S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Recesija rešuje 3 glavne težave na borzi in vemo, kdaj se bo končno zgodila

Dragoslav Golob
24. 4. 2023
3 min read

Analitik podjetja DataTrek Nicholas Colas pravi, da bi lahko recesija pomagala rešiti tri glavne težave, ki pestijo delniške trge: visoko inflacijo, agresivno zviševanje obrestnih mer s strani ameriške centralne banke Fed in upadanje produktivnosti. Čeprav naraščajoče obrestne mere in kreditni krč povečujejo tveganje recesije, Colas pravi, da trgi pozdravljajo gospodarski upad.

Kdo je Nicholas Colas?

Nicholas Colas je ameriški ekonomist in soustanovitelj zagonskega podjetja DataTrek Research, ki se ukvarja s pogovornimi financami. Je tudi dopisnik televizijskih postaj CNBC in Bloomberg.

Velja za strokovnjaka za delniške trge, ekonomijo in tehnološki sektor. Pred tem je bil Colas vodja naložbene strategije v skupinah ConvergEx Group in Ladenburg Thalmann. Osredotočal se je na analize trgov in sektorjev za institucionalne stranke.

Po njegovih besedah trgi trenutno precej pozitivno gledajo na možnost recesije, saj bi ta lahko rešila nekatere resne težave, ki trenutno bremenijo delnice, navaja DataTrek.

Podjetje je v petkovi analizi opozorilo na vse večje tveganje recesije v četrt leta zaradi naraščajočih obrestnih mer, ki so posledica kreditnega krča, nastalega zaradi marčevskih propadov bank. Toda kljub tem tveganjem trgi rastejo, je dejal soustanovitelj podjetja DataTrek Nicholas Colas. Recesija bi lahko odpravila "tri najbolj pereče težave" na trgih, ki jih je povzročila pandemija, je dejal:

A. Visoka inflacija.

Letos poleti so cene dosegle 41-letno najvišjo raven in ostajajo precej nad 2-odstotnim inflacijskim ciljem FED-a. Visoka inflacija je močno prizadela dobičke podjetij in povzročila, da so delnice v letu 2022 padle za 20 %.

B. Agresivno zviševanje obrestnih mer s strani Fed.

Centralni bankirji so v zadnjem letu dvignili obrestne mere z zgodovinsko najnižjih ravni, da bi nadzorovali inflacijo. Vendar so višje obrestne mere podjetjem zvišale stroške odplačevanja posojil, obveznice pa so postale privlačnejše v primerjavi z delnicami.

C. Zmanjševanje produktivnosti na trgu dela.

Trg dela je bil v zadnjih letih izjemno močan, recesija pa bi lahko podjetjem preprečila množično zaposlovanje novih delavcev, kar bi izboljšalo njihove profitne marže.

"Ameriški delniški trgi ne le pričakujejo bližajočo se recesijo, ampak dejansko pozdravljajo možnost gospodarskega upada," je dejal Colas.

Dodal je, da so se vsi trije tržni problemi hitro rešili v vsaki recesiji od leta 1960.

"Trgi vidijo recesijo kot značilnost, ne kot napako." Colas je pred tem dejal, da se po njegovem mnenju ZDA leta 2023 ne bodo izognile recesiji, kar se ujema z opozorili drugih strokovnjakov glede gospodarstva.

Medtem ko je Colas dejal, da bo recesija povečala dobičkonosnost podjetij, drugi strokovnjaki opozarjajo, da bo recesija kratkoročno verjetno obremenila delnice. Družba JPMorgan je napovedala, da bi lahko delnice v primeru celo blage recesije padle za vsaj 15 %.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.