S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

A kereskedelmi ingatlanpiac akadozik, és a legnagyobb szereplők közül 2 már érzi a fájdalmat

Bandi Császár
25. 4. 2023
5 min read

Az amerikai kereskedelmi ingatlanpiac az összeomlás szélén tántorog. Az emelkedő kamatlábak, a bénító hitelválság és a zuhanó kereslet nyomja le az ingatlanárakat és fenyegeti az ágazat stabilitását. Ha a tendencia nem fordul meg, a kereskedelmi ingatlanok válsága szélesebb körű gazdasági megrendüléssel fenyeget, amint azt a legnagyobb szereplők közül 2 már megerősítette.

Az amerikai kereskedelmi ingatlanpiac komoly problémákkal küzd. Az emelkedő kamatlábak, a szigorodó hitelfeltételek és a kereskedelmi területek iránti csökkenő kereslet erős nyomást gyakorolnak erre a piacra.

Először is, a Federal Reserve emeli a kamatlábakat az infláció elleni küzdelem érdekében. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi ingatlanok tulajdonosainak sokkal magasabb költséggel kell refinanszírozniuk jelzáloghiteleiket. A Trepp szerint az Egyesült Államokban fennálló kereskedelmi jelzáloghitelek volumene körülbelül 1,5 billió dollár. Egy átlagos 3 százalékpontos kamatemeléssel számolva ez évente 45 milliárd dollár pluszköltséget jelent csak kamatra.

Másodszor, a bankok szigorítják az új kereskedelmi ingatlanhitelezés feltételeit. Márciusban jelentős hitelsokk következett be, és a kisebb bankok, amelyek a kereskedelmi ingatlanhitelek túlnyomó többségét finanszírozzák, visszafogták a hitelezést.

Harmadszor, csökken a kereslet a kereskedelmi területek, különösen az irodák iránt. A járvány utáni távmunka trend folytatódik, ami korlátozza a cégek igényét arra, hogy kereskedelmi területekre terjeszkedjenek. A CoStar Group szerint az amerikai kereskedelmi ingatlanok értékesítése az első negyedévben 17%-kal csökkent az elmúlt öt évhez képest.

A költségek emelkedése, a hitelkorlátok és a kereslet csökkenése együttesen sebezhetővé teszi a kereskedelmi ingatlanszektort. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a kereskedelmi ingatlanok árai 20-40%-kal eshetnek vissza a csúcsértékükhöz képest, és egyes ingatlanok komoly pénzügyi problémákkal nézhetnek szembe. Ha ez bekövetkezik, az szélesebb körű gazdasági problémákat válthat ki, mivel a kereskedelmi ingatlanpiac szorosan kapcsolódik a pénzügyi rendszerhez.

A kereskedelmi ingatlanpiac gyengeséget mutat, amit a piac két legnagyobb szereplőjére nehezedő nyomás is bizonyít az emelkedő kamatlábak és a szűkebb finanszírozási feltételek miatt 👇.

BX
$123.64 $0.53 +0.43%

A Blackstone $BX+0.4%, a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlantulajdonosa, a kereskedelmi ingatlanok iránti kereslet csökkenése miatt jelentősen csökkent a felosztható nyereség. A vagyonkezelő legfrissebb pénzügyi eredményei szerint az eszközértékesítésből származó nettó nyereség 4,4 milliárd dollárra csökkent a negyedévben, ami 54%-os csökkenés a tavalyi első negyedévi 9,5 milliárd dollárhoz képest.

BN
$44.78 $0.58 +1.31%

Eközben egy másik ingatlanóriás, a Brookfield $BN+1.3% 161 millió dollárnyi, irodaházakhoz kapcsolódó kereskedelmi ingatlanadósságot nem fizetett be - írja a Bloomberg. Néhány hónappal korábban a Brookfield 784 millió dollárnyi kereskedelmi ingatlanadósságot nem fizetett be, amelyet két nagy Los Angeles-i irodai felhőkarcoló biztosított.

A két legnagyobb ingatlancég gondjai így jól illusztrálják a piacot, amely az emelkedő kamatlábak és a hitelezési feltételek szigorodása miatt a közelmúltban kialakult hitelszűke miatt nyomás alatt áll, mivel a bankok a márciusi zavarok után visszahúzódtak.

Eközben a kereskedelmi ingatlanok tulajdonosai a lejáró kereskedelmi jelzáloghiteleket sokkal magasabb kamatlábak mellett refinanszírozzák, mint amikor néhány évvel ezelőtt felvették őket. A válságot tovább fokozta a hitelezés szigorodása a kis és közepes méretű regionális bankok körében, amelyek az összes kereskedelmi ingatlanadósság mintegy 80%-át finanszírozzák. Összességében mintegy 1,5 billió dollárnyi kereskedelmi jelzáloghitel-adósság válik esedékessé, amelyet az elkövetkező években refinanszírozni kell.

Miközben az irodahelyiségek iránti kereslet stagnál a folytatódó otthoni munkavégzési trendek miatt, a piac más területein is a feszültség jelei mutatkoznak. A CoStar Group adatai szerint például a társasházak eladásai 2009 óta a legnagyobb mértékben csökkentek. Egyes szakértők a kereskedelmi ingatlanpiac közelgő összeomlására figyelmeztettek, amely a 2008-as válságot tükrözheti. A Morgan Stanley szerint a kereskedelmi ingatlanok árai végül 40%-kal eshetnek vissza a csúcsértékükhöz képest - közölte a hónap elején a Morgan Stanley.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.