S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Пазарът на търговски недвижими имоти се разклаща и двама от най-големите играчи вече усещат болката

Teodor Aleksandrov
25. 4. 2023
1 min read

Пазарът на търговски недвижими имоти в САЩ е на ръба на срива. Нарастващите лихвени проценти, съкрушителната кредитна криза и спадащото търсене водят до намаляване на цените на имотите и застрашават стабилността на сектора. Ако тенденцията не се обърне, кризата в сектора на търговските недвижими имоти заплашва да предизвика по-широки икономически сътресения, както вече потвърдиха двама от най-големите играчи.

Пазарът на търговски недвижими имоти в САЩ е изправен пред сериозни проблеми. Нарастващите лихвени проценти, по-строгите условия за кредитиране и намаляващото търсене на търговски площи оказват силен натиск върху този пазар.

Първо, Федералният резерв повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията. Това означава, че собствениците на търговски имоти трябва да рефинансират ипотечните си кредити на много по-висока цена. По данни на Trepp обемът на неизплатените търговски ипотечни кредити в САЩ е около 1,5 трилиона долара. При средно увеличение на лихвения процент с 3 процентни пункта това би означавало допълнителни 45 млрд. долара годишно само за лихви.

Второ, банките затягат условията за отпускане на нови кредити за търговски недвижими имоти. През март имаше значителен кредитен шок и по-малките банки, които финансират по-голямата част от заемите за търговски недвижими имоти, намалиха кредитирането.

Трето, търсенето на търговски площи, особено на офиси, намалява. Тенденцията за дистанционна работа след пандемията продължава, което ограничава необходимостта фирмите да разширяват дейността си в търговски площи. По данни на CoStar Group продажбите на търговски имоти в САЩ през първото тримесечие са намалели със 17% на годишна база в сравнение с последните пет години.

Това комбинирано увеличение на разходите, кредитните ограничения и спадът в търсенето правят сектора на търговските имоти уязвим. Анализаторите предупреждават, че цените на търговските имоти могат да спаднат с 20-40% от пиковите си стойности и че някои имоти могат да се сблъскат със сериозни финансови проблеми. Ако това се случи, то може да предизвика по-широки икономически проблеми, тъй като пазарът на търговски недвижими имоти е тясно свързан с финансовата система.

Пазарът на търговски недвижими имоти показва слабост, за което свидетелства натискът, пред който са изправени двамата най-големи играчи на пазара поради повишаването на лихвите и по-строгите условия за финансиране 👇

BX
$116.13 -$5.08 -4.19%

Blackstone $BX-4.2%, най-големият в света собственик на търговски недвижими имоти, отбеляза значителен спад в разпределяемата печалба, тъй като търсенето на търговски недвижими имоти намалява. Според последните финансови резултати на мениджъра нетната печалба от продажби на активи е спаднала до 4,4 млрд. долара за тримесечието, което е с 54% по-малко от 9,5 млрд. долара през първото тримесечие на миналата година.

BN
$42.00 -$1.55 -3.56%

Междувременно друг гигант в областта на недвижимите имоти Brookfield $BN-3.6% не изпълни задълженията си по дълг за търговски имоти, свързан с офис сгради, в размер на 161 млн. долара, съобщава Bloomberg. Няколко месеца по-рано Брукфийлд не изпълни задълженията си по дълг за търговски недвижими имоти на стойност 784 млн. долара, свързан с два големи офис небостъргача в Лос Анджелис.

По този начин проблемите на двете най-големи компании за недвижими имоти илюстрират пазара, подложен на натиск от повишаващите се лихвени проценти и неотдавнашната кредитна криза, причинена от по-строгите условия за отпускане на кредити, тъй като банките се отдръпват след сътресенията през март.

Междувременно собствениците на търговски имоти рефинансират падежиращи търговски ипотечни кредити при много по-високи лихви, отколкото при отпускането им преди няколко години. Към това се прибави и по-строгото кредитиране сред малките и средните регионални банки, които финансират около 80% от всички дългове за търговски имоти. Общо около 1,5 трлн. долара от търговските ипотечни кредити са с настъпил падеж и ще трябва да бъдат рефинансирани през следващите години.

Докато търсенето на офис площи е в застой поради продължаващите тенденции за работа от дома, други области на пазара също показват признаци на напрежение. Например продажбите на жилищни сгради са отбелязали най-големия спад от 2009 г. насам, според данни на CoStar Group. Някои експерти предупреждават за предстоящ срив на пазара на търговски недвижими имоти, който би могъл да отрази кризата от 2008 г. Според Morgan Stanley по-рано този месец цените на търговските недвижими имоти в крайна сметка могат да спаднат с 40% спрямо пика си.

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.