S&P 500 ^GSPC 5,307.61 +0.08%
Nvidia NVDA $947.76 +2.48%
Tesla TSLA $173.86 -2.03%
Microsoft MSFT $424.49 +1.02%
Apple AAPL $191.25 +0.73%
Amazon AMZN $183.63 -0.58%
Meta META $469.22 -0.57%
Alphabet GOOG $178.19 +0.51%

A recesszió megoldja a 3 legnagyobb tőzsdei problémát, és azt is tudjuk, mikor fog végre bekövetkezni

Bandi Császár
24. 4. 2023
4 min read

Nicholas Colas, a DataTrek elemzője szerint a recesszió segíthet megoldani a részvénypiacokat sújtó három fő problémát: a magas inflációt, az amerikai Fed agresszív kamatemeléseit és a csökkenő termelékenységet. Bár az emelkedő kamatlábak és a hitelválság növeli a recesszió kockázatát, Colas szerint a piacok üdvözlik a gazdasági visszaesést.

Ki az a Nicholas Colas?

Nicholas Colas amerikai közgazdász és a DataTrek Research nevű társfinanszírozási startup társalapítója. Emellett a CNBC és a Bloomberg TV tudósítója.

A tőzsdék, a közgazdaságtan és a technológiai szektor szakértőjeként tartják számon. Colas korábban a ConvergEx Group és a Ladenburg Thalmann befektetési stratégiáért felelős vezetője volt. Az intézményi ügyfelek számára végzett piaci és ágazati elemzésekre összpontosított.

Elmondása szerint a piacok jelenleg meglehetősen pozitívan tekintenek a recesszió lehetőségére, mivel az megoldhatna néhány komoly problémát, amelyek jelenleg a részvényeket terhelik -írja a DataTrek.

A cég pénteki elemzésében arra figyelmeztetett, hogy a márciusi bankcsődökből eredő hitelválság következtébenemelkedő kamatlábak miatt negyed éven belül egyre nagyobb a recesszió kockázata. A DataTrek társalapítója, Nicholas Colas szerint azonban e kockázatok ellenére a piacok emelkednek. Szerinte egy recesszió megoldhatná a világjárvány okozta "három legégetőbb problémát" a piacokon:

A. Magas infláció.

Az árak idén nyáron 41 éves csúcsot értek el, és továbbra is jóval a Fed 2%-os inflációs célja felett vannak. A magas infláció súlyosan érintette a vállalati profitokat, és a részvények 2022-ben 20%-kal estek.

B. A Fed agresszív kamatemelései.

A jegybankárok az elmúlt évben történelmi mélypontról emelték a kamatlábakat, hogy megfékezzék az inflációt. A magasabb kamatlábak azonban megemelték a vállalatok hiteltörlesztési költségeit, és a kötvényeket vonzóbbá tették a részvényekhez képest.

C. Csökkenő termelékenység a munkaerőpiacon.

A munkaerőpiac az elmúlt években rendkívül erős volt, és egy recesszió megakadályozhatja a cégeket abban, hogy tömegesen vegyenek fel új munkavállalókat, ami javítaná a haszonkulcsukat.

"Az amerikai részvénypiacok nem csak előre látják a közelgő recessziót, hanem valójában üdvözlik a gazdasági visszaesés lehetőségét" - mondta Colas.

Hozzátette, hogy 1960 óta minden recesszióban gyorsan megoldódott mindhárom piaci probléma.

"A piacok a recessziót jellemzőnek, nem pedig hibának tekintik." Colas korábban azt mondta, hogy szerinte az Egyesült Államok 2023-ban sem fogja elkerülni a recessziót, ami egybevág más szakértők gazdasággal kapcsolatos figyelmeztetéseivel.

Míg Colas szerint a visszaesés növelni fogja a vállalati nyereségességet, más szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a recesszió rövid távon valószínűleg meg fogja terhelni a részvényeket. A JPMorgan előrejelzése szerint a részvények még egy enyhe recesszió esetén is legalább 15%-ot eshetnek.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.