S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Recesiunea rezolvă 3 probleme majore ale bursei, plus că știm când se va întâmpla în sfârșit

Adrian Dumitru
24. 4. 2023
3 min read

Nicholas Colas, analist la DataTrek, spune că recesiunea ar putea ajuta la rezolvarea a trei probleme majore care afectează piețele bursiere: inflația ridicată, creșterile agresive ale ratelor dobânzii de către Fed din SUA și scăderea productivității. Deși creșterea ratelor dobânzilor și criza creditelor cresc riscul unei recesiuni, Colas spune că piețele salută încetinirea economică.

Cine este Nicholas Colas?

Nicholas Colas este un economist american și co-fondator al companiei DataTrek Research, un startup de finanțe conversaționale. El este, de asemenea, corespondent pentru CNBC și Bloomberg TV.

Este considerat un expert în domeniul burselor, al economiei și al sectorului tehnologic. Anterior, Colas a ocupat funcția de șef al strategiei de investiții la ConvergEx Group și Ladenburg Thalmann. El s-a axat pe analiza pieței și a sectorului pentru clienții instituționali.

El a declarat că piețele privesc în prezent posibilitatea unei recesiuni destul de pozitiv, deoarece aceasta ar putea rezolva unele dintre problemele grave care apasă în prezent asupra acțiunilor,potrivit DataTrek.

În analiza sa de vineri, firma a avertizat asupra riscului tot mai mare de recesiune în decurs de un sfert de an, din cauza creșterii ratelor dobân zilor, ca urmare a crizei creditelor, care a survenit în urma falimentelor bancare din martie. Dar, în ciuda acestor riscuri, piețele sunt în creștere, a declarat cofondatorul DataTrek, Nicholas Colas. O recesiune ar putea rezolva "cele mai presante trei probleme" de pe piețe cauzate de pandemie, a spus el:

A. Inflație ridicată.

Prețurile au atins un maxim al ultimilor 41 de ani în această vară și rămân mult peste ținta de inflație de 2% a Fed. Inflația ridicată a afectat puternic profiturile corporatiste și a făcut ca acțiunile să scadă cu 20% în 2022.

B. Creșteri agresive ale dobânzilor de către Fed.

Bancherii centrali au majorat ratele dobânzilor de la minimele istorice în ultimul an pentru a controla inflația. Cu toate acestea, ratele mai mari ale dobânzilor au crescut costul de rambursare a împrumuturilor pentru companii și au făcut ca obligațiunile să fie mai atractive în raport cu acțiunile.

C. Scăderea productivității pe piața muncii.

Piața forței de muncă a fost extrem de puternică în ultimii ani, iar o recesiune ar putea împiedica firmele să angajeze în masă noi lucrători, ceea ce le-ar îmbunătăți marjele de profit.

"Piețele de acțiuni americane nu numai că anticipează o recesiune iminentă, dar chiar salută posibilitatea unei recesiuni economice", a declarat Colas.

El a adăugat că toate cele trei probleme ale pieței au fost rezolvate rapid în fiecare recesiune din 1960 încoace.

"Piețele văd recesiunea ca pe o caracteristică, nu ca pe un defect." Colas a declarat anterior că el crede că SUA nu va evita o recesiune în 2023, ceea ce corespunde cu avertismentele altor experți cu privire la economie.

În timp ce Colas a spus că recesiunea va stimula profitabilitatea corporațiilor, alți experți avertizează că o recesiune este posibil să cântărească acțiunile pe termen scurt. Acțiunile ar putea scădea cu cel puțin 15% în cazul unei recesiuni chiar și ușoare, a prezis JPMorgan.

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.