S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Jeremy Siegel meni, da Fed spregleda eno ključno točko. In sicer? In kaj bi to lahko pomenilo za gospodarstvo?

Dragoslav Golob
24. 4. 2023
4 min read

Fed se še naprej vztrajno bori proti visoki inflaciji in v zadnjem času je jasno pokazala, da je to njena najpomembnejša prednostna naloga v vseh okoliščinah. Toda po mnenju Jeremyja Siegla Fed spregleda eno pomembno stvar.

Visoke obrestne mere, zaostreni kreditni pogoji in upad gospodarske aktivnosti - to so glavne težave, s katerimi bi se lahko ameriške delnice soočile v naslednjih šestih mesecih, opozarja Jeremy Siegel, profesor na Whartonu. Razlog za to je politika ameriškega centralnega bančnega sistema, ki kljub pretresom v bančništvu še naprej zvišuje obrestne mere.

Kdo je Jeremy Siegel?

Jeremy Siegel je ameriški ekonomist, profesor financ na šoli Wharton na Univerzi v Pensilvaniji in avtor več knjig o naložbah. Rodil se je leta 1946 in doktoriral iz ekonomije na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Siegela pogosto imenujejo "guru" borze in je znan po svojih teorijah o dolgoročnih naložbah.

Siegel je avtor knjige "Stocks for the Long Run", ki je prvič izšla leta 1994 in je ena najpomembnejših knjig o naložbah na borzi. V tej knjigi Siegel trdi, da so delnice najboljša dolgoročna naložba, saj presegajo inflacijo in zagotavljajo višje donose kot drugi naložbeni instrumenti, kot so obveznice ali blago.

Profesor Siegel je tudi pogost komentator gospodarskih in finančnih vprašanj v medijih. Njegove analize in mnenja o dogajanju na trgu in naložbah spoštujejo in spremljajo tako vlagatelji kot gospodarski analitiki.

Kaj skrbi Siegela?

Profesor Siegel meni, da Fed ni spregledala strožjih posojilnih standardov in zmanjšanja zadolževanja. Bančni sistem in zmanjšanje obsega posojil kažeta na upad gospodarske aktivnosti. Primer vpliva strožjih pogojev kreditiranja je propad banke Silicon Valley Bank, ki ga že občutijo ameriški potrošniki.

To, kar se je zgodilo z bančnim sistemom, in podatki o upadanju posojil, ki jih opažam v podatkih, dejansko napovedujejo veliko večji upad gospodarske dejavnosti.

Posledično se lahko zgodi, da bodo za gospodarstvo težki časi zaradi višjih stroškov izposojanja, slabšega dostopa do posojil in morebitnega povečanja brezposelnosti. Siegel je pesimističen glede ameriških delnic in gospodarstva, saj Fed kljub pretresom v bančništvu načrtuje zvišanje obrestnih mer.

https://www.youtube.com/watch?v=9TDjMlzoFjw

Menim, da je Fed že storil preveč... Njihova trajektorija je bila previsoka.

Profesor Siegel meni, da Fed previsoko zvišuje obrestne mere. Vsako nadaljnje zvišanje obrestnih mer s strani Fed bi lahko pomenilo bolečino za ameriške delnice in povečalo verjetnost recesije v ZDA. V zadnjih 12 mesecih je Fed zvišal osnovne obrestne mere s skoraj nič na 4,75 %.

Trgovci pričakujejo, da bo Fed na majskem zasedanju še enkrat zvišal obrestne mere za 25 bazičnih točk, julija pa jih bo začel zniževati. Profesor Siegel pa je drugačnega mnenja. Po njegovem mnenju bi morala Fed letos znižati obrestne mere manj, kot nakazujejo terminske pogodbe, ko bodo oblikovalci politike zaznali upočasnitev inflacije in gospodarske aktivnosti.

Čeprav bo v naslednjih treh do šestih mesecih morda težko, če niste zelo taktični in zelo kratkoročni, nisem prodajalec.

Po Sieglovih besedah bo torej prihodnjih šest mesecev za ameriško gospodarstvo zahtevnih. Vlagatelji morajo biti pripravljeni na morebitne težave in pozorno spremljati dogajanje na trgu. Težki časi za ameriško gospodarstvo in delnice bi lahko pomenili tudi izzive za svetovne trge, saj so ZDA še vedno največje svetovno gospodarstvo.

Nekateri analitiki menijo, da bi nadaljnje zviševanje obrestnih mer lahko povzročilo rast inflacije in upočasnitev gospodarske rasti. Zvišanje obrestnih mer bi lahko povečalo stroške zadolževanja za podjetja in potrošnike, kar bi lahko povzročilo manjšo potrošnjo in posledično zmanjšanje gospodarske aktivnosti. Ta upočasnitev bi lahko negativno vplivala na dobičke podjetij, kar bi se lahko odrazilo v padcu cen delnic.

Zaključek

Napovedi profesorja Siegla so lahko pomembno sporočilo nekaterim vlagateljem in gospodarskim analitikom. Pomembno je biti previden in spremljati nadaljnji razvoj dogodkov. Vlagatelji morajo biti pripravljeni na možnost, da se bodo ameriške delnice v prihodnjih mesecih soočale s težavami in da se bo gospodarstvo upočasnilo.

Sicer pa Jeremy Siegel meni, da gre za kratkoročne težave. V intervjuju je priznal, da je še vedno optimističen glede dolgoročne uspešnosti delnic. Če se bo torej Siegelov scenarij uresničil, bomo morda videli več zanimivih priložnosti za vlagatelje.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.