S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Las Vegas Sands: a szerencsejáték-kolosszus a kihívást jelentő világjárvány után igyekszik visszatérni a jólétbe

Vida Fazekas
23. 4. 2023
10 min read

A Las Vegas Sands egy több mint 30 éves múltra visszatekintő szerencsejáték-kolosszus, amely éppoly vonzó lehet a befektetők számára, mint amilyen visszataszító. Mint Casanova a puccos öltönyben, lenyűgözhet látványos kaszinóival és szállodáival, de a csillogás alatt egy pénzügyileg problémás és súlyosan eladósodott kolosszus rejlik, szeszélyes előélettel. Sorsa szorosan összefonódik a befektetők bizalmával, az extravagáns üdülőhelyek látogatottságával és egy járvány kialakulásával. Nézzük csak meg.

A Las Vegas Sands egy amerikai vállalat, amely kaszinókat és szállodákat üzemeltet. Sheldon Adelson alapította 1988-ban, és a világ egyik legnagyobb üdülőhely- és kaszinóüzemeltetője.

A vállalat jelenleg 6 integrált üdülőhelyet üzemeltet - 3 Makaóban, 2 Szingapúrban és 1 Las Vegasban -, és világszerte mintegy 50 000 embert foglalkoztat. A Las Vegas Sands legfontosabb piaca Makaó, ahol a kaszinók többségét birtokolja. A vállalat erős pozícióval rendelkezik, és mintegy 35%-os piaci részesedéssel piacvezető ezen a piacon. Fő versenytársai közé tartozik az MGM Resorts, a Wynn Resorts és a Galaxy Entertainment Group.

A Las Vegas Sands versenyelőnye a márka, a széles körű iparági tapasztalat, a szolgáltatás minősége és az üdülőhelyeinek egyedisége. A kockázatok közé tartozik a kínai gazdaság lassulása, a jövőbeni esetleges szigorúbb szerencsejáték-szabályozás és a verseny.

A jövőben a vállalat további terjeszkedést tervez Ázsiában, különösen Japánban, Dél-Koreában és Vietnamban. Emellett a meglévő üdülőhelyek fejlesztésébe és a vendégélmény javításába is befektet. A cél az, hogy megőrizze vezető pozícióját a szerencsejáték-üzletágak üzemeltetői között, és folyamatosan növekedjen.

A fentiek alapján a Las Vegas Sands egy rendkívül sikeres vállalat, amely több mint 30 éves múltra tekint vissza, erős pozícióval rendelkezik a kulcsfontosságú piacokon, különösen Ázsiában, és további növekedési tervekkel rendelkezik. Üzleti tevékenysége azonban a szerencsejáték-üzlettől függ, ami bizonyos kockázatot jelent.

A Las Vegas Sands több szempontból is különbözik versenytársaitól:

1. Márka és presztízs: A Las Vegas Sands a világ legnagyobb és legtekintélyesebb integrált szerencsejáték- és szórakoztatóközpontjainak üzemeltetője. A Venetian Macao, a Marina Bay Sands Szingapúrban és a The Venetian Las Vegas világhírű, és a leggazdagabb vendégkört vonzza. Ez a presztízs és státusz lehetővé teszi számukra, hogy magasabb árakat és haszonkulcsot számítsanak fel.

2. A szolgáltatások minősége és változatossága: Az LVS üdülőhelyek világszínvonalú szállást, éttermeket, vásárlási lehetőségeket, gyógyfürdőt és szórakozási lehetőségeket kínálnak. Ez nem csak egy klasszikus kaszinó, hanem egy teljes luxus üdülőhelyi élmény. Ez biztosítja az ügyfelek hűségét és a magasabb költekezést.

3. Ázsiai terjeszkedés: A legtöbb versenytársával ellentétben az LVS az ázsiai terjeszkedésre összpontosít, különösen Makaóban és Szingapúrban. Ez lehetővé tette számára a gyors növekedést és a diverzifikációt Las Vegason kívül. Ázsia hatalmas potenciált, de olyan kockázatokat is rejt magában, mint a szabályozás és a lassuló kínai gazdaság.

4. Nagyvonalú beruházások: Az LVS folyamatosan masszívan fektet be a meglévő üdülőhelyek fejlesztésébe és innovációjába. Ez biztosítja az első osztályú szolgáltatást, az egyedülálló attrakciókat és a vásárlók újbóli bevonását. Másrészt csökkenti a nyereséget és növeli a költségeket.

5. A hátránya - Adósság : A legtöbb versenytársával ellentétben az LAS-nak magas az adósságfinanszírozás aránya. Ez gyorsabb növekedést tesz lehetővé, de növeli a pénzügyi kockázatot az értékesítés visszaesése esetén. A kötvénypiacokhoz való stabil hozzáférés ezért kulcsfontosságú.

LVS
$44.88 $0.08 +0.18%

Pénzügyek

A teljes bevétel évi 13-14 milliárd USD körül van. 2020-ban 18%-kal csökkentek a COVID-19 világjárvány, valamint a kaszinók és üdülőhelyek bezárása miatt. Részben helyreálltak azonban, 2021-ben 4,1 milliárd USD-t tettek ki, de még mindig 11%-kal alacsonyabbak a járvány előtti szintnél.

Az értékesítési költségek a bevételek 50-60%-át teszik ki. A működési költségek magasak, évente mintegy 10 milliárd USD. Ez 2020-ban 1,6 milliárd USD működési veszteséget eredményez.

A nettó nyereség nagyon ingadozó, 2018-ban és 2019-ben közel 3 milliárd USD-t ér el, de a vállalat 2020-ban közel 1 milliárd USD nettó veszteségről, 2021-ben pedig 1,8 milliárd USD nyereségről számol be.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Las Vegas Sands üzletága nagyon költséges, és a nyereség a kaszinók és üdülőhelyek magas látogatottságától függ. Válságos időkben, mint például a COVID-járvány, a vállalat nagy veszteségeket termelt. Másrészről viszont a növekedés éveiben nagyon stabil nyereséget és cash flow-t tud termelni.

Mérleg

A teljes eszközállomány 20-23 milliárd USD körül van. A 2020-as évben 11%-kal csökkent a készpénz és a követelések világjárvány miatti csökkenése miatt. Azonban 2021-ben a kötvénykibocsátás és a készpénzállomány növekedése miatt részben 22 milliárd USD-re emelkedett.

A teljes kötelezettségállomány az elmúlt években elérte a 16-18 milliárd USD-t. Ez főként hosszú lejáratú adósság, amely 2020-ban 15 milliárd USD-re emelkedik. A nettó adósság (készpénzzel csökkentve) az elmúlt években 9-13 milliárd USD között mozgott.

A saját tőke viszonylag alacsony, 3,5-6,5 milliárd USD körül van. A 2020-as évben még 45%-kal, 2,2 milliárd USD-re is csökkent a bejelentett veszteség miatt. És 2021-ben részben helyreállt, 3,7 milliárd USD-re.

A működő tőke alacsony és ingadozó, sőt 2020-ban negatív. Ez arra utal, hogy a működés külső finanszírozására van szükség. Összességében az eredmények arra utalnak, hogy a Las Vegas Sands tőkeszerkezete erősen tőkeáttételes, magas a külföldi tőke aránya. A vállalat függ a külső finanszírozáshoz való hozzáféréstől, legyen az adósság vagy saját tőke.

A magas adósságállomány kockázatot hordoz az értékesítés és a nyereség csökkenése esetén. Pozitívum, hogy az adósság nagy része hosszú lejáratú, ami pénzügyi rugalmasságot biztosít. A készpénzállomány az elmúlt években javult, ami szintén pozitív. Ideális lenne azonban a saját tőke megerősítése és a külföldi tőke arányának csökkentése. Összességében a Las Vegas Sands tőkeszerkezete kockázatosnak tekinthető, azonban az iparág jellegéből és az üzletág összetettségéből adódóan elkerülhetetlen az adósság bizonyos szintje.

Pénzforgalom

A működési cash flow volatilis. 2019-ben elérte a 3 milliárd USD-t, de 2020-ban az értékesítés csökkenése miatt negatív tartományba, -1,3 milliárd USD-re esett vissza. 2022-ben ismét negatív volt (-795 millió USD).

A beruházási cash flow szintén volatilis. Tavaly az eszközértékesítések miatt elérte a 4,2 milliárd USD-t, de a korábbi években a magas beruházások miatt inkább negatív volt.

A pénzügyi cash flow pozitív, ami azt mutatja, hogy a vállalat külső finanszírozástól függ. Az elmúlt években évente akár 4 milliárd USD értékben bocsátott ki kötvényeket.

A szabad cash flow szintén ingadozó, és 2020-2021-ben negatív volt, ami a működésből származó készpénztermeléssel kapcsolatos problémákra utal (ezek ismét a világjárvány problémái voltak).

Az eredmények azt mutatják, hogy a Las Vegas Sands számára problémás a működésből származó készpénztermelés és a beruházások finanszírozásának képessége, különösen visszaesés és válság esetén. A vállalat ezért a külső tőkéhez való hozzáféréstől függ, ami kockázatot jelent.

LVS
$44.88 $0.08 +0.18%
Capital Structure
Market Cap
33.4B
Enterpr. Val.
42.4B
Valuation
P/E
21.7
P/S
3.0
Dividends
Yield
1.8%
Payout
19.3%

Capital Structure

Market Cap
33.44B
Enterpr. Val.
42.42B
Revenue
11.21B
Shares Out.
745.05M
Debt/Capital
0.78
FCF Yield
7.32%

Valuation / Dividends

P/E
21.68
EPS
2.07
P/S
2.98
P/B
8.51
Div. Yield
1.78%
Div. Payout
19.32%

Capital Eff. / Margins

ROIC
12.81%
ROE
36.99%
ROA
7.38%
Gross
47.34%
Operating
23.88%
Net Profit
13.99%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

A piaci kapitalizáció 47 milliárd USD. A részvények az elmúlt évben több mint 65%-kal emelkedtek, ami tükrözi a befektetők pozitív várakozásait a vállalatnak a világjárványból való kilábalásával kapcsolatban.

A vállalat azonban nem fizet osztalékot, minden nyereségét az üzletfejlesztésbe fekteti vissza. A P/E arány nem releváns, mivel a vállalat az elmúlt egy évben nem ért el pozitív nettó nyereséget. Az előrejelzések szerint azonban viszonylag gyorsan visszanyeri a nyereségességét. A 21-es határidős P/E viszonylag magas növekedési várakozásokat jelez a jövőre nézve.

Összességében az adósság viszonylag magas szinten van, az adósság/saját tőke arány 4,12. Az adósság nagy része azonban hosszú lejáratú. A mutatók azonban jelenleg nem túl indikatívak, ahogyan a P/B arányok, a P/S, a ROE, a ROA, a ROI és az árrés tekintetében sem látunk hízelgő számokat, úgy azt is figyelembe kell vennünk, hogy a vállalatot az elmúlt néhány évben a világjárvány bénította meg, és csak most kezd visszatérni a helyes útra.

Elemzői várakozások

A Las Vegas Sands Corp. 12 hónapos árfolyam-előrejelzését adó 17 elemző 69,00-es medián célértékkel rendelkezik, 80,50-es magas és 64,00-es alacsony becsléssel. A medián becslés +9,42%-os emelkedést jelent a legutóbbi 63,06-os árfolyamhoz képest.

  • Mit gondol a vállalatról? 🤔

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.