S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Potrivit lui Jeremy Siegel, Fed omite un aspect crucial. Și anume? Și ce ar putea însemna acesta pentru economie?

Adrian Dumitru
24. 4. 2023
5 min read

Fed continuă să lupte neîncetat împotriva inflației ridicate și, în ultima vreme, a precizat că aceasta este prioritatea sa numărul unu în orice situație. Însă, potrivit lui Jeremy Siegel, Fed omite un lucru important.

Ratele ridicate ale dobânzilor, condițiile mai stricte de creditare și o încetinire a activității economice - acestea sunt principalele probleme cu care s-ar putea confrunta acțiunile americane în următoarele șase luni, avertizează profesorul Jeremy Siegel, de la Wharton. Motivul este politica sistemului bancar central american, care continuă să crească ratele dobânzilor în ciuda turbulențelor din industria bancară.

Cine este Jeremy Siegel?

Jeremy Siegel este un economist american, profesor de finanțe la Wharton School din cadrul Universității din Pennsylvania și autor al mai multor cărți despre investiții. S-a născut în 1946 și și-a obținut doctoratul în economie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT ). Siegel este adesea numit "guru" al pieței bursiere și este cunoscut pentru teoriile sale privind investițiile pe termen lung.

Siegel este autorul cărții "Stocks for the Long Run", publicată pentru prima dată în 1994 și una dintre cele mai importante cărți despre investițiile la bursă. În această carte, Siegel susține că acțiunile sunt cea mai bună investiție pe termen lung, depășind inflația și oferind randamente mai mari decât alte vehicule de investiții, cum ar fi obligațiunile sau mărfurile.

Profesorul Siegel este, de asemenea, un comentator frecvent în mass-media pe teme economice și financiare. Analizele și opiniile sale cu privire la evoluțiile pieței și la investiții sunt respectate și urmate pe scară largă de investitori și analiști economici deopotrivă.

Ce îl îngrijorează pe Siegel?

Potrivit profesorului Siegel, Fed nu a reușit să treacă cu vederea înăsprirea standardelor de creditare și reducerea împrumuturilor. Sistemul bancar și scăderea creditării sugerează un declin al activității economice. Un exemplu de impact al condițiilor mai stricte de creditare este falimentul Silicon Valley Bank, care este deja resimțit de consumatorii americani.

Într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat cu sistemul bancar și ceea ce văd în datele privind creditarea care se prăbușește de pe o stâncă, prevestește un declin mult mai mare al activității economice.

Prin urmare, s-ar putea să fie vremuri grele pentru economie din cauza costurilor mai mari de împrumut, a accesului mai redus la credite și a unei posibile creșteri a șomajului. Siegel este pesimist în ceea ce privește acțiunile americane și economia, deoarece Fed intenționează să majoreze ratele dobânzilor în ciuda turbulențelor din industria bancară.

https://www.youtube.com/watch?v=9TDjMlzoFjw

Cred că Fed a făcut deja prea multe... Traiectoria lor a fost prea mare.

Profesorul Siegel crede că Fed crește ratele prea mult. Orice altă majorare a ratelor de către Fed ar putea însemna durere pentru acțiunile americane și ar crește probabilitatea unei recesiuni în SUA. În ultimele 12 luni, Fed a majorat ratele de bază ale dobânzii de la aproape zero la 4,75%.

Traderii se așteaptă ca Fed să ofere încă o majorare a ratei cu 25 de puncte de bază la ședința din luna mai și să înceapă reducerea ratelor în iulie. Cu toate acestea, profesorul Siegel are o opinie diferită. El crede că Fed ar trebui să reducă ratele în acest an mai puțin decât indică contractele futures, odată ce factorii de decizie politică vor observa o încetinire a inflației și a activității economice.

Deși ar putea fi dificil în următoarele trei-șase luni, dacă nu sunteți foarte tactici și pe termen foarte scurt, nu sunt un vânzător.

Așadar, următoarele șase luni vor fi dificile pentru economia americană, potrivit lui Siegel. Investitorii ar trebui să fie pregătiți pentru potențiale probleme și să urmărească îndeaproape evoluția pieței. Vremurile dificile pentru economia și acțiunile americane ar putea însemna provocări și pentru piețele globale, întrucât SUA este în continuare cea mai mare economie mondială.

Unii analiști consideră că noi majorări ale ratelor dobânzilor ar putea duce la creșterea inflației și la încetinirea creșterii economice. Majorarea ratelor ar putea crește costul împrumuturilor pentru întreprinderi și consumatori, ceea ce ar putea duce la scăderea consumului și, la rândul său, la o scădere a activității economice. Această încetinire ar putea afecta în mod negativ profiturile corporatiste, ceea ce s-ar putea traduce printr-o scădere a prețurilor acțiunilor.

Concluzie

Predicțiile profesorului Siegel pot trimite un semnal important unor investitori și analiști economici. Este important să fim prudenți și să monitorizăm evoluțiile viitoare. Investitorii ar trebui să fie pregătiți pentru posibilitatea ca acțiunile americane să se confrunte cu dificultăți în următoarele luni și ca economia să încetinească.

Altfel, Jeremy Siegel consideră că acestea sunt probleme pe termen scurt. În cadrul interviului, el a recunoscut că este încă optimist în ceea ce privește performanța pe termen lung a acțiunilor. Așadar, dacă scenariul lui Siegel se adeverește, am putea vedea mai multe oportunități interesante pentru investitori.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.