM Resorts, Wynn Resorts и Galaxy Entertainment Group.

Конкурентното предимство на Las Vegas Sands е нейната марка, богатият опит в бранша, качеството на услугите и уникалността на нейните курорти. Рисковете включват забавяне на китайската икономика, възможни по-строги регулации в областта на хазарта в бъдеще и конкуренция.

В бъдеще компанията планира по-нататъшно разширяване на дейността си в Азия, по-специално в Япония, Южна Корея и Виетнам. Тя също така инвестира в развитието на съществуващите курорти и подобряване на обслужването на гостите. Целта е да запази водещата си позиция сред операторите на хазартния бизнес и да се развива стабилно.

От гореизложеното следва, че Las Vegas Sands е изключително успешна компания с над 30-годишна история, силни позиции на ключови пазари, особено в Азия, и планове за по-нататъшен растеж. Въпреки това бизнесът ѝ зависи от хазартния бизнес, което крие известен риск.

Las Vegas Sands се отличава от своите конкуренти по няколко начина:

1. марка и престиж : Las Vegas Sands е оператор на най-големите и най-престижните интегрирани курорти за игри и развлечения в света. Техните Venetian Macao, Marina Bay Sands в Сингапур и The Venetian Las Vegas са световноизвестни и привличат най-богатите клиенти. Този престиж и статут им позволява да налагат по-високи цени и маржове.

2. качество и разнообразие на услугите : Курортите на LVS предлагат настаняване, ресторанти, пазаруване, спа и развлечения на световно ниво. Това не е просто класическо казино, а цялостно изживяване в луксозен курорт. Това гарантира лоялност на клиентите и по-високи разходи.

3. Експанзия в Азия: За разлика от повечето конкуренти, LVS се фокусира върху експанзия в Азия, особено в Макао и Сингапур. Това ѝ позволи да се разрасне бързо и да диверсифицира дейността си извън Лас Вегас. Азия представлява огромен потенциал, но и рискове като регулации и забавяне на китайската икономика.

4. щедри инвестиции : LVS непрекъснато инвестира масирано в развитието и иновациите на съществуващите курорти. Това гарантира първокласно обслужване, уникални атракции и повторно привличане на клиенти. От друга страна, това намалява печалбите и увеличава разходите.

5. Недостатъци - Дълг : За разлика от повечето конкуренти, ЛАС има висок дял на дълговото финансиране. Това позволява по-бърз растеж, но увеличава финансовия риск в случай на спад в продажбите. Следователно стабилният достъп до пазарите на облигации е от ключово значение.

LVS
$44.88 $0.08 +0.18%

Финансиране

Общите приходи са около 13-14 млрд. щатски долара годишно. През 2020 г. те са намалели с 18 % поради пандемията COVID-19 и затварянето на казина и курорти. През 2021 г. обаче те частично са се възстановили до 4,1 млрд. щатски долара, но все още са с 11% по-ниски от нивата преди пандемията.

Разходите за продажби са около 50-60% от приходите. Оперативните разходи са високи - около 10 млрд. щатски долара годишно. Това води до оперативна загуба от 1,6 млрд. щатски долара през 2020 г.

Нетната печалба е силно променлива, като през 2018 г. и 2019 г. достига почти 3 млрд. щатски долара, но през 2020 г. компанията отчита нетна загуба от почти 1 млрд. щатски долара и печалба от 1,8 млрд. щатски долара през 2021 г.

Резултатите показват, че бизнесът на Las Vegas Sands е много скъп и печалбите зависят от високата посещаемост на казината и курортите. Във времена на криза, като например пандемията COVID, компанията генерира високи загуби. От друга страна, в години на растеж тя може да генерира много солидни печалби и парични потоци.

Баланс

Общата стойност на активите е около 20-23 млрд. щатски долара. През 2020 г. те намаляват с 11% поради намаляването на паричните средства и вземанията в резултат на пандемията. През 2021 г. обаче той частично се увеличава до 22 млрд. щатски долара поради емитиране на облигации и увеличаване на паричните средства.

През последните години общите задължения достигнаха 16-18 млрд. щатски долара. USD през 2020 г. Това са предимно дългосрочни задължения, които нарастват до 15 млрд. USD през 2020 г. Нетният дълг (без паричните средства) през последните години е в диапазона 9-13 млрд.

Собственият капитал е сравнително нисък и възлиза на около 3,5-6,5 млрд. През 2020 г. той дори спада с 45% до 2,2 млрд. щатски долара поради отчетена загуба. А през 2021 г. той частично се възстановява до 3,7 млрд. щатски долара.

Оборотният капитал е нисък и променлив, като през 2020 г. дори е отрицателен. Това показва, че е необходимо външно финансиране на операциите. Като цяло резултатите показват, че капиталовата структура на Las Vegas Sands е силно задлъжняла с висок дял на чуждестранния капитал. Дружеството е зависимо от достъпа до външно финансиране - дълг или собствен капитал.

Високият дълг носи риск в случай на спад в продажбите и печалбите. Положителен е фактът, че по-голямата част от дълга е дългосрочен, което осигурява финансова гъвкавост. Паричната позиция се е подобрила през последните години, което също е положително. Въпреки това би било идеално да се укрепи собственият капитал и да се намали делът на чуждестранния капитал. Като цяло капиталовата структура на Las Vegas Sands може да се счита за рискова, но предвид естеството на отрасъла и сложността на бизнеса, определено ниво на задлъжнялост е неизбежно.

Парични потоци

Оперативният паричен поток е нестабилен. През 2019 г. той достигна 3 млрд. щатски долара, но през 2020 г. спадна на отрицателна територия до -1,3 млрд. щатски долара поради спад в продажбите. През 2022 г. той отново е отрицателен (-795 млн. USD).

Инвестиционният паричен поток също е непостоянен. Миналата година той достигна 4,2 млрд. щатски долара поради продажбите на активи, но през предходните години беше по-скоро отрицателен поради високите инвестиции.

Финансовият паричен поток е положителен, което показва, че дружеството е зависимо от външно финансиране. През последните години тя емитира облигации на стойност до 4 млрд. щатски долара годишно.

Свободният паричен поток също е променлив и през 2020-2021 г. е бил отрицателен, което показва проблеми при генерирането на парични средства от дейността (отново става въпрос за проблеми с пандемията).

Резултатите показват, че способността за генериране на парични средства от оперативна дейност и финансиране на инвестиции е проблематична за Las Vegas Sands, особено в условията на спад и криза. Поради това дружеството е зависимо от достъпа до външен капитал, което представлява риск.

LVS
$44.88 $0.08 +0.18%
Capital Structure
Market Cap
33.4B
Enterpr. Val.
42.4B
Valuation
P/E
21.7
P/S
3.0
Dividends
Yield
1.8%
Payout
19.3%

Capital Structure

Market Cap
33.44B
Enterpr. Val.
42.42B
Revenue
11.21B
Shares Out.
745.05M
Debt/Capital
0.78
FCF Yield
7.32%

Valuation / Dividends

P/E
21.68
EPS
2.07
P/S
2.98
P/B
8.51
Div. Yield
1.78%
Div. Payout
19.32%

Capital Eff. / Margins

ROIC
12.81%
ROE
36.99%
ROA
7.38%
Gross
47.34%
Operating
23.88%
Net Profit
13.99%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Пазарната капитализация е 47 милиарда щатски долара. Акциите са поскъпнали с повече от 65 % през последната година, което отразява положителните очаквания на инвеститорите за възстановяването на компанията от пандемията.

Въпреки това компанията не изплаща дивиденти, като реинвестира цялата си печалба в развитието на бизнеса. Коефициентът P/E не е от значение, тъй като компанията не е отчела положителна нетна печалба през последната една година. Въпреки това, прогнозите са, че то ще възстанови рентабилността си сравнително бързо. Прогнозният P/E от 21 показва сравнително високи очаквания за растеж в бъдеще.

Като цяло дългът е на сравнително високо ниво, като съотношението дълг/собствен капитал е 4,12. По-голямата част от дълга обаче е дългосрочен. В момента обаче показателите не са много показателни, както виждаме нелицеприятни стойности за съотношенията P/B, P/S, ROE, ROA, ROI и маржовете, така и трябва да вземем предвид, че през последните няколко години компанията е била осакатена от пандемията и едва сега се възстановява.

Очаквания на анализаторите

17-те анализатори, които предлагат 12-месечни ценови прогнози за Las Vegas Sands Corp, имат средна цел от 69,00, с висока оценка от 80,50 и ниска оценка от 64,00. Медианната оценка представлява увеличение от +9,42% спрямо последната цена от 63,06.

  • Какво мислите за компанията? 🤔

Моля, обърнете внимание, че това не е услуга за финансово консултиране. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.