S&P 500 ^GSPC 5,313.36 +0.10%
Tesla TSLA $183.06 +4.64%
Microsoft MSFT $430.34 +1.18%
Meta META $463.62 -1.11%
Amazon AMZN $182.11 -0.78%
Apple AAPL $192.45 +0.74%
Alphabet GOOG $178.86 +0.22%
Nvidia NVDA $949.06 +0.13%

MGM Resorts: velikan, ki se vrača k igralništvu, stavi na rast in novo tehnologijo

Kristijan Kopitar
24. 4. 2023
7 min read

MGM Resorts je velikan igralniške industrije, ki ima v lasti impresivno število znamenitih igralnic in letovišč v Las Vegasu in po vsem svetu. Podjetje še vedno okreva po pandemiji, njegov dolg pa se je v zadnjih letih več kot podvojil. Kljub temu se MGM vrača k rasti prihodkov in ustvarja spodoben denarni tok, s katerim vlaga v razvoj poslovanja, odplačuje dolg in vrača sredstva delničarjem.

MGM Resorts $MGM-1.2% International je eden največjih upravljavcev igralnic in letovišč na svetu. Podjetje upravlja luksuzne igralnice in hotele predvsem v Las Vegasu, pa tudi na drugih destinacijah v ZDA in na Kitajskem.

MGM je lastnik in upravljavec nekaterih najbolj znanih igralnic v Las Vegasu, kot so Bellagio, MGM Grand, Mandalay Bay in The Mirage. Zaradi te koncentracije ima družba prevladujoč delež na trgu igralnic v Las Vegasu. Vendar je MGM najbolj znana po razkošnih izkušnjah, ki jih ponuja svojim gostom, naj gre za nastanitev, hrano, nočno zabavo ali igre na srečo.

Konkurenčne prednosti družbe MGM vključujejo močno blagovno znamko, obsežne portfelje nepremičnin na privlačnih lokacijah in programe zvestobe, ki pomagajo pritegniti ponovne goste. Poleg tega si družba prizadeva čim bolj povečati prihodke od dejavnosti, ki niso povezane z igrami na srečo, kot so predstave, nočni klubi, bari, restavracije, trgovine in konference.

V prihodnosti MGM načrtuje nadaljnjo širitev v Aziji, zlasti na Japonskem in v Koreji. Prav tako želi vlagati v tehnologije, kot sta obogatena in virtualna resničnost, ki bi lahko popestrile izkušnjo gostov. Drugo področje rasti so športne stave, ki jih MGM omogoča prek spleta ter na lokacijah v stavbah. Podjetje želi postati vodilno na svetovnem trgu na področju zabave in gostinstva.

MGM Resorts ima več ključnih načrtov in pobud za prihodnost:

Podjetje vidi velik potencial za rast vAziji , zlasti na Japonskem in v Koreji. MGM že upravlja igralnico v Macau in načrtuje odprtje novih obratov na Japonskem, ko bodo tamkajšnji predpisi o igrah na srečo dovolili vstop tujim ponudnikom.

2. Obogatena in virtualna resničnost - MGM vlaga v najnovejšo tehnologijo za izboljšanje izkušnje gostov. V svoje igralnice in hotele namerava uvesti virtualno resničnost, kar bi lahko pritegnilo mlajše generacije igralcev.

3. Rast spletnih stav - Podjetje se širi na področje spletnih stav in športnih stav, ki se v ZDA postopoma legalizirajo. MGM je sklenil partnerstva, ki mu bodo omogočila širitev stavnih dejavnosti v druge države. Spletne stave so obetavna panoga in lahko dopolnijo prihodke iz poslovanja na klasičnih lokacijah.

4. Povečanje deleža prihodkov, ki niso povezani z igrami na srečo - MGM poskuša svoje prihodke od iger na srečo razpršiti na druge vire, kot so koncerti, predstave, nakupovanje, bari, restavracije in konference. Cilj je, da bi dejavnosti, ki niso povezane z igrami na srečo, predstavljale vsaj 50 % vseh prihodkov.

5. Prevzemi manjših podjetij - MGM redno preučuje in izvaja manjše prevzeme, ki mu omogočajo širitev na nove trge ter pridobivanje novih blagovnih znamk in nepremičnin.

Finance

Finančni podatki družbe MGM Resorts kažejo, da je podjetje v zadnjih letih močno prizadela pandemija COVID-19. V letu 2020 so se skupni prihodki zmanjšali za 60 % na 5,16 milijarde USD, čisti dobiček pa za več kot 50 % na več kot milijardo USD izgube.

Nato si je družba MGM leta 2021 začela opomoreti, saj so se gospodarstva ponovno odprla in omejitve so se omilile. Prihodki so se povečali na 9,7 milijarde ameriških dolarjev, čeprav so še vedno ostali pod ravnjo pred pandemijo. Čisti dobiček se je vrnil v pozitivne številke in dosegel 1,3 milijarde ameriških dolarjev.

V dvanajstih mesecih do konca tretjega četrtletja leta 2022 so prihodki še naprej rasli in dosegli 13,1 milijarde USD. Čisti dobiček se je povečal na 1,4 milijarde USD, vendar še vedno ni dosegel ravni pred pandemijo.

Vendar pa vidimo, da so stroški poslovanja rasli počasneje kot prihodki, kar je pripomoglo k izboljšanju marže iz poslovanja. MGM se še naprej spopada z večjim dolgom, ki je ob koncu tretjega četrtletja dosegel 17 milijard ameriških dolarjev, stroški obresti pa obremenjujejo čisti dobiček.

MGM
$40.88 -$0.48 -1.16%

Bilanca stanja

Bilanca stanja družbe MGM Resorts kaže, da je družba znatno povečala svoj dolg v času pandemije COVID-19. Skupni dolg se je od konca leta 2019 do konca tretjega četrtletja 2022 povečal za več kot 120 % na 33,9 milijarde USD. Večino dolga predstavljajo obveznice, posojila in operativni najemi.

Kljub povečanju dolga se je družbi MGM povečalo tudi skupno premoženje, in sicer za 36 % na 45,7 milijarde USD, predvsem zaradi prevzemov in naložb. Vrednost nepremičnin, naprav in opreme je znašala 21,7 milijarde USD.

Lastniški kapital se je v tem obdobju zmanjšal za 58 % na 5,4 milijarde USD, kar je posledica izgub med pandemijo in večjega bremena dolga.

Obratni kapital v višini 3,6 milijarde ameriških dolarjev podjetju zagotavlja določeno finančno prožnost. Vendar se je razmerje med skupnim dolgom in EBITDA povzpelo na 5,8-kratnik, kar pomeni, da ima podjetje razmeroma velik finančni vzvod. Če se dobičkonosnost družbe MGM ne bo izboljšala, bi lahko bila njena sposobnost odplačevanja dolga in vlaganja v rast omejena.

MGM se bo moral osredotočiti na zmanjšanje dolga, ko bo poslovanje v celoti okrevalo. To bo ključnega pomena za ohranjanje finančne stabilnosti in prilagodljivosti v prihodnosti. Postopno okrevanje ključnih trgov družbe MGM in rast profitnih marž naj bi pripomogla k ustvarjanju prostega denarnega toka za odplačilo dolga.

Denarni tok

Leta 2020 je družba ustvarila 1,5 milijarde dolarjev denarnega toka iz poslovanja, saj so bili njeni objekti zaprti ali delno delujoči, medtem ko so se njeni investicijski izdatki zmanjšali na 270 milijonov dolarjev.

V letu 2021 in v 12 mesecih do konca tretjega četrtletja 2022 se je stanje izboljšalo zaradi postopnega odpiranja gospodarstev. Denarni tok iz poslovanja in denarni tok iz poslovanja sta dosegla 1,4 milijarde USD oziroma 1,8 milijarde USD, čeprav sta bila še vedno pod ravnjo pred pandemijo.

Finančni denarni tok pa je ostal negativen, saj je družba MGM odplačevala dolg in odkupovala lastne delnice. Skupna denarna sredstva ob koncu leta 2022 so se nato nekoliko povečala, in sicer na 6 milijard ameriških dolarjev.

Pozitivno za družbo MGM je, da ponovno ustvarja pozitiven denarni tok iz poslovanja in prosti denarni tok. To ji omogoča vlaganje v rast, odplačevanje dolga in vračanje vrednosti delničarjem. Vendar pa lahko večje naložbe v poslovanje po pandemiji in razmeroma velik dolg še naprej omejujejo denarni tok.

MGM
$40.88 -$0.48 -1.16%
Capital Structure
Market Cap
13.0B
Enterpr. Val.
41.9B
Valuation
P/E
15.8
P/S
0.8
Dividends
Yield
-
Payout
-

Capital Structure

Market Cap
12.97B
Enterpr. Val.
41.91B
Revenue
16.67B
Shares Out.
313.68M
Debt/Capital
0.65
FCF Yield
12.12%

Valuation / Dividends

P/E
15.79
EPS
2.62
P/S
0.77
P/B
3.81
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
16.35%
ROE
22.82%
ROA
2.12%
Gross
44.11%
Operating
9.97%
Net Profit
5.35%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Z delnico MGM se trenutno trguje po razmerju med ceno in dobičkom (P/E) 38, kar pomeni, da je delnica glede na dobiček razmeroma draga. Vendar bi morala prihodnja rast dobičkov to razmerje znižati. Za primerjavo, povprečni P/E v sektorju igralnic in letovišč znaša 19.

Razmerje med ceno in prodajo (P/S) v višini 1,27 pomeni, da je tržna vrednost enaka 1,27-kratniku 12-mesečnega zaslužka. To je nižje od povprečja panoge, ki znaša 2,2, kar lahko pomeni, da je delnica relativno poceni glede na zaslužke.

Razmerje med ceno in knjigovodsko vrednostjo (P/B) v višini 3,56 pomeni, da vlagatelji plačujejo 3,56 USD za 1 USD knjigovodske vrednosti. To je višje od povprečja panoge, ki znaša 2,4. Z vidika sredstev MGM torej ni poceni.

Družba MGM ustvarja 11-odstotno maržo iz poslovanja in 11-odstotno neto maržo. Donosnost sredstev (ROA) znaša 3,2 %, donosnost kapitala (ROE) pa 28,2 %. To sta zadovoljiva kazalnika, čeprav sta pod povprečjem panoge.

Podjetje izplačuje minimalne dividende, saj so denarni tokovi bolj usmerjeni v odplačilo dolga in naložbe, vendar se vsaj nekaj vrne v drugih oblikah, kot je odkup delnic. Vendar je razmerje med dolgom in lastniškim kapitalom 1,84 razmeroma visoko, kar predstavlja tveganje.

Pričakovanja analitikov

15 analitikov, ki za družbo MGM Resorts International napovedujejo 12-mesečne cene, ima srednjo ciljno vrednost 57,00, najvišjo oceno 68,00 in najnižjo 47,00. Srednja ocena predstavlja +27,06-odstotno povečanje glede na zadnjo ceno 44,86.

  • Kaj menite o podjetju? 🤔

Upoštevajte, da to ni storitev finančnega svetovanja. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.