S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Рецесията решава 3 основни проблема на фондовия пазар и знаем кога най-накрая ще се случи

Ventseslav Vodenicharov
24. 4. 2023
1 min read

Според анализатора на DataTrek Никълъс Колас рецесията би могла да помогне за решаването на три основни проблема, които тормозят пазарите на акции: високата инфлация, агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Фед на САЩ и спадащата производителност. Въпреки че повишаването на лихвените проценти и кредитната криза увеличават риска от рецесия, Колас казва, че пазарите приветстват икономическия спад.

Кой е Никълъс Колас?

Никълъс Колас е американски икономист и съосновател на стартъпа за разговорни финанси DataTrek Research. Той е и кореспондент на CNBC и Bloomberg TV.

Смятан е за експерт по фондовите пазари, икономиката и технологичния сектор. Преди това Колас е работил като ръководител на инвестиционната стратегия в ConvergEx Group и Ladenburg Thalmann. Той се е фокусирал върху пазарни и секторни анализи за институционални клиенти.

Според него в момента пазарите гледат доста положително на възможността за рецесия, тъй като тя би могла да реши някои от сериозните проблеми, които в момента тежат на акциите,според DataTrek.

В анализа си от петък фирмата предупреди за нарастващия риск от рецесия в рамките на четвърт година поради повишаването на лихвените проценти в резултат на кредитната криза, породена от банковите фалити през март. Но въпреки тези рискове пазарите се покачват, заяви съоснователят на DataTrek Николас Колас. Според него рецесията може да реши "трите най-належащи проблема" на пазарите, причинени от пандемията:

A. Висока инфлация.

Цените достигнаха 41-годишен връх това лято и остават доста над целта на Фед за инфлация от 2%. Високата инфлация засегна сериозно корпоративните печалби и доведе до спад на акциите с 20% през 2022 г.

B. Агресивно повишаване на лихвените проценти от страна на Фед.

През последната година централните банкери повишиха лихвените проценти от исторически ниски нива, за да контролират инфлацията. По-високите лихвени проценти обаче повишиха разходите на дружествата за погасяване на заеми и направиха облигациите по-привлекателни в сравнение с акциите.

C. Намаляваща производителност на пазара на труда.

През последните години пазарът на труда е изключително силен и рецесията може да попречи на фирмите масово да наемат нови работници, което би подобрило маржовете им на печалба.

"Пазарите на акции в САЩ не само очакват предстояща рецесия, но всъщност приветстват възможността за икономически спад", каза Колас.

Той добави, че и трите пазарни проблема са били бързо разрешавани при всяка рецесия от 1960 г. насам.

"Пазарите разглеждат рецесията като особеност, а не като грешка." По-рано Колас заяви, че според него САЩ няма да избегнат рецесията през 2023 г., което кореспондира с предупрежденията на други експерти за икономиката.

Докато Колас заяви, че спадът ще повиши корпоративната рентабилност, други експерти предупреждават, че рецесията вероятно ще натежи на акциите в краткосрочен план. Акциите могат да спаднат с поне 15% в случай на дори лека рецесия, прогнозира JPMorgan.

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.