S&P 500 ^GSPC 5,312.24 +0.08%
Tesla TSLA $181.71 +3.86%
Microsoft MSFT $430.95 +1.32%
Meta META $463.84 -1.07%
Amazon AMZN $182.01 -0.83%
Apple AAPL $192.08 +0.55%
Nvidia NVDA $951.94 +0.44%
Alphabet GOOG $178.93 +0.26%

Jeremy Siegel szerint a Fed figyelmen kívül hagy egy lényeges pontot. Mégpedig? És mit jelenthet ez a gazdaság számára?

Adorján Fülöp
24. 4. 2023
6 min read

A Fed továbbra is könyörtelenül küzd a magas infláció ellen, és az utóbbi időben világossá tette, hogy ez minden körülmények között az első számú prioritása. Jeremy Siegel szerint azonban a Fed egy fontos dolgot figyelmen kívül hagy.

Magas kamatlábak, szigorodó hitelfeltételek és a gazdasági tevékenység visszaesése - ezek a fő problémák, amelyekkel az amerikai részvények a következő hat hónapban szembesülhetnek - figyelmeztet Jeremy Siegel, a Wharton professzora. Ennek oka az amerikai központi bankrendszer politikája, amely a bankszektorban tapasztalható zavarok ellenére folyamatosan emeli a kamatokat.

Ki az a Jeremy Siegel?

Jeremy Siegel amerikai közgazdász, a Pennsylvaniai Egyetem Wharton Schooljának pénzügyi professzora és több befektetéssel foglalkozó könyv szerzője. 1946-ban született, és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) közgazdaságtudományi doktori fokozatát a Massachusetts Institute of Technology-n szerezte. Siegelre gyakran a tőzsde "gurujaként" hivatkoznak, és a hosszú távú befektetésekről szóló elméleteiről ismert.

Siegel a "Stocks for the Long Run" című könyv szerzője, amely először 1994-ben jelent meg, és a tőzsdei befektetés egyik legfontosabb könyve. Ebben a könyvben Siegel amellett érvel, hogy a részvények a legjobb hosszú távú befektetések, amelyek felülmúlják az inflációt és magasabb hozamot kínálnak, mint más befektetési eszközök, például a kötvények vagy az áruk.

Siegel professzor a médiában is gyakran nyilatkozik gazdasági és pénzügyi kérdésekről. A piaci fejleményekkel és befektetésekkel kapcsolatos elemzéseit és véleményét a befektetők és a gazdasági elemzők egyaránt nagyra értékelik és követik.

Mi foglalkoztatja Siegelt?

Siegel professzor szerint a Fed elmulasztotta figyelmen kívül hagyni a hitelezési normák szigorítását és a hitelfelvétel csökkentését. A bankrendszer és a hitelezés visszaesése a gazdasági aktivitás csökkenésére utal. A hitelfeltételek szigorodásának hatására példa a Silicon Valley Bank csődje, amelyet már az amerikai fogyasztók is megéreztek.

Ami a bankrendszerrel történt, és amit a hitelezési adatokban látok, hogy a hitelezés lezuhan, az a gazdasági tevékenység sokkal nagyobb mértékű visszaesését vetíti előre.

Ennek eredményeként a gazdaságra nehéz idők jöhetnek a magasabb hitelköltségek, a hitelhez való hozzáférés csökkenése és a munkanélküliség lehetséges növekedése miatt. Siegel pesszimista az amerikai részvényekkel és a gazdasággal kapcsolatban, mert a Fed a bankszektorban tapasztalható zavarok ellenére kamatemelést tervez.

https://www.youtube.com/watch?v=9TDjMlzoFjw

Úgy vélem, a Fed már így is túl sokat tett... A pályájuk túl magasan van.

Siegel professzor szerint a Fed túl magasra emeli a kamatokat. Bármilyen további kamatemelés a Fed részéről fájdalmat jelenthet az amerikai részvények számára, és növelheti az amerikai recesszió valószínűségét. Az elmúlt 12 hónapban a Fed a nulla közeli szintről 4,75%-ra emelte az alapkamatokat.

A kereskedők arra számítanak, hogy a Fed májusi ülésén újabb 25 bázispontos kamatemelést hajt végre, és júliusban megkezdi a kamatcsökkentést. Siegel professzor azonban más véleményen van. Szerinte a Fednek idén alacsonyabb kamatcsökkentést kellene végrehajtania, mint amit a határidős ügyletek jeleznek, amint a döntéshozók az infláció és a gazdasági tevékenység lassulását látják.

Bár a következő három-hat hónapban kemény lehet, hacsak nem nagyon taktikus és nagyon rövid távú, nem vagyok eladó.

Az elkövetkező hat hónap tehát kihívás lesz az amerikai gazdaság számára Siegel szerint. A befektetőknek fel kell készülniük a lehetséges problémákra, és szorosan figyelemmel kell kísérniük a piaci fejleményeket. Az amerikai gazdaság és a részvények számára nehéz idők a globális piacok számára is kihívásokat jelenthetnek, mivel az USA még mindig a világ legnagyobb gazdasága.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy a további kamatemelések az infláció emelkedéséhez és a gazdasági növekedés lassulásához vezethetnek. Az emelkedő kamatlábak növelhetik a vállalkozások és a fogyasztók hitelfelvételi költségeit, ami a fogyasztás csökkenéséhez, és ezáltal a gazdasági aktivitás visszaeséséhez vezethet. Ez a lassulás negatívan befolyásolhatja a vállalati nyereséget, ami a részvényárfolyamok csökkenésében nyilvánulhat meg.

Következtetés

Siegel professzor előrejelzései fontos jelzést küldhetnek egyes befektetőknek és gazdasági elemzőknek. Fontos, hogy óvatosak legyünk és figyeljük a további fejleményeket. A befektetőknek fel kell készülniük arra a lehetőségre, hogy az amerikai részvények az elkövetkező hónapokban nehézségekkel szembesülnek, és a gazdaság lassulhat.

Jeremy Siegel egyébként úgy látja, hogy ezek rövid távú problémák. Az interjúban elismerte, hogy továbbra is bízik a részvények hosszú távú teljesítményében. Ha tehát Siegel forgatókönyve valóra válik, akkor további érdekes lehetőségeket láthatunk a befektetők számára.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.