S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Moje 4 hlavní důvody, proč si myslím, že se blíží "konečná fáze" dominance Tesly $TSLA+0.6%  👇

1) Konkurence se probouzí.

2) Technologický náskok se vytrácí. Navíc Muskem slibovaná autonomní technologie není tak blízko, jak stále tvrdí.

3) Prodeje v některých oblastech kolísají a klesají marže. A přestože si každý myslí, že snižování cen je jen strategický krok jak dosáhnout na daňové úlevy, já tam vidím spíše lapání po dechu a záchraně prodejů - konkurence nedělá podobné kroky, přestože jim jde o tentýž dotace.

4) Elon Musk přehání. Charismatický CEO sice dokáže přilákat pozornost, ale často slibuje nereálné termíny a výsledky, což už mnozí zpozorovali.


Chapu že každý pokles haters potěší ale mel jsrm chvili čas tak jsem se ještě podibsl co na to Teslacek. Tak tady to máte podrobně racionálně srozumitelně, ono pokud se o něčem chcete bavit tak se navyplací ignorovst fakta.

https://youtu.be/IAOihz1LwZE

Pokud by tato debata měla někam směřovat, tak tady není odkaz na to, kam bude Tesla směřovat po zbytek roku. Já akcionář nejsem, krátkodobě je mi úplně jedno co s nimi bude, když v delším horizontu stejně neobstojí, když se na EV nevy..

Ach, jo, tak proč se vůbec snažím postovat fakta? 🤷‍♂️Když ji nechceš ani shortovat. Mimochodem to by se možná krátkodobě vyplatilo, jedna z možností, která předpokládá recesi před nabehem dvojky a další slevy stávajících modelů, předpovídá možný další výrazný propad ceny akcií v tomto roce. To ale nic nemění na perspektivě. Petrolheds jsou odsouzení k osudu přátel parniho stroje. Fakt😂

Tých bodov mohlo byť pokojne viac. S pribúdajúcou konkurenciou ďalších stoviek nových modelov v najbližších rokoch to bude mať Tesla čoraz ťažšie. Vidíme spomalenie rastu, áno je neudržateľné, aby pri týchto číslach spoločnosť rástla 50%+ každý rok, aj keď si to niektorí Tesla fans mysleli. Už teraz vidíme, že bude ťažko udržateľných aj 30%. A hlavne je to stále len automobilka, ktorá sa obchoduje na hodnotách technologickej spoločnosti, takže na týchto úrovniach stále vysoké riziko oproti zisku. Ale ako vidíme posledné roky je Tesla obchodovaná iracionálne s vysokou prémiou, uvidíme však dokedy :)

Myslím si, že to je otázka času, kdy je někdo předežene v autonomním řízení či cenově dostupném modelu, to by mohl být bod zlomu.

Budu se opakovat, ale nevadí

1) Konkurence se probouzí.

– No a co? Tesla snad spí?

2) Technologický náskok se vytrácí. Navíc Muskem slibovaná autonomní technologie není tak blízko, jak stále tvrdí.

- To soudíte z čeho? To je stejné věštění z koule které jindy jiným vytýkáte.

3) Prodeje v některých oblastech kolísají a klesají marže. A přestože si každý myslí, že snižování cen je jen strategický krok jak dosáhnout na daňové úlevy, já tam vidím spíše lapání po dechu a záchraně prodejů - konkurence nedělá podobné kroky, přestože jim jde o tentýž dotace.

-  Zisk je kombinací marží a prodejů, balancování je evidentní a dělá je každý. Je Tesla zisková a jak se její zisk vyvíjí v čase? Podívejte se.

4) Elon Musk přehání. Charismatický CEO sice dokáže přilákat pozornost, ale často slibuje nereálné termíny a výsledky, což už mnozí zpozorovali.

– No a co? Důležité je, co splnil a dosáhl nebo ne? Navíc výkonnou organizaci má na starosti Tom Zhu. Zjistěte si o něm něco.

A na závěr-  @victor_nettoyeur uvedl odkaz, aspoň si to přečtěte a můžete polemizovat s konkrétními údaji a pravděpodobnostmi, to by mělo smysl.

https://ark-invest.com/articles/valuation-models/arks-tesla-price-target-2027/

Sám ste sa zdiskreditovali poslednou vetou. To naozaj ešte niekto berie vážne tie "výkriky do tmy" od tety Katky? Veď už predsa z logických dôvodov nemôžete tomu veriť. Viete čo by znamenala cena akcií 2000 dolárov? 12 násobok momentálnej hodnoty Tesly, čo by znamenalo 6,3 bilióna dolárov.  Tesla fans by sa už mali spamätať a pozrieť sa realite do očí...

A ano, svým způsobem Tesla spí. Každý ze snílků už mluví o autonomním řízení (já o něm od Tesly slyším už víc jak 5 let, kde je?) a levném EV, kde je? Dobré, máme obrázky, super, hezké, začněte prodávat tedy obrázky aut....

Soudím z čeho, přestože EV nemám rád, studuju to a vidím tech. pokrok u konkurence, kde jednak každý nabízí něco unikátního a druhak to opět stáhne klientelu Tesle (btw jsem četl, že z EV společností se kazí nejvíce modelů značky Tesla, technologický grál no).

K trojce bych dodal to, že nesmyslnou valuaci zachranovaly právě obří marže, klesají, mizí jakékoli poslední ospravedlnění pro cenu akcie, ted je to čistě - Tesla to the moon, dobrý nákup za 100,200,500$, prostě všude.

Nevšimnul jsem si, že by pan Zhu někdy tweety srazil akcii dolů, nevšimnul jsem si, že by pan Zhu někdy sliboval datumy, které 17x změní a nedodrží.

Tesla je jen kupa lží spojená s důvěryhodností naivních mladých investorů, kteří při každém investovaném dolaru šmátrají po klíčkách od budoucího Lamba.

Se všemi těmihle body vesměs souhlasím, ale stejně asi půjdu proti davu a řeknu, že si nemyslím, že by Tesla měla jen tak "skončit" a řikám to především kvůli Elonovi, který opravdu dokáže nesmyslné věci. Jak? To nevím, ale tajně doufám, že něco přijde - ať už jsou to levné automobily díky pressu, nebo skrz vývoj softwaru.

Neskončí, ale jsou dvě cesty. Vydat se jinou cestou (méně EV) nebo propadat na trhu s EV a ztrácet tak svůj elán.

Myslím si, že hromada peněz a úspěchu je právě v tom autonomním softwaru. Nedávno jsem četl, že pokud by fungoval, tak Tesla v podstatě může vozy prodávat s nulovou marží, a vydělávat mraky peněz právě skrz software.

Tesle taky moc nevěřím a je vidět, že přišla o svůj náskok. Technologie už mají ostatní automobilky taky super, myslím si, že Mercedes je na tom s autonomním řízením nejlépe. Tesla za 80 $ by byla fajn ale takhle je to úplně mimo.

Konečně to někdo "řekl na hlas". Přijde mi, že tento názor nás tu zastává vícero, ale ta fanbase Tesly je tak obří a zaujatá, že tam nemáme šanci pochodit s argumenty 😄 PRostě Musk řekl a Musk slíbil, tak to bude a přes to nejede vlak. Dobrý point je i v jeho vytíženosti, táhnout tolik špičkových společností, to prostě nelze na plno dělat pořád.

Přesně tak, jakmile řeknete jiný názor, tak vás zpraží komunita Tesly proč se pletete.

No jo no. Hodně lidí si myslí že Tesla je hrozně pokroková a každý ji žere. Akorát že ji každý žral na jejím samotným počátku, byl to opravdu velký BOOM. Průlom na trhu, to se jim povedlo, ale muselo jim být jasný, že se toho chytí i někdo jiný a bude to dělat ještě líp, bude tomu dávat víc.

Tak ono se stačí podívat jen na konkurenci v Číně, která je aktuálně největší trh. Každé čtvrté prodané auto je EV, ale Tesla tam má pouze cca 9%, zatímco BYD okolo 30%. Jestli to začnou hrnout do celého světa, tak teprve začne pořádná sranda;)

Přesně tak, stejně tak v USA v jejich top destinacích tratí na podílu, zatímco konkurence roste. Evropa to pravděpodobně nespasí a stejně tu bude dominovat nějaký Číňan nakonec nebo klasicky to vezme do svých rukou VW.

Já to osobně mám tak, že Teslu nemusím jen kvůli tomu, že je vede Musk. Ten tu společnost strašně pozvednul, ale zároven je často jejím katem, navíc mi přijde, že si na sebe vytváří obrovský nátlak, tamhle SpaceX, tamhle transformace Twitteru, to prostě nemůže být ani v lidských silách dát 100% všemu.

Musk faktor je věc, co by k investici neměla patřit. Popravdě jsem nikdy v životě neviděl akcii nebo společnost, která vykáže prudký růst nebo pokles na základě tweetů, mimo Teslu.

Já souhlasím. Je to přesně tak jak píšete. Tesla už není tak zářná, protože není na trhu sama. Ostatní jí dohánějí a možná i předhánějí

Přesně tak to je, rád bych těm zaslepeným investorům otevřel oči. EV neuznávám celkově, ale neznamená to, že je můj úsudek zaujatý nebo zkreslený, nyní cílím na Teslu a její šílenou základnu investorů, kteří argumentují pořád stejně - 1. Rok 2030 a výroba milionu aut ročně - Kdo je bude kupovat na přeplněném trhu? To nevím. 2. Tesla není jen o EV. A očem tedy je? Z čeho má většinové příjmy? 3. Tesla bude o solárech a robotech. Krása, a kde jsou?

Konečně někdo objektivní😁 Navíc to Musk tolik ovlivňuje, že investice sem je opravdu jak na houpačce.

Počítám, že mi někdo opět napíše: Ale Tesla není jen o elektroautech, budoucnost bude taková a taková, až si dověštíte z křištálové koule, tak mrkněte na tyto 4 další body, proč bude Tesla na EV odvětví závislá i nadále, a proto mají v tuto chvíli vážný problém -


1. Elektromobily tvoří většinu příjmů Tesly. V roce 2020 tvořily tržby z prodeje elektromobilů Model S, 3 a X přibližně 95 % celkových tržeb Tesly. Bez tohoto segmentu by Tesla nebyla životaschopná - Kdo napíše, že budoucnost Tesly nebude o EV, ten jen přiživuje mou prvotní myšlenku, že Elon přiláká pozornost a dobře navnadí na imaginární termíny a technologie.


2. Investice Tesly směřují převážně do elektromobilů a baterií. Tesla v posledních letech investovala desítky miliard dolarů do rozvoje nových elektromobilů, zvyšování produkce a kapacit baterií. Tyto investice nemůže jen tak opustit a říct si, jdeme se zaměřit plně na něco jiného.


3. Výrobní kapacity Tesly jsou plně vytíženy elektromobily. Gigafactory a automobilové závody Tesly jsou optimalizovány pro výrobu elektromobilů Model 3 a Y s maximálními kapacitami. Přechod na jiný typ výroby by byl komplikovaný.


4. Cílem Tesly je urychlit přechod na udržitelnou energii. Posláním a vizí Tesly je urychlit globální přijetí udržitelné energie. Elektrifikace dopravy je hlavním prostředkem k naplnění tohoto poslání, proto bude a musí být i nadále klíčová.

Tento styl uznávám, není umění se do něčeho pustit a kritizovat, umění je kritizovat a mít proto dobré argumenty 👌 Jsem zvědav, jestli se ozve nějaký Tesla fan a položí na tohle protiargumenty.

@victor_nettoyeur uvedl odkaz,

a tam protiargumenty jsou, Hlavně v -The chart revenue, EBITDA, and value by business-line.-

https://ark-invest.com/articles/valuation-models/arks-tesla-price-target-2027/